Безiменна трава

Ганна Осадко
       Якогось ранку збагнути, що починаєш забувати слова.
        Що врешті не потребуєш їх,  бо з кожним днем у селі стаєш усе більше подібною на вино у старій зеленій пляшці.   Вистояне, втишене, мовчазне. «Якщо можеш не писати – не пиши», – казав хтось із мудрих.  Я – можу. Тому не пишу. 
        Город заростає травами безіменними:  впертими і живучими. Підозрюю, що  малокультурними.  У культурних немає такої  жаги до життя – і мені їх шкода. Тому щодня вибираю  якийсь миршавий «інтелігентий» рід  –   вишукую навмання поміж півметрових бур'янів  координати  занедбаної грядки – і зачинаю полоти.  Ненавиджу сапки-рискалі, не вмію ними користуватися. Мене лякає метал, що врубується у плоть  землі – це дещо нагадує середньовічні  тортури.  Інша справа – полоти. Занурювати руки у густе плетиво стебел,  пестити широке листя, шукати обриси знайомих огірків_моркви_цибулі – та ретельно висмикувати з грядки (голови, серця) усе зайве. Зайве у даному контексті, звісно.
       «Окультурення території» – це так називається. Вибір на користь корисного (доброго_світлого). У школі на уроці біології, до речі, всі рослини так і  розглядалися – у контексті «корисності для людини». Мовляв, те що корисне – цяця, а не корисне (навіть не йдеться про шкідливе, просто те, чого не можна з'їсти-згодувати-переробити) – кака. Бур'ян. Безімена трава. Сотні видів рослин, яких ніхто і не знає по імені. Мільйони поколінь безіменних людей, які минули, і минають, і минатимуть. Як, врешті, і це зелене літо. Як і плетиво тіней-півтіней на кроні молодого розлогого горіха. Як і слова моєї мови.