Веснянка -чудасiя 5

…Прийшла Весна,
Сонце, веранда садового будиночка, крісло – качалка,
завели Андрія Тарасовича у чудасію ...,
- Він знаходився, чи то на Андріївському узвозі, чи то на знімальному майданчику приятеля та читав монолог,...
- чи то про себе, чи то про нас; - ...

…Якщо у вас не має ніякого хобі, і коли ви, після натхненного працьовитого дня, не знаєте що робити з своїм вільним часом; - чи то зайти до сусіда та розіграти ферзевий гамбіт, або махнути до святої трійці студентських часів, щоб приєднатись четвертим та записати кульку.
…Або разом з сім'єю сходити до басейну,
- бо живіт підкрадається до 56 розміру, а особиста вага сягає за центнер, та й віддишка, при підйомі на третій поверх, стверджується в грудях,
       - Раджу; - вступіть у товариство садівників! ...

З тієї хвилини, як ви оберете цю мету, - ваш вільний час, життя вашої родини, батьківщини близьких друзів та знайомих наберуть зовсім іншого сенсу;
- стануть зразком сьогодення,
- у відчуванні ритму сучасності та розумінні глобального питання часу,
       - " Людина, Природа, Агрокомплекс і Бізнес".
У пошуках вирішення ряду питань садівника— початківця ви не відчуваєте, як у перші місяці спаде віддишка і кудись зникнуть лишки кілограмів особистої ваги, - бо досягнення мети, - потребує дій.
Вам, як початківцю, поступово стає ясним і те, - що кошти які ви зберігали декілька років для майбутнього суперавтомобіля, - це примха моди.
До вас надходить кришталево прозора думка;
- що ділянка садівника - це святе місце єднання Людини з Природою,
- де велич пізнання буття приходить з усією широченністю, - і в любу мить Ви починаєте фіксувати в собі проявлення філософської думки, до якої раніш були байдужі.
Ви приходите до висновку;
- Людина /це ви / дійсно звучить гордо! ...
І ви у брухті суперечок, зламуючи самого себе, відкриваєте в собі світ особистості, котрий з жахливою швидкістю і плину часу, стверджується в сутінках душі. ...

Тільки за півроку!...
Підкреслюю, за півроку, ви здобули ділянку садівника, стали членом товариства.
І замість декількох пачок цигарок, які ви випалювали тільки за робочий день, - вам вже удосталь однієї, ... однієї цигарки на тиждень.
За цей час, ваш лексикон бурхливо поповнюється:
- компост, сечовина, бордоська зелень, гербіциди, нітрати,...
- і ви починаєте відрізняти " глорію дей" від бузку, калину від ожини, впевнюєтесь у тому, що чудові волошки разом з кульбабою,
- це просто бур'ян.
Ви дізнаєтесь, що комахи діляться на шкідливих і корисних.

... Знаходячись у перехідному стані, від садівника - початківця,
до садівника – аматора, Ви, освічена людина, на самоті, починаєте соромитись самого себе.
Вас охоплює жах і біль за безглузде марнотратство часу.
Ви, при своїй упевненості, відчуваєте себе нікчомушньою людиною,
 - бо, як з'ясовується, ви нічого не вмієте робити, бо зовсім нічого не знаєте і забули те, що колися, знали та могли.
Ви стаєте свідком особистого склерозу, котрий починав поглиблюватись у вашій особистості. ...Пораючись біля рядків з редькою та часником до вас надходити філософський висновок;
- що ваш склероз, - це окремий вигляд соціального вірусу, - байдужість.

З цієї митті, ви починаєте наступ і даєте цьому проклятущому вірусу бій....
Але ви не самотні. ...
На ваше пробудження, перш за всіх, реагує улюблений колектив співробітників.
У день вашого народження та народження членів родини, ваш садово - городній реманент обновлюється і поповнюється.

За рік ви маєте у своєму арсеналі біля десятка лопат і грабель, штук по сім сап, вил, кіс та серпів, п'ять лійок і не менш шести грабарок і цеберок різного розміру та кольору, як кажуть фахівці; - інвентар на всі смаки.
Вирізки з газет та журналів починають заповнювати ваш персональний стіл. Найулюбленішою програмою радіо та ТБ у вашій родині стають програми -
- "Ваш сад" та усе про агрокомплекс.
За бездоганну та сумлінну працю, керівництво нагороджує вас газетними підписками:
- Вісті з Ланів, журналами, - Натураліст, Земля і Людина, друзі дитинства обдаровують окремими довідниками, товариші студентських років, - академічними виданнями, науковими монографіями, рефератами з усіх питань, - землі та сучасного бізнесу.
Інформація захоплює вас та бере у свої обійми.
... Ви піддаючись течії - Наукового Аграрного Процесу на городі,
- починаєте освоювати методи парникового хазяйнування ,
упроваджуєте найсучасніші методи екологічно - чистої, якісної обробки землі на найвищому щаблі та комплексному підході вирішення гострих питань,
- "Садівник — Аматор, - та врожай".

І ось надходить та мить, коли ви, з приємною втомою своїх м'язів, відпочиваєте на складному стільці. ...
...Розглядаєте ділянку, зупиняючись, поглядом, на ніжних квіточках вишні,
які осипаються. ..., осипаються з гілочок - та своєю білизною прикрашають паруючий клаптик Вашої землі. ...
До Вас, ніби найулюбленіший сон - чудасія, надходять спогади сільського, босого дитинства у самих найдорожчих людей у вашому житті,
- діда Василя та бабусі Оришки....

Де Ви, бігали по яблуневій землі, зазираючи на червоні боки яблук,
які зриваючись з гілок могли збити з ніг.

Де на нескінченному городі росли пихасті, жовтобокі гарбузи, які завжди загороджували Вам шлях у погоні за метеликом, де в саму відповідальну мить вони підставляли свої боки, штовхаючи Вас під тин в обійми злючої крапиви.

Де в саме найскрутніше становище до Вас приходили найтепліші і найвеличніші руки Діда, підкидували у височінь саду, долонями втирали сльози пізнання людяного щастя, ...
..і знов відпускали в той казковий світ, де квіти і роси, разом з бур'яном під тином, відкривали свої таємниці тільки для Вас.

Де Ви, з насолодою, у цій гущі рослин знаходили помідори з бабусин глечик, а огірки довжиною з рубель. ...

... Павутиння, ще не зовсім відомої істоти, падає Вам на обличчя, і теплі сонячні промені вертають вас від спогадів до ділянки садівника - аматора. ...
...Ви зупиняєтесь на думці, що гроші, які Ви збирали декілька років, починають танути в чотирьох сотках дорогої землі, але дивлячись на ніжні, зелені паростки цибулі та часнику приходите до висновку: - не в доларах щастя.
У Вашій особистості пробуджується філософ і натяк на митця.
Ви відчуваєте в собі талан господаря землі і починаєте розуміти,
 - що Земля, - це ваше визнання. ...

У цю мить, - Вас починає підточувати питання сумніву:
- як так сталося, що ви закінчили політехнічний, а не сільськогосподарський інститут? ...
... Що це було? ...
- витівка моди ..., - чи примха природи? ...
...Озираючись на себе, ніби з боку, Ви оцінюєте своє життя,
- яка то радість знайти себе! …
..... Яка то велика річ бути садівником - аматором ! ...
...Поки ще не пізно, Ви хутко поспішаєте до свого будинку у місто,
щоб швидше дізнатись у своїх дітей, а чи є в них захоплення та яке воно? ...


Рецензии