Все улицы Ленина переименовать в честь Майи Санду?

Арслан 2
"Круглый стол"  посвященный 33-й годовщине провозглашения ГАССР в составе МССР состоялся в  Комратской библиотеке имени Мустафы Кемаль Ататюрк, на котором присутствовали и поделились воспоминаниями ветераны создания Гагаузии. Ведущим КС был назначен Андрей Чешмеджи, секретарем Валентина Янишиогло. В ходе обсуждения многих современных вопросов, была принята Резолюция, которая будет опубликована в СМИ и передана властным структурам автономии ГЕ.

В заключительной части Резолюции "Круглого стола" было принято несколько значительных пунктов по спасению языка и культуры гагаузов. Однако пункт о переименовании во всех населенных пунктах Гагаузии всех улиц Ленина в честь либо президента Гагаузской республики Степана Топала, либо в честь нынешнего президента РМ Майи Санду не получило одобрение среди присутствующих. Было принято неформальное решение о том, чтобы данная острая тема (улица Топала или Санду, вместо улицы Ленина) было бы вынесено на обсуждение депутатов НСГ для окончательного согласования.

+++

Резолюция участников "КС" 12.11.22 г., принятая в городе Комрат, Гагаузия, Молдова

- До конца 2022 года принять Закон о ветеранах периода создания Гагаузии.
- До конца года решить вопрос с памятником Гагаузии.
- Принять Закон о совмещении башканских выборов  и выборов в Народное Собрание Гагаузии.
- Народное Собрание учредить на профессиональной основе.
- Переименовать центральные улицы  всех населённых пунктов  именем Президента Гагаузской Республики Топал С.М.
- Заседания Народного Собрания и Исполкома проводить на гагаузском языке.
- Создать национальную школу. Ответ должен быть получен до конца декабря.
- На ГРТ создать программы по истории Гагаузии. Корреспондентам и дикторам учредить надбавки согласно Закону о расширении сферы применения гагаузского языка.
- Вернуть полномочия Гагаузии в полном объёме.
- НСГ принять Закон о партиях.

Принято на Круглом столе, посвящённом 33-летию Чрезвычайного съезда гагаузского народа.

+++

Направляем руководителям госорганов Гагаузии, всем СМИ, а также заинтересованным гражданам Протокол заседания и Резолюцию, принятая на "Круглом столе" 12 ноября 2022 года

Башкану Гагаузии Ирине Влах
Председателю НСГ Дмитрию Константинову

Всем СМИ Гагаузии и Молдовы


ТОМБАРЛАК    МАСА
Чрезвычайный съездин ( 12 ноябринин 1989 йыл) 33 йылдёнюмюня аданмыш.

Пай аланлар: Кендигелян М.В.;Влах М.П.;  Добров Л.Ф.;Кирович.Ф.; Кыльчик И.; Чёшмеджи А.К.; Дечев И.; Бабарайка И.; Чёшмеджи И.; Кывыржик М.;Кывыржик С.; Константинов В.; Кара С.; Янишоглу В., а также представители ГРТ- Барбова П., Караман И.

      Барбова Полина представила всех собравшихся. Танасогло Василиса, директор библиотеки поздравила всех с этим знаменательным днём.

      Топлантый гётюрдю Чёшмеджи Андрей Константинович.

Чёшмеджи: «Биз топландык бурайы ачик сёз ичин.» Теклиф етти хепсиня сёз вермяя, 5-10 минут. Сёледи, «биз ляязым дюшюнелим, не илери йапмаа.Херкез сёлесин, не резолюцияйа коймаа ляязым. Алэрым ильк лаф. Бююн биздя бир пек паалы гюн. Бу  гюн, 33 йыл геери,  олду Чрезвычайный съезд гагаузского народа, да биз алдык карары, ангысыны беклярди бютюн халкымыз. Биз курдук бизим автоном республикасны Молдова республиканын ичиндя. Ондан сора олду чок ишляр бизим Гагаузийада. Йанымызда артык чок чожуклар йок. Аналым оннары.

       Хепси калктылар , бизим гиргин инсаннармызы анмак ичин.

     80-жи йылларда курулду ёля бир дурум- хепси халклар чекетти аарамаа кендини. Биз да аннардык, ани биздя вар чок проблема. Юзя чикты сорушлар: Киминнян биз калажиз?Топланды бизим бильги адамлар- бурадан, Кишнофтан, Украинадан. Ачан курулду бизим республика, биз аннадык, ани Молдова буна карши олажек.

