***

Арво Рюйтель
ДОРОГИЙ НАШ СИН, АНДРЮША!!! Знай!!! Ти РОЗУМНИЙ! Ти ГАРНИЙ! Ти ДУЖЕ СМІЛИВИЙ! Ти набагато кращий, ніж ми. Ти чудовий. Ми знаємо Тебе 23 роки і Ти набагато кращий, ніж ми могли собі уявити в найсміливіших мріях. Якщо хтось цього не розуміє, це його проблеми. Ми тобі не приклад. Ти зовсім інший, окрема особистість, Ти не повинен любити те, що любимо ми, Ти маєш повне право мати свої авторитети і цінності. Один нюанс: нести відповідальність за свій вибір Ти теж будеш сам. Ти вільний. Ми нічого від тебе не чекаємо. Ти можеш піти в агрономи, слюсарі, президенти, бізнес-аналітики, будівельники, офіс-менеджери. Ми не вважаємо за можливе втручатися в Твій вибір життєвого шляху. Але не забувай, що все це ТВОЯ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Ти нічого не повинен нам. Ми ростили тебе не в борг. Ми не чекаємо склянки води, хай їй грець, не розраховуємо, що Ти забезпечиш нам безбідну старість, ми не маримо Твоїми Нобелівками. Ти маєш право вибрати те, що ДЛЯ ТЕБЕ ВАЖЛИВО І ЦІННО. Або пустити все на самоплив. ЦЕ ТВОЄ ЖИТТЯ І ТВІЙ ВИБІР. У тебе є ДІМ. Щоб не трапилося в Твоєму житті, ми будемо поруч, якщо Тобі це потрібно. Ми підтримаємо, поспівчуваємо, спробуємо допомогти, якщо Ти попросиш. Але втручатись самовільно не будемо. У тебя своє життя. На кому і коли одружуватись, мати чи не мати дітей,чи вступати в партію Ти завжди будеш вирішувати сам. Наші погляди, політичні пристрасті, життєві переконання на повинні на Тебе впливати. Ти можеш поступати так, як велить тобі серце, совість і користь. Від цього Ти не втратиш нас, не перестанеш бути нашим сином, не станеш персоною нон-грата. Ніхто не має наміру Тобі шкодити. Це непросто зрозуміти, але правда: всі думають тільки про себе. Так. Будь-яка людина в будь-яких обставинах поводиться так, як вважає за потрібне. Ніхто (психічно здоровий) не погіршує своє життя свідомо. Він (або вона) діють так. як (з їхньої точки зору) буде краще їм. Не більше. Просто ваші картини світу не співпадають. Світ несправедливий. Немає гарантованих способів досягти успіху і гарантованих способів уникнути невдачі. Ти не контролюєш цей світ. Ти можеш робити все правильно і опинитися під конем. Ти можеш порушувати все на світі і опинитися на коні. Єдине, про що Ти повинен турбуватися - це про чесність. НЕ ОБМАНЮЙ СЕБЕ. Вчися себе розуміти. Усвідомлювати свої справжні потреби і почуття. І думай, як Тобі буде краще. Твоє "добре" майже завжди означатиме чиєсь "погано". Ти займеш чиєсь місце в інституті або біля каси супермаркента. Ти будеш зустрічатися з чиїмось коханням усього життя або сидіти на чиємусь улюбленому місці в кінотеатрі. Не турбуйся. Твоє "погано" завжди буде означати чиєсь "добре", так що ви квити. НА 100% ТИ МОЖЕШ ВІРИТИ ТІЛЬКИ СОБІ. Ні, навіть не нам, ми ж не можемо пролізти в твою голову. Ти обов'язково недоговорюєш, приховуєш. Тільки ти сам знаєш ВСЕ про СЕБЕ. Тільки ти знаєш, на що здатен. Не перекладай відповідальність. За Твоє життя з 18 років відповідаєш Ти. Берися за проект, якщо витягнеш його без колег. Емігруй, якщо здатен бути один в чужій країні. ОДИН. Якщо пощастить і будуть помічники, рідні, близькі - тобі буде легше. Але вони тобі НЕ ПОВИННІ. Не розраховуй. Прораховуй. У кожної дії є наслідки. Може бути,що Ти не передбачеш все. Але спробуй прорахувати максимум. Чим краще Ти собі уявляєш варіанти - тим розумніша Твоя поведінка. Не слухай нас. Але ми бажаємо, щоб Твоє життя було кращим за наше. Але Ти – це Ти. Не порівнюй. Не рівняйся. Іди і живи. Ми народили тебе не для того, щоб ти був нашим сином. Ми хотіли подарувати світу ЛЮДИНУ, яка жила б в ньому СВОЄ ВЛАСНЕ ЖИТТЯ. Іди і живи його. 14. І будь на зв’язку. Ми хвилюємось… і БЕЗМЕЖНО ТЕБЕ ЛЮБИМО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Твої папа і мама.