Басня Аязди акlажарай чакъал

Куругъли Ферзалиев Къалажухви
   Са хъуьтlуьн юкъуз, чими парталарни алукlна, магъарадай экъечlна, чакъал вир галай патахъ рекье гьатна. Вирин къерехривай вичиз недай са затl гьатуник умуд кваз фейи чакъал севери, сикlери, пеленгри ва масабуру хъуьруьнрал вегьена. Са карни алачир чкадал вичикай ягьанат авунин себебдай кьил акъатзавачир чакъалдин. Фикир гайитlа, абурал садални чакъалдал алай хьтин чими кавал алачир.
   - Къайивили тади гузвани ваз, чакъал, ихьтин юкъуз акьван парталар алукlайла, пака пис аяз авай юкъуз вуна вуч хъийидатlа, яраб? – вичиз хас тирвал, гъугъдал ацалтна, ягьанатдин тегьерда, жузуна севре.
   Кьил къакъудна, атайвалди элкъвена чакъал. Гуьгъуьналлай йикъарикай са юкъуз ам кавал алачиз фена. На лугьуди, гатун чlав я.
   - Аязни эхда за, амма муькуь йиртижийриз мад зун хъуьруьнрал вегьидай себеб гудач, - лагьана, чакъалди атlа йикъалайни кlеви аяз авай юкъуз вичин чими магъарадай вирихъ гьерекатна.
   Лекь атlудай хьтин аяз авай юкъуз вирел фейи чакъалдиз элкъвена хтун кьисмет хьанач. Руфунани са артух затl авачир юхсул чакъал, аяздиз дурум гуз тахьана, беденда мекьи фул гьатна, агаж хьана.
   Баснядин мана: Жуван кар жуваз хъсандиз чизва: нетижа пашманди тахьун патал, масабуру лагълагъ авунихъай, айиб авунихъай кичlе тахьана, лазим тирвал кар кьетl ая.