Бююнкю гюндя биздя вар чок проблема, да биз ляязым оннары бизим ёндержилеря ачиклайалым. Бизим ёнемли гюнняр ичин бирердя сёленмер, оннар тутулмэр. Бизим да кабаатымыз вар бурада. Биздя вар топрак , онун вар ады.биз данышэрыз бизим генчлеря, оннар ляязым буну бильсин.

Кендигелян М.В.:Биз ляязым конушалым, не олду, хем не уура биз етиштик. 1989 йыл кенди башына гельмеди. Орталыы кайнатты Л. Добров. Гагаузлар озман даадылыйды 5 района- Комрат, Чадыр, Валканеш, Тараклы хем Бессарабка  районнарына, оннарын сеси ишидильмесин. Гагаузлар да кулландылар бу вакыды кенди ичин.  Ильк съездимиз олду майын 21-дя 1989 г. Топладык патриотлары, да кабул едильди  программа курмаа Гагауз автоном республикасны. Ама майын 21-ян беери чок ишляр олду. Кишнофта доорулуу булмадык . Гиттик Москвайа- февральда илькин 10 киши, харман айында бююк делегация. Лукьянов, бизим проблемай аннарды, о кабул етти бизим делегацией февральда да. Ама Нышанов аннамарды. Диль проблемалар да чикты юзя. Таа 1989 йылда Молдова кабул етти 2 Канун- молдуван дилини йаптылар девлет дили, хем башка диллерин кулланылмасы ичин. Харман айындан сора Кишнофта) курулду бир комиссия ( по запросам гагаузов). Бир да карар комиссия алмады. Пушкаш ёля гётюрдю иши, ани бишей каблетмемяя. Да истяр истемяз биз гельдик 2-и съездя. О съездтя, ноябринин 12-я, кабулеттик декларация бизим халк ичин.  Ертеси гюню халкын карарыны Молдова йокетти. Доорулуу буламадык. . Съезди озман башармадык, икинжи  топланты олду декабринин 3-я. Бу отурушта курдук Временный комитет, 103 кишидян. Соран калды 51 киши. Булгар Степан Председательды, бян- онун зам, Добров Леонид- секретарь. Да январин 1990 йылында.чекеттик марш мира.

Кыльчик Иван : Озаман пек бююк иш йапылды. Аннаттык халка, да халк аннады. Биз саваштык кендимизи корумаа. 3 кере  бизя капуйу ачмадылар. Биз гёстердик, ани биз чорбаджи бизим йашамымыза, да Молдова буну гёрдю. Бундан сора Молдова кайыл олду автономия.

Чёшмеджи:озаман хер бир кюйя гиттик. Резолюция не койажиз?

Добров Л.: Бян политикай таа 1982-я катылдым. Соруш чок вердим диль ичин, кийат таа Москвайа йаздым. Бени кападылар 1985-я, 3 йыл отурдум, да 1989-я бу ишлеря да катылдым. Бююнкю гюндя ишимиз зор. Резолюция коймаа ляязым анмак   таш ичин, сокакларын адларны дииштирмек ичин. Вар бир исляя канун, ани Исполкомун кишилери ляязым бильсин гагауз дилини.

Кирович Ф.:  Интеллигенция бу ишлердя ляязым баш олсун. О гюннери анаркана, ляязым сёлемяя, ани Пушкаш озман чекетти чок кёстек коймаа. Бююнкю гюндя- гагауз дили ишляямер о уурда, ангысында о ляязым ишлесин. Резолюцийада ляязым йазмаа бизим диль ичин.

Чёшмеджи: чекетмяя ляязым дильдян.

  Влах М.: 1989 йылда саваштык курмаа бир девлет. Гагаузларда хер заман варды гиргин чожуклар. Ноябринин 12-дя койдук бир ики  таш гагауз девлетлик темелиня . Бююн биздя вар автономия, корудук анна дилимизи. Тарадык чок ишлери. Вакыт гельди мейдана чикмаа, инсаны енидян уйандырмаа. Резолюция ляязым чикармаа, дилимизи юзя чикармаа. ГРТ-да бююн чок кольверим анна дилиндя, ама ляязым таа чок олсун. Бёля бююк даталар, ниже бююнкю, ляязым анылсын ен ююсек уурда.

