Доповiдь науковiй радi Громадськоi Ради Украiни

Сучасний невизначений та принизливий стан українського суспільства нагально потребує нового свіжого не зашореного погляду на нього.
Відсутність позитивного напрямку його розвитку обумовлена саме невизначеністю його орієнтирів, які прийшли з минулого і сягають в майбутнє. Відсутня сама безпосередньо сутність існування - цивілізаційна місія як українського, так і світового суспільства. Попередні орієнтири збільшеного виробництва і такого ж збільшеного споживання стають на заваді існування не тільки цивілізації, а і Землі в її життєвому вимірі. Техногенні катастрофи і природні катаклізми є опосередкованим підтвердженням кризи перевиробництва і недоспоживання виробленого.
Як за своєю надлишковістю, так і за відсутністю ефективного механізму розповсюдження, такий механізм як торгівля, який на початку цивілізації виробників і споживачів, створив розгалужену мережу розповсюдження товарів і послуг, наприкінці затрамбувався грошово-кредитними відносинами. Перехід старої кількості в нову якість став невідворотнім. Настирлива спроба утримання світу лідерами минулої цивілізації в рамках своїх стандартів виробництва-споживання тільки поглиблює ганебний стан цього світу як в природі, так і в суспільних відносинах.

Новий погляд, Новий Світ, який є виміром нової цивілізації створювачів та творців, ставить на меті подолання кризових явищ і перехід до нової якості у взаєминах з природою і в суспільстві. Нова якість виходить перш за все з сутнісного призначення людини як творця, який створений за образом і подобієм і є помічником Божим. Якщо ця сутність визнається первісною і саме вона постає метою існування кожної людини, то кардинально змінюються відносини і в природі, і в світовому співтоваристві. Людина як виробничий агрегат - це кількісний вимір тон і кубометрів споживання, а людина як натхненний творець - це якісний показник щасливої долі. Цивілізація виробників і споживачів, яка поступово минає, створила необхідні матеріально-технічні умови для такого якісного еволюційного переходу без рушійних змін до самих життєвих основ.
Зміна орієнтирів людини з збільшення споживання на можливість реалізації таланту, змінює кількісний стан ситості на якісний стан щастя і природній її необхідності світу і Богу, що повністю відповідає меті створення людини. Бо саме вона має той унікальний інструмент - кисті рук і пальці, яким вдосконалює світ створений Творцем. Якщо цей процес враховує те, що кожній людині надано однаково і таланту і здібностей, то якісне перетворення можливе, якщо ні то зростає кількісний показник, який і перетворює людину в засіб, а її життя в існування різне саме по кількісному виміру. Якість життя вимірюється лише можливістю зреалізувати свої здібності і свій талант на користь людству.
Сприйняття нового цивілізаційного якісного виміру ставить суспільство в чергу згідно можливості відчувати це сприйняття та здатності першими перейти в нові умови існування. Багатотисячерічне знаходження на територіях еволюційного землеробного розвитку вказує Україні на особливе світове призначення еволюційного центру народження нової цивілізації, яке обумовлене наявністю найбільшої кількості світових чорноземів. Еволюційність землеробства обумовлена його специфікою і всяка інтенсифікація сільгоспвиробництва має ганебні наслідки для родючості землі. Водосховища, солончаки і ерозія грунту від революційного його використання заради кількісних показників штучного виробництва є наслідками, які породжують природні катаклізми. Зменшення площі чорноземів, які містять в собі та насичують людину через природні продукти найякіснішими корисними речовинами, зменшують здатність людини до плодотворної мозкової діяльності.
Очевидність наявності найбільшої площі світових родючих грунтів визначає світову місію України як носія нової цивілізації створювачів та творців на зміну цивілізації виробників та споживачів, а насичена корисними речовинами мозкова діяльність населення країни створює необхідне підґрунтя для найбільш продуктивної якісної мозкової його, населення, діяльності, що в повному обсязі відповідає первинному призначенню людини, творця та створювача нової світової якості життя, виміром якого є щастя. Зміна парадигми відношення до людини, як до творця передбачає знаходження, розвиток і максимальне використання тільки йому притаманних здібностей та плекання його таланту. Людське життя за такої парадигми набирає найважливішого значення як для кожної особистості, так і для спільноти, суспільства і людства в цілому. Погляд в Новому Світі на людське життя, на спосіб формування особистості, на створення найсприятливіших умов для реалізації її здібностей і таланту, на зміну жалюгідного існування на щасливе найцінніше життя надає впевненості в результативному входженні в нову епоху і створенні власного позитивного прикладу для всього світу. У висвітленні щасливої людини, яка повністю зреалізувала своє земне призначення, дружної спільноти, яка самозабепечила себе якісним продуктом творчості кожного найрозвиненого суспільства, яке відкрило новий якісний шлях свого розвитку, планети Земля, яка позбулося техногенних катастроф, які викликані перевиробництвом, і природних катаклізмів, які є продуктом непомірного використання її можливостей і полягає Новий Світ України, який еволюційним кроком буде поширюватися на інших людей. Спільноти, суспільства і Землю загалом.
