Нечуй. Немов. Небач

Валентин Лученко
Кінороман Петра Яценка. Видавництво “Піраміда”. Приватна колекція Василя Ґабора. Львів 2017

Український читач не є розбещений великою кількістю гарних романів на відміну від американців чи англійців. Якщо за рік в Україні виходять три-п'ять професійно зроблених романи, то можна вважати, що нам пощастило. До числа таких якраз і входить новий, багато в чому новаторський твір молодого прозаїка Петра Яценка.

- Як написаний цей роман?
- Майстерно.
- В чому майстерність?
- Перше, це — мова: яскрава, образна, стилістично довершена. Друге, Петро Яценко чудово володіє прозовим ритмом. Третє, сюжетні лінії виписані бездоганно, жодна лінія не зависає, роман позбавлений логічних ляпсусів, якими страждають багато укрсучлітівських романів, які пишуться якось по-амоторськи в переважній більшості випадків. Четверте, автор реанімував так званий кінороман, яким бавився знаний в минулому український кінорежисер та сценарист Олександр Довженко. Але на відміну, від останнього Петро Яценко свою роботу візуально яскравою, використовуючи мінімум мовних засобів. В цьому романі ви не знайдете зайвих красивостей. З одного боку роман є готовим сценарієм, з іншого він читається, як звичайний роман, який не відпускає читача до останнього рядка.
- Про що ця книга?
- Про Нечуя Левицького, про малознану Вікторіанську епоху в Україні, про вік машин та парових двигунів, про Панька Куліша, про шалене кохання, про львівських опирів, про громадівців, імперців, про механічних людей, про світ потойбіччя.
- В чому родзинка цього роману?
- Їх насправді багато і кожен читач знайде свою, але моя родзинка — це те, що всі українські діячі, що постали в романі є напрочуд живими, а не бронзовими бованами, якими нам подають наших класиків учительки української літератури в середній школі.

А ще ця книга знаменує собою появу в нашій літературі Майстра, який в попередніх своїх романах натякав про себе, а нині постав у всій красі свого слова, креативності та прозового ремесла. Якщо “Львіська Сага” була провісником, то “Нечуй. Немов. Небач”є знаком того, що наступні роботи Петра Яценка будуть шедевровим тлом розвою його оригінального таланту. Хочу щиро побажати авторові нових здобутків, великих накладів та екранізацій.