Барбова Полина:  Варинже хер бир отурушу гётюрмяя ана дилиндя. Халк дильсиз олмээр. Озман башка халклардан да таа чок йардым олажек. Чок ишляр олмады, хем биз кендимиз бурада кабаатлыйыз.

Чёшмеджи А.: таа шиндийадан кабул едильмеди Канун ветераннар ичин.

Кывыржик М.:  Санэрым, кабулетмяя ветераннар ичин Канун  Кишинёв бракмээр. 1995 йылдан бери гёрмедим гагауз политикасны. Бююн йок ким калдырсын байрайы. Ляязым гельсин лидер.

Чёшмеджи А.: партия ляязым курмаа. Биздя йок политическая элита.

Константинов В.:  Биз айырэрыз те о адамлары, ким бизи гюлер. 1989 йылда  алдык дирек курс девлетлик ичин. О юздян да олду 1989. Шинди Халк Топлушунда йок девлет адамы. Биз Чадырда савашэрыз, ветераннарын адлары унудулмасын.  Харман айын 19 ( 19 августа).- ен бююк гюн. 70-80 –жи йылларда йокту ушак, лафетмесин ана дилиндя. Бизим аналар бобалар сормадылар, ляязым мы лафетмяя ана дилиндя.

Чёшмеджи А сёледи , ани сечимлери ляязым йапмаа бир гюндя.

Кендигелян М.В.: истерим сёлемяя диль ичин. Артык етер сёлемяя материал культура  ичин, бираз , ляязын руху илерлетмяя. Бизим халк, безбелли, пек гиргинди, ону ляязымды дизча коймаа, ексильтмяя. Ляязым дииштирмяя программайы, методикайы. Инсан чок фукаара олду. Бян хазырладым Закон о реструктуризации сельского хозяйства. Комиссийаларда отурэрла лидерлар. 50 млн. коймаа ссуда ичин, йапмаа скважина чифтчилик ичин.

Чёшмеджи: гёстерин бизя кийат гагаузларын история ичин.

Кыльчик:  буннар хепси маасуз йапылэр. Бизим душман-бизим куветляр. Кийатлар ляязым олсун окулларда. Бизим вар Уложенийамыз, ама хер гюн биз ишидериз йалан. Гагаузия ичиндя йок нечин олсун бир да молдуван партийасы. Бизим халк- уникал бир халк.Митинг йапэрыз- пара йок, вакыт йок. Шарап йортусу олду-хепси булунду. Молдованын программасы- бизи кайбетмяя.

Караман И.:  для Резолюции: 1.выделить места на кладбище для ветеранов 2.рассказывать детям о нашей истории 3. Должен быть кабинет ветеранов

Янишоглу В.: 1990 йылда кайбельды « Гагауз халкы», бу бетеря гельдик бу хала. Олажиды хер заман оппозиция .

КендигелянМихаил Васильевич сёледи, ани ляязымды корумаа «Гагауз халкыйы».

Кирович Фёдор аклына гетирди Эндер Аратын сёзлерни: сиздя  вар чок ишляр- топрак, хава, инсан. Бир кытлык вар- йамур ааз.  Ф. Яниогло хазырлады Канун о водных ресурсах и лесных насаждениях.

Чёшмеджи теклиф етти йазмаа Резолюциейи.

- Кабул етмяя Канун ветераннар ичин.До конца 2022 года принять Закон о ветеранах периода создания Гагаузии.
- До конца года решить вопрос с памятником Гагаузии.
- Принять Закон о совмещении башканских выборов  и выборов в Народное Собрание Гагаузии.
- Народное Собрание учредить на профессиональной основе.
- Переименовать центральные улицы  всех населённых пунктов  именем Президента Гагаузской Республики Топал С.М.
- Заседания Народного Собрания и Исполкома проводить на гагаузском языке.
- Создать национальную школу. Ответ должен быть получен до конца декабря.
- На ГРТ создать программы по истории Гагаузии. Корреспондентам и дикторам учредить надбавки согласно Закону о расширении сферы применения гагаузского языка.
- Вернуть полномочия Гагаузии в полном объёме.
- НСГ принять Закон о партиях.

Принято на Круглом столе, посвящённом 33-летию Чрезвычайного съезда гагаузского народа.

12 ноября 2022 года.

 Председательствующий Андрей Чешмеджи
Секретарь Валентина Янишоглу