Интервью на украинском в 2010 Чернигов

Роман КАРАЧОВ: “Ніколи не міг подумати, що прикордонників потрібно будити, коли переходиш кордон”

Роман Карачов - мандрівник, буддист, написав перший путівник по Непалу слов’янською мовою. Презентація путівника  нещодавно пройшла і в Чернігові.
- Скільки тобі знадобилося часу, щоб написати цей путівник?
- Півроку. Я міг написати й швидше, але видання було заплановано на початок січня 2010 року, тож хотів надати найсвіжішу інформацію про Непал.
- Розкажи про путівник докладніше.
- На жаль, у наш час видається багато комерційних книжок. Там вказані найдорожчі готелі, недешеві  екскурсії… Я вирішив написати про те, де доступні  ціни. Такий цікавий факт:  тільки 4% туристів купують путівники.  А інформацію в основному беруть в Інтернеті.
- Часто їздиш у Непал?
- Ось вже 14 років. Проводжу там багато часу. Люблю цю країну, тому вирішив про неї написати.
- Хто в основному їздить в Непал?
- Або буддисти, або любителі гір.
- Я знаю, що ти водив людей у гори. Розкажи про це.
- Минулого року був куратором групи. Я завжди входив до складу групи, але того разу мене попрохали бути провідником, і я погодився. Ходили на тиждень. Походи бувають різні: все залежить від підготовки людей. Максимальна тривалість – не більше місяця.
- Пам’ятаєш першу поїздку?
- Так. Це було у 1996 році. Вирішив поїхати в Індію. У літаку познайомився з поляком. Разом і подорожували країною. Потім він мені показав Непал. І я з того часу закохався в нього.
- Коли краще вирушати у подорож?
- З вересня по березень. Влітку — сезон  мусонів. Сильні дощі. Влітку ніколи не їздив. І наступного разу поїду у вересні.
- Чи траплялися якісь цікаві випадки під час подорожі?
- Так. У 2004 році потрапив під обстріл. Там були заворушення, хоча країна спокійна. Радий, що все мирно скінчилось.  А одного разу, коли  переходив кордон з Індії у Непал, був змушений будити прикордонників, аби у них отримати документи. Вони солодко спали. Був здивований, бо ніколи не міг подумати, що прикордонників потрібно будити, коли переходиш кордон. Місцеві не дивуються, кажуть, що  завжди так.
- В непальському театрі був?
- Так. Пощастило подивитись спектакль за п’єсою А.Чехова непальською мовою! Було доволі цікаво.

Тетяна СКРИПКІНА


Рецензии