Без назвы

БЕЗ НАЗВИ
Коли людині боляче, вона тихенько помирає, вмирає все живе навколо. Зникає погляд, згасають очі, стихає серце. Так і Марія сьогодні помирала… Відходила в незнаний світ в самоті, Так склалася доля, не мала дітей змолоду, всю молодість віддала театру та коханню. Коханню палкому, гарячому, і гіркому. Була красунею, та й розум мала. Покохала ще до війни. Кохала так, що навіть забула про себе, про свою гордість та дівочу честь. Віддавала коханню все і душу і тіло. Тільки щастя те, овіяне порохом війни, не довго жило. Коли принесли лист, то та любов впала тяжким камінням на дно її душі, затьмарила сонце, тільки печаль, смуток і вона- молода й красива, з рясними слізьми на обличчі…
Роки йшли, а Марія не могла підпустити жодного до себе. Ще довго снились ті страшні слова «останне що він сказав-Марія, Марія…». Сватався не один, не одному відмовила. Та хіба вона могла думати розумом, коли серце кричало від болю. Вступивши до театрального, почала оживати, а може й навпаки, захищалась сама від себе, від минулого. Хто бачив її милувався: завжди привітна із посмішкою. Тільки очі карі відводила, боялась, що в очах правду дізнаються…
А на сцені вона жила! Вона так грала, що зал затихав, коли вона з'являлася. Море овацій, квітів, шанувальників. Столиця тільки й говорила» : Незбагненна і ніким не покорена! Щаслива і самотня, жінка- таємниця!». А Марія просто була справжньою.Та не довго вона була одна. Затліло якесь почуття в душі у неї до красеня-генерала, який щойно приїхав із - за кордону. Обіцянки, ніжності,подарунки – Марія була жінкою. І ті роки в самоті взяли своє. Вперше в житті вона захотіла сімейного вогнища. Набридли плітки, про красиве життя « Джульети », про несчисленних коханців « Донни Анни» їй набридло жити під поглядом чиїхсь очей. Захотілось мати те, що мала кожна жінка: чоловіка, діток, власне гніздечко, де можна заховатись від « дощу та заметілі «. Після заручин, вони переїхали до Петербургу. Спочатку були труднощі: нове місце, нові ролі, чужі і непривітні люди. Та тільки, коли поверталась додому відчувала спокій і затишок. Тепер вона була не тільки успішною актрисою, вона була дружиною самого генерала! Що може бути казковішим… Здавалось, доля дарувала все : провідна актриса Петербурга, жінка, про яку мріяв кожен чоловік, та вона неслась на крилах до свого сокола- генерала…
Та не вдовзі почала помічати, що не з нею любий, не про одну мріє у снах… Одного вечора, після спектаклю не знайшла його як завжди біля театру. Повернулася додому : холодно і страшно було в тих кімнатах, шукала його – не знайшла, тільки клаптик паперу: « Я залишаю тобі все, кохаю іншу, прощавай моя акторка «. Слова, рядки, не бачила нічого, тільки оте презирливе «залишив, одна, самотність і забуття»…
Спасла робота. Була і пляшка і безсонні ночі. Тільки тоді, коли наснилась мати – отямилась, подивилась в дзеркало і не впізнала. Запалі щоки, погасли очі, погляд неживий, а вуста зкривлені в гіркій посмішці. Як вона могла, в свої 35 років – вмерти? Ні, застукала, занепокоїлась гордість. Ні не хочу, не хочу вмирати. Я жити хочу!
Після цього ще краще грала. Гастролі в Англії, Іспанії, незабутньому Парижі. Тепер вона була недоступною і гордою, кам'яною. Лише на сцені вона була доброю матір'ю, люблячою жінкою, коханою і незамінною.Гроші, слава – все це в'їлося в її душу. Назавжди було покінчено з Марією, тепер для всіх вона Мішель… Закинула на дно душі всі почуття,серце навчилось не чути себе, своїх прохань і болю, що бився маленькою іскоркою в душі.
Минав час, але на сцені не було жодної, хто міг її замінити. Не було такої, щоб плакала так, як плачуть тільки в житті. Не було такої, яка сміялась так дзвінко і так щиро! Вона жила чужим горем і щастям! І тільки на сцені! Один театр її не зрадив, він не міг існувати без Мішель, глядач її кохав, як не одну попередницю. Він єдиний, кому вона віддавала душу. А те, що було за кулісами : чоловіки, які тільки міняли свої обличчя і краватки; бенкети, які несли з собою лише похмілля, все це було марним і пустим. «Театр – це моє життя. Без нього я помру,» - говорила незрівнянна акторка.
Сьогодні вона грала останню роль в своєму житті. Тиху і покірну, тільки вже без глядачів. Перед її очима шуміли фонфари, овації глядачів, заздрісний погляд жінок і зачарований чоловіків. Що вона помре за місяць, не здогадувались навіть досвідчені лікарі.Коли дізналася, покинула відразу всіх, навіть театр. Спакувала речі і тихенько, ще до світанку поїхала до батьківського дому, в село. Ранками блукала в полі, вдихала аромат пшениці. А ввечері,бігала босоніж по росі, прагнула наздогнати все, що назавжди було втрачено. Цінувала найдорожче – життя. Життя, прожите за один місяць, місяць подарований тільки собі, Марії. І не було вже ні Мішель, ні розкошів, ні овацій. Все життя заради щастя інших, весь час присвячений комусь.
Останній подих, свою останню посмішку вона подарувала світанку, вранішній росі, мрійливому вітрові…



Рецензии
Валентина!
Я долго пыталась прочитать ваш рассказ, общий смысл понятен (с минимальной точностью), хотелось бы понять все полностью, лишает этого языковая преграда. Может быть у вас появится желание написать перевод.
Юля Кипелова

Юлия Кипелова   31.01.2007 14:30     Заявить о нарушении
МНЕ КАЖЕТСЯ,С ПЕРЕВОДОМ ПОТЕРЯЕТСЯ ВСЯ АУРА УКРАНСКОГО СЛОВА В ЕТОМ ПРОИЗВЕДЕНИИ.ПИШУ ТОЛЬКО НА УКРАИНСКОМ- ЛЕГЧЕ ВЫРАЗИТСЯ.СПАСИБО ЮЛЯ ЗА ПОДСКАЗКУ,ЕСЛИ ЧЕСНО НИКОГДА НЕ ДУМАЛА О ПЕРЕВОДЕ.СТОИТ НЕЗНАЮ

Валентина Коренева   01.02.2007 22:49   Заявить о нарушении