Symvol protesta

Èìàíÿ Ãðåê
   Sågîdnia tråbîvàn¿a rîssiiskîy nåsyståmnîy îpîzicii kàsàiutsa tîlekî izmånån¿a îsnîv pîliticåskîgî i ekînîmicåskîgî rågimà. Etî pràvilenî, nî nå vsågdà dîstàtîcnî. Càstî boivàåt tàk, ctî dvigàtålåm prîtåstnîy àgtivnîsti stànîviatsa lîzungy ràdikàlenîy kuleturnîy, råligiîznîy ili inîy råfîrmàcii îbscåstvånnîy gizni. Vàgenî tîlekî, ctî-boi lîzung boil chîrîshî àrtikulirîvàn, pîniatån i nîv.
   Nu ctî – påråchvàtim iniciàtivu v nåîgidànnîm måstiå? Zàstànåm iõ vràsplîch i nàcn¸m voibivàte pîcvu iz-pîd nîg?
   Parallelenaia latinskaia graphika russkogo jazoika shrift mîgåt stàte glàvnoim nåpîliticåskim tråbîvàniåm îpîzicii k vlàsti. Izîliaciînistskàia gràphikà pisemà v glîbàlistskiy våk – våsce båspîlåznàia i îpàsnàia. Mîgenî zàprîstî voipàste iz îbscemirîvîgî kîntåkstà.
   Kàk tîlekî tråbîvàn¿å budåt vniatnî îzvucånî, åståstvånnî, înî voizîvåt råzkîå îttîrgån¿å pîliticåskîy «elity», kînsårvàtivnîy càsti intålligåncii, shirîkiõ slîåv humànitàriåv, dà i vîîbsciå vsåõ «sdràvîmoisliasciõ» îdîmàshnånnoiõ primàtîv.
   I îcåne chîrîshî. Puste lin¿a ràzroivà prî¿dåt v sphåriå kuleturnoiõ prådpîctåniy nàcii. Vs¸ ràvnî voibrànnoiy v kînciå 90-õ pute privål k stàgnàcii i zàgnivàn¿u stràny. Rànî ili pîzdnî iz tupikà nàdî budåt voibiràte-sia. Srådstvîm intållågtuàlenîgî ràzmågåvàn¿a pîkîlåniy, måtîdîm prîcårcivàn¿a ràzdålitålenoiõ liniy mågedu stàroim i nîvoim v kuleturiå, pîlitikiå i boitîvîy sphåriå stànåt ràzlicnîå nàpisàn¿å bukv. Nå sàmàia plîchàia àltårnàtivà, à glàvnîå – båzbîlåznånnîå ràsstàvàn¿å s etim virtuàlenoim «ådinstvîm», ctî-boi, nàkînåc, nàcàte dvigàte-sia vpåråd.
   Russkàia làtinicà v rukàõ îpîzicii imååt vsiå shànsy pråvràtite-sia v symvîl sîprîtivlån¿a, pîtîmu-ctî pràkticåski nåvîzmîgenî zàpråtite leudiam påråpisoivàte-sia tàk, kàk îni chîtiat. Prîtivîdåistv¿å vlàståy, breuzgiàn¿å stàroiõ àvtîritåtîv iz prîdàgenîy srådy rîssiiskîgî iskusstvà – dlia nîrmàlenîgî cålîvåkà tîlekî pîkàzàtåle pràvilenîsti sdålànnîgî voibîrà. Dà i kîgdà sårieoznî chîcåshe izmånite gizne, nåmnîgî pîvoishånnoiy urîvåne zlîsti i jasnoiy îbràz tîgî, ktî tåbiå prîtivîstî¿t, våsemà pîlåzån. Tàk, v noinåshnåy Bålàrusi càste îpîzicii sîznàtålenî ispîlezuåt v påråpiskiå i nà svî¿õ mådiinoiõ råsursàõ nàciînàlenuiu bålîrusskuiu «làcynku» – v prîtivîvås îficiàlenîy kyrilliciå rågimà Lukàshånkî.
   Pîzitivnoiy istîricåskiy îpoit drugyõ stràn nà nàshåy stîrîniå. Tàk ugå slucàlî-se v istîrii s boivshimi impår¿ami: sîciàlenàia i etnicåskàia mîdårnizàc¿a vkleucàlà v såbia îtchîd ît izîliaciînistskîy gràphiki pisemà. V nàcàliå XX våkà boivshåå jadrî Îsmànskîy Impårii, sîvråmånnàia Turc¿a, îtkàzàlà-se ît àràbskîy gràphiki pisemà v pîlezu làtinicy. Strànà priîbrålà vîzmîgenîsti dlia fîrsirîvànnîgî ràzvit¿a svåtskîy kuletury.
   V Rîssii milliîny leudåy, sveazànnoiå s kîmpieutårnîy sphårîy, vnutrånniå gîtîvy k råfîrmiå. Dlia niõ kyrillicà vs¸ bîleshiå i bîleshiå – nåpîniatnoiy bàrier v ràbîtiå i kîmunikàcii. Dlia leudåy tvîrcåskiõ prîfåssiy làtinicà stànåt prîstî nåvårîjatnoim stimulîm. Tîlekî prådstàve-tå nîvîå prîstrànstvî dlia tvîrcåstvà i pårfîrmànsà v svezi s ràdikàlenîy smånîy gràphiki pisemà. Kuleturnoiy prîroiv pîsliå dåsetilåtiy tîptàn¿a nà måstiå, nîvoiå fîrmy, nîvoiå smoisly, nîvîå iskustvî.
   Làtinskaia gràphika russkîgî jazoikà tîlekî nà pårvoiy vzglead kàgåtsa cåm-tî slîgenoim. Vspîmni-tå, kàk nà zàriå mîbilenîy ery vsiå dî ådinîgî pisàli SMSki tîlekî nà làtiniciå. À våde niktî ît etîgî nå umår, boistrî nàucili-se i uspåshnî pîlezîvàli-se. Pîetîmu vsiå stony i vîpli pî etîmu pîvîdu îtstàvite!
   Puste russkàia làtinicà stànåt «krasnoim sharikom» v rukàõ toisece enårgicnoiõ i nåsîglàsnoiõ rîss¿an. Tåõ, ktî dîlgån tvîrite istîr¿u, fîrmirîvàte zàprîs kî dniu zàvtràshnåmu i pîslåzàvtràshnåmu. Puskày stànåt nåpîliticåskîy îpîziciînnîy idååy, prîstîy i pîniatnîy, kràsivîy i sveazànnîy s tvîrcåskim nàcàlîm cålîvåkà, spîsîbnîy mîbilizîvàte nà bîrebu – tî-åste tåm, cågî nàm tàk nå chvàtàlî vsiå eti gîdy.
   Dàvày-tå nàcn¸m s làtinicy. Nàstî¿asc¿å izmånån¿a pîchîgi nà pîtîki våsånnåy vîdy. Kîgdà îni voiroivàiutsa nàrugiu, iõ ugå nå îstànîvite.

   __________________

   NB. Po techniceskim pricinam otsutstvuiut razlicitelenoie znaki nad bukvami.
   Podrobnee sdese: http://www.proza.ru/2016/01/25/527

   __________________
   (Ñòàòüÿ íåèçâåñòíîãî àâòîðà.)
   __________________