Трапляються у липнi ночi

Анатолий Гриднев
       Редагування Елены Цисарь http://www.proza.ru/avtor/etsisar


Трапляються у липні ночі, коли виснажена спекою природа впадає в шаленство, коли млосна гармонія раптово переходить в битву елементів: води і вогню, землі і повітря. І тим лютіша ця битва, чим довше тривало перемир'я. 

Кривавий був захід – передвісник бурі. Палало піднебесся, та на сході зійшов прозорий місяць. Стих вітер, і тривога в нерухомому повітрі висіла. Замовкли птахи в лісі, в передчутті біди поховалася звірина. Природа чекала змін.

Лише сонце торкнулося західного краю землі, зі східного краю стала наповзати похмура кошлата хмара, поглинувши збитковий місяць. Раптом задув холодний вітер. Він приніс на своїх вологих крилах  утробне дихання бурі. Вітер пригнув до землі трави на полі, наїжачив ртутну гладінь річки, діставшись до лісу, загудів, застогнав в кронах дерев, зриваючи листя, ламаючи гілля. Вітер посилювався, завиваючи в поривах, хмара швидко зростала, великими шматками ковтаючи простір, сонце сховалося за горизонт.

І грянув грім.
І лягла тьма.
І сліпуче виблискувала блискавка, розпоровши піднебесся зазубленим зигзагом.
І хлинув дощ.
І здригнулася земля.

Крутився вітер під куполом хмари, і ніде не міг він знайти спокій. Тугими бичами дощ хлистав горби і річку, ліс і поле. Грім гуркотів, як канонада. Злісно виблискували блискавки, спалахами пекельного полум'я вириваючи з непроглядної темряви моменти битви елементів. Небесний вогонь бив в землю, в річку і вирувала в тому місці вода. Він ударяв в дерева, підпалюючи їх, але дощ гасив вогонь, і вітер, як він не старався, не встигав роздути пожежу.

Всю коротку літню ніч біснувалася буря. Лише під ранок вона стала згасати. Хмара стала рідшати, уповзаючи за західний край землі, а на східному краю виглянуло сонце.  Ранок видався дивно тихим. Дзвінкою чистотою зустріла природа новий день. Над річкою встав туман, пухнастою довгою хмарою повторюючи всі вигини річки. Пожвавилися лісові мешканці. Звірі вилізли з напівзатоплених притулків, заспівали птахи, радіючи життю і сонцю.

А сонце, піднявшись, ласкаво посміхалося умитій землі, немов не воно вчора боязко втекло з поля бою за край землі.