ONE DAY IN ONE LIFE

Был солнечный день, и когда небесное светило выкатило из-за горизонта, Джон встал со своей кровати и выглянул в окно. Там бушевала заря. Роса только набухала на свежих утренних листьях, а кот Бэнни зевал не от усталости, а от дикой лени появившейся ниоткуда. В этой непринужденной обстановке родилось чувство голода. Надо бы поесть сказал Джон, и рыжий кот не выразил несогласия. На завтрак была овсянка, хотя коту досталась и куриная ножка. Жаль, Джонни не любил курицу, так как Бенни. День наступал, и ничто не могло воспрепятствовать звонку в дверь, который возвещал о прибытии почтового курьера.

It was a sunny day and when the heavenly body rolled from behind the horizon, John got up from his bed and peeped out from the window. There was sunrise raging out there. Dew was just swelling on the fresh morning leaves. As for the Benny cat it was yowling on not because of getting tired but because of the laziness appeared from nowhere. In that free and easy situation hunger was born. “Need to have a breakfast!” – John said and the ruby cat did not express any disagreement. At breakfast they had porridge, though cat received a chicken leg. Unfortunately Johnny didn’t like chickens as much as Benny did. The new day had come and nothing could hinder a bell ring, which announced the post courier arrival.

«Вам пришло письмо, мистер Вашингтон» - сказал курьер, протягивая Джону свежий конверт прибывший, возможно, от тети Джейн из Алабамы. «У нас не погода, а дерьмо, сэр. На улице плюс восемь, хотя лето на дворе!» Джон, было, хотел возразить, если бы этот прыткий Маверик не скрылся из виду.
Отлично! Это было письмо совсем не от тети Джейн и не от дяди Роджера, и уж точно не от Кетрин Крукс. Ведь она уже давно убежала из Томасвиля с каким-то мексиканцем. Да! Письмо было из Национального банка с чеком на сумму 40 000$. Как раз то, что нужно для написания книги. Джон Вашингтон решил писать городские мемуары еще три года назад, но тогда у него не было денег для публикации произведения. Он решил подождать, и теперь, зная, что его терпение щедро вознаграждено, не стал медлить и минуты.

“We got a letter for you, Mr. Washington” – said courier, holding out his hand with envelope which come perhaps from aunt Jane from Alabama. “What a fucking weather we have around, sir. It’s eight above zero, nevertheless, summertime isn’t up!” John would have raised an objection if that quick Maverick didn’t get out of sight.
That’s perfect. It was a letter neither from aunt Jane nor from uncle Roger and surely not from Katherine Crooks at least because she escaped from Thomasville long time ago in company with some Mexican. That’s it. The message was from the National Bank with a bill on 40 000$, an exact sum which was necessary for book writing. John Washington decided to describe town stories in memoirs three years ago, but he hadn’t enough money to publish his writings. He made decision to wait. And now realizing that his patience was rewarded in all means John didn’t wait a minute.

Присев на скамейку, которая одиноко стояла на заднем дворе, будущий писатель, может даже признанный автор национального масштаба, затянулся сигаретой, нечаянно оброненной Мавериком. Что примечательно, он никогда не делал этого, он совсем не курил. Другой бы закашлялся, но Джон лишь проникновенно чихнул, вслушиваясь в тонкое мурлыкание кота. «Вот с чего начинается искусство!» - воскликнул Вашингтон, перелистывая «зелень», и он ошибался. Почему-то утренняя прохлада исчезла, и жители маленького городка поспешили надеть солнечные очки. Не то, для того, чтобы не видеть друг друга, не то, для того, чтобы закрыться от будничных проблем. Джон решил достать газонокосилку.

Having taken a seat on a bench, that was lonely situated at the backyard, future writer, perhaps even an acknowledged author of the national scale, inhaled a Maverick’s cigarette smoke. What remarkable was in it is that he never did that way and he never smoked. Other one may have coughed loudly but John just pathetically sneezed, listening up to cat’s delicate purring. “That it is, it’s what every kind art begins from!” – exclaimed Washington counting over again all those green “washingtons” in his mind, maybe he was mistaking. No one knows why the morning coolness has disappeared and the inhabitants of Thomasville have hurried to put on their sunglasses. They’ve done it maybe not to observe each other anymore maybe to hide from the routine problems. What a smart idea occurred to John: he decided to turn on his lawn-cutting machine.

Наступивший день обрел свое звучание в моторе газонокосилки мистера Вашингтона. Во дворе пахло свежей осокой. Трудно представить, что такая красота, такая зелень пойдет под нож этого «зверя». Тем не менее, участок должен был быть приведен в порядок по случаю такой удачи, ведь сорок тысяч на дороге не валяются. Два часа ушло на то чтобы побрить траву до уровня футбольного поля. Жаль только Вашингтон не был футболистом, он был ночным сторожем. Поэтому весь день был в его распоряжении. Джон Харви Вашингтон родился пятого октября, 1916 года в солнечном Техасе на юге США. Его отец владел огромным стадом лошадей и слыл настоящим ковбоем. Мать происходила из тех людей, которые были когда-то привезены на больших кораблях из Северной Африки. Джон не любил вспоминать о Техасе и привык жить настоящим, а настоящее у него происходило здесь в Томасвилле.

The sound of the day could be heard through the clinking of engine of lawn-cutting machine. The yard was full of fresh fragrances coming from morning sedge. It’s hard to believe that such a beauty would find itself under knives of that wild device. Nevertheless lot had to be in order, because of the case of luck, because it’s too hard to find 40000$ dropped in the street. It took two hours to shave grass that it became alike football field. Unfortunately, Washington was no footballer, he was a night watchman. Therefore he possessed the whole daytime. John Harvey Washington was born on 5th of October 1916 in sunny Texas in the south of America. His father owned a big herd of horses and was known as a real cowboy. Mother of John’s originated from those people once upon a time brought on big ships from Northern Africa. John disliked recollecting of Texas period of his life, more he used to live in present time. And his present time was here in Thomasville.

О чем же написать в своей книге. Может о пройдохе Маверике из почтового отделения или о тетушке Дэйзи, не просыхающей с четверга. Кто знает? Ясно одно – приступать нужно было немедленно, ведь издательство не может ждать. С этими мыслями Джон расположился за письменным столом на прохладной веранде. Воздух был прозрачен и кристально чист, что способствовало раскрепощению и творческому процессу.
«Добро пожаловать в Томасвилль…».

But what do I write about? Maybe of rogue Maverick who works at the local post office, or of auntie Daze drinking on from last Thursday. Who knows? There is only one clear thing, the time was high to start, and the publishers cannot wait. With such thoughts on his mind John Washington placed himself at the writing table in a cool veranda. The air was clear and clean like a crystal. This all furthered to emotional liberation and creative work.
“Welcome, you’re in Thomasville…”



       THE END…


Рецензии