Практичним кроком в висвітленому напрямку для країни, для створення умов переходу в нову цивілізаційну якість і для нової парадигми людського життя є Новий Курс України - Наша Громадська Позиція, яка відповідає вимогам створення необхідних умов для здійснення такого переходу.
Новий курс як позиція, напрацьовувався протягом десяти років та зібрав до себе доктрину розвитку суспільства, концепцію організації держави, програму конкретних дій для досягнення поставленої мети.
Доктрина, як фундаментальна складова нової якості суспільства визначає інтегративні вимоги за яких взагалі можливий розвиток суспільства і нова його якість.
Такими вимогами, які б уособлювали собою позитивні тенденції розвитку, виявилися:
Миролюбність - особиста і групова, державна і світова, яка є основою довготривалих позитивних суспільних відносин і без якої неможливе співіснування як окремих людей так, і їх спільнот.
Моральність - особиста і суспільна, яка є першоосновою людського буття і взаємної довіри і відносин між людьми, без якої суспільний розвиток перетворюється в його занепад.
Законність - особиста, групова і суспільна, яка встановлює правила суспільної поведінки, які базуються на фізичних законах загальної дії та духовних постулатах приватного застосування і без якої неможлива впорядкована діяльність особистості. Закони, виходячи з їх визначення об’єктивної реальності, мають тільки наслідки і не мають виключення. Правила і встановлення, які є суб’єктивною реальністю, можуть мати виключення і тому є нормами порядку суспільної поведінки.
Всі інші вимоги є похідними від цих трьох, і вони проявляються спочатку в особистому житті кожної людини, яка переносить їх на спільноту і любе нав’язування їх в якості нормативних державних актів є насильством над особистістю і суспільством в цілому.
Системою принципів - Концепцією суспільної організації, яка найбільш відповідає створенню умов і середовища для знаходження, плекання та реалізації здібностей і талантів - нової якості людини, є держава - корпорація з обслуговування власного населення, яка організовує окремих особистостей на задоволення потреб спільноти.
Корпоративний принцип зацікавленості у спільному неконфліктному проживанні та достатньому якісному взаємо обслуговуванні необхідними товарами і послугами, а також взаємному створенні сприятливих умов для взаємо реалізації окремих особистостей і спільноти в цілому є загально об’єднуючим і конструктивним. Корпоративність, яка передбачала тільки грошовий інтерес набуває зовсім нової якості, перетворюючись в загальний фактор зацікавленості однієї особистості в іншій і в спільноті взагалі.
Програма, як система послідовних дій, які забезпечують реалізацію Нового Курсу України і висвітлюють Новий цивілізаційний світ, перш за все націлена на ресурсне забезпечення відповідних перетворень, шляхом непрямої конвертації існуючої української валюти з подальшим отриманням емісійного доходу від її використання іншими світовими спільнотами. Продаж привабливих грошей, як універсального товару є виключною компетенцією держави за рахунок чого формується нефіскальним засобом бюджет держави, створюючи умови для безподаткового здирливого її існування без зайвих витрат на утримання фіскальних і контролюючих органів. Вирішення трьох основних проблем людства: хліба насущного, одягу і взуття, а також житла за рахунок продажу власних грошей державою, вивільнить природну активність людей до самореалізації без будь-яких обмежень з боку держави, яка і перетвориться у світовий центр простих рішень складних світових проблем, чим і реалізується її місія Нового Світу.
Рушійною силою Нового Світу України виступає наукова інтелігенція, яка особистим прикладом в існуючих некомфортних умовах змогла частково зреалізувати свою особистість і досягти визнання в суспільстві і світі в цілому. Створення додаткових умов, за яких науковці будуть вирішувати виключно наукові завдання, реалізуючи в повному обсязі свої здібності і талант, стане добрим прикладом і результатом для всього суспільства.
Суб’єктами реалізації Нового курсу України виступають міські громади та місцеві спільноти населення, вже об’єднані за корпоративним принципом зацікавленості у спільному проживанні на даній території, але не самодостатні через відсутність суспільно-територіальної збалансованості та нестворення дієвих систем самовиживання, самозабезпечення і самоорганізації. Створення необхідних умов і середовища на окремих територіях і в державі в цілому сприяє усвідомленню своєї світової місії та готовності до еволюційних цивілізаційних перетворень, матеріально-технічна база яких уже створена попередньою цивілізацією виробників і споживачів.
Україна в своєму прагненні висвітлення Нового Світу не поодинока і є в світі спільноти, які своєю попередньою історією і наявністю родючої землі (Австрія тому приклад) стануть поруч, розповсюджуючи нову цивілізацію на споріднені мовою і укладом життя території.
Сприйняття світом нової цивілізації і стане визнання первородства України, країни дітей світла - Аріїв. Цивілізаційна місія України - це проект досконалого суспільного ладу Світу. Для того, щоб ця місія була успішною необхідно її визнання науковцями, яким вдалося в певних обсягах зреалізували свій талант і достатньо їх прикладу наслідувати всім іншим людям, які перетворять її у Всенародну місію Нового Світу.

Валя Янко (Валентин Николаевич Халецкий - Всеукраинский общественный староста)


Рецензии