Cui prodest scelus, is fecit

Сергей Цюрко
                «CUI PRODEST SCELUS, IS FECIT» 
                Сенека, «Медея» (“Medea”)

  Наберусь смелости и размещу здесь не свой материал, а то, что прочитал в периодике Интернета (ссылка на источник будет в самом конце, обязательно будет). Эта тема настолько захватила и охватила нас всех, что когда я сегодня вечером звонил своему Другу, который ехал в «марщрутке» в Киев по делам, то оказалось что Друг не спит и не отдыхает, а пишет стихи, посвящённые… да-да-да, не удивляйтесь – «епідемії свинячого гриппу»!!!???  Изумительная тема… для поэтической лирики, не так ли?..

  В последнее время Украина напоминает маленький полигон – такое ощущение, что здесь испытывают всё, что только можно, и все, кому не лень. Это и политические технологии, и «весьма полезные и нужные людям» лекарства, и т.д, и т.п.

  И вот – очередное… испытание! Только… действительно ли всё на самом деле так страшно, и действительно ли это тот самый, которого нам так красиво «малюют»? А не «позырить» ли нам с вами в корень, как призывал нас Козьма Прутков? И не кидаться в крайности, не впадать в панику, а задуматься - СUI PRODEST?

  Начну даже не с самого материала, а с комментария, который – в самом низу, под статьёй находится, но до которого то многие могут и не добраться!

  Итак, на этом моё авторство заканчивается, и…

  Самое интересное – впереди!

«…і знову той самий сценарій: залякані люди, неспроможність влади, паніка...
схоже, в цій країні - це стає сумною звичкою - згадайте Чорнобиль, чи жовті плями поблизу Львова пару років тому..
але перед тим, як панікувати, переказувати плітки, та нести (останні) гроші аптечним ділкам, гляньте на статистику.
Увага! інформація офіційна, з державного сайту США, оновлена 30 жовтня (!!!) 2009 р.
http://www.cdc.gov/h1n1flu/updates/us/#totalcases
а тепер давайте пора[***]о:
* населення США 300 млн.,тобто співмірно нашим 270 млн в Україні (оскільки наша країна не в стані порахувати населення протягом ХХ років, користуюся старими даними)
Далі:
*кількість померлих в США - біля 3000 чол. - у нас 30 чол.
* там - все тихо, тут - хтось, користуючись моментом, заробляє ..гроші, голоси...можливо щось ще
хоча.. можливо, все це змусить нашу систему охорони здоров"я нарешті попрацювати..»

А теперь – сама статья:

«На Західній Україні лютує грип. Кількість госпіталізованих з діагнозом «пневмонія» стрімко зростає. Збільшується кількість померлих. Медики говорять про нетиповий та швидкий перебіг хвороби, радять людям не виходити на вулицю та вживати профілактичні засоби. На вулицях Львова вже з’явилися перші перехожі у марлевих пов’язках.

Сьогодні на Львівщині оголосили карантин у дитячих садочках та школах, а обласні депутати вимагають скликання позачергової сесії з цього питання. Наразі інформація від офіційних органів про реальний стан справ та заходи із запобігання поширення епідемії є обмеженою та дозованою, що сприяє поширенню паніки серед людей.

Дані про поширення та жертви грипу змінюються щогодини, подаємо останні.
Тернопільщина

Ситуацію з вірусною пневмонією можна охарактеризувати як досить складну, тому що збільшується кількість хворих. Про це заявив начальник Головного управління охорони здоров’я у Тернопільській області Богдан Ониськів.

«Вже госпіталізовано з цією хворобою 262 людини, з них у важкому стані – 16. Серед уражених є 18 дітей у районах і 70 – у м. Тернопіль», – розповів він.

За словами Ониськіва, лікувальні заклади працюють у посиленому режимі.

Ониськів підтвердив, що усі померлі тернопільчани були хворі на пневмонію (запалення легенів).

Він зауважив, що смертність від пневмонії була і минулого року, але зараз відрізняється віковий ценз і число померлих за короткий термін.

«Минулого року від захворювання органів дихання померла 31 людина за тримісячний термін, а цього року 20 за два тижні», – наголосив Ониськів.

Головною причиною смертей медик вважає те, що пацієнти пізно звертались за медичною допомогою – на 5-й і 6-й день. За його словами, вони перебували вдома, займались самолікуванням і вже поступали в такому стані, що врятувати їх було дуже важко. Іншою причиною смертності назвав інфекційний чинник.

Не дивлячись на критичну ситуацію із захворюваністю, Ониськів прогнозує спад епідемії найближчим часом, – повідомляє Gazeta.ua.
Львівщина

У Львові вже офіційно зареєстровано п’ять летальних випадків від грипу: четверо чоловіків та одна жінка. Про це сьогодні, 29 жовтня, під час брифінгу повідомив головний лікар лікарні швидкої медичної допомоги у Львові Мирон Борисевич.

За його словами, одна людина померла у суботу, двоє в понеділок та ще двоє в середу. Четверо людей померли в реанімаційному відділенні лікарні швидкої допомоги, ще одна – у п’ятій міській клінічній лікарні. Двоє чоловіків і жінка були працездатного віку – від 22 до 35 років, а двоє – старшого віку – близько 60 років. Наразі лише підтверджено, що це швидше за все вірусологічне захворювання на пневмонію.

«Аналізи направлені до Києва. Наразі не підтверджено жодного випадку вірусу Н1N1 (свинячий грип) і не встановлено, яка саме це пневмонія», – наголосив Борисевич. За його словами, вірусологічні дослідження триватимуть від тижня до двох. І не передбачено, що у Львові можуть проводитись такі дослідження, адже вони є дуже складними. У всіх хворих перебіг захворювання був дуже швидким. Серед симптомів була надзвичайно висока температура і кашель із задишкою.

Борисович наголосив, що коли людина починає задихатися від кашлю це дуже тривожний симптом і відразу необхідна госпіталізація. У реанімаційному відділенні Львівської лікарні швидкої допомоги ще перебуває троє людей, а в терапевтичному відділенні з діагнозом пневмонія лікується 18 хворих. Із них тільки вчора поступило 10.

Усі хворі, які померли, за словами Борисевича, п’ять-сім днів лікувалися вдома, не звертаючись до лікаря. А в реанімацію потрапили у важкому стані.

Зокрема, учора, 28 жовтня, у Личаківському районі Львова помер 36-річний чоловік, який проживав на вул. Зеленій. Про це ЗІКу стало відомо з власних джерел.

Захворювання розпочиналося зі симптомів звичайної застуди – біль голови, температура. Такі симптоми трималися біля тижня, утім, коли вчора чоловіка забрали до лікарні з підозрою на запалення легень, надвечір він помер.

Також на Левандівці цього тижня помер 32-річних львів’янин, який теж хворів на грип.
Закарпаття

У Закарпатській області, у райцентрі Воловець, за попередніми даними, чоловік помер від грипу А (H1N1), повідомляє РБК-Україна з посиланням на телеканал «Інтер». Чоловік повернувся з Санкт-Петербургу, де перебував у відрядженні, з симптомами простуди, проте за медичною допомогою звернувся лише тоді, коли стан здоров’я був вже критичним: з’явилися ускладнення у вигляді запалення і набряку легенів.

Лікарі і фахівці Закарпатської обласної санітарно-епідемічної станції заздалегідь визнали причиною смерті грип А (H1N1), проте у зв’язку з складністю лабораторних досліджень остаточну причину смерті чоловіка визначити, поки не вдалося.

Інший пацієнт з симптомами грипу А (H1N1) госпіталізований в обласну інфекційну лікарню Ужгорода. Мешканець села Корітняни Ужгородського району нещодавно повернувся з Москви і відчув різке погіршення стану здоров’я. Лікарі впевнені, що завдяки вчасному зверненню пацієнта за медичною допомогою хворий одужає.
Рівненщина

У ніч з 28 на 29 жовтня у реанімаційному відділенні Рівненської обласної лікарні помер працівник рівненського телебачення «Сфера-ТВ» Руслан Гурмак. Про це повідомляє власкор ЗІКу.
Івано-Франківщина

У Івано-Франківській області четверо тяжкохворих від вірусної інфекції людей знаходяться у реанімаційних відділеннях регіону. Про це вчора, 28 жовтня, у вечірньому прямому ефірі на місцевій ТРК «3-Студія» повідомив головний лікар Івано-Франківської обласної інфекційної клінічної лікарні Роман Остяк.

У 6 померлих молодих людей, відзначив Роман Остяк, була «надзвичайно важка гемарогічна пневмонія».

Роман Остяк пояснив, що захворювання у всіх починалося поволі, супроводжувалося підвищенням температури у межах 37,2–37,3 градуса і незначним покашлюванням, болями в суглобах. У кінці другого-третього дня з’являлася незначна нежить.

За його словами, раптово, на третій-четвертий-п’ятий день у хворих виникав різка задишка, вони поступали в стаціонар і «при переводі на апаратне дихання їм практично неможливо було продихати легені, тому що дихання, починаючи з середини третини легенів, не прослуховувалося».

Під час розтину, сказав Роман Остяк, всі легені їх були в крові.

У Мінохоронздоров’я поки не можуть повністю виключити наявність у цих людей каліфорнійського грипу A/H1N1, – з посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє Gazeta.ua.
Чернівецька область

Три людини померли від ускладненої пневмонії за три останні доби у Чернівцях. За останню добу у лікарню швидкої допомоги поступило п’ять хворих, четверо з яких, в тому числі вагітна жінка, перебувають у реанімаційному відділенні з важкою формою пневмонії. У лікарню №3 госпіталізовано 7 хворих з пневмонією, у дитячу лікарню – 6 хворих. Про це 29 жовтня на сесії міської ради доповіла начальник міського управління охорони здоров’я Валентина Тарасюк, – інформує власкор ЗІКу.

Загалом за останню добу кількість хворих на ГРВІ у місті зросла з 2623 до 4053 осіб. Лише у 8 випадках діагностовано грип. За висновками лікарів, наразі у Чернівцях спостерігається неідентифікована вірусна інфекція, яка раніше не зустрічалася. Перші результати вірусологічного дослідження, які дозволять ідентифікувати вірус, будуть готові лише через два тижні.

Нагадаємо, за даними МОЗ, з початку жовтня у Львівській, Івано-Франківській і Тернопільській обл. від пневмонії померли 20 осіб. У Тернопільській області померло 10 осіб, госпіталізовано 95 осіб, з них 25 у важкому стані, з них семеро – діти.»

Ссылки на источники материала:
• • http://zik.com.ua/ua/news/2009/10/29/202268
• http://www.cdc.gov/h1n1flu/updates/us/#totalcases