Музика у спектаклi Нелегалка укр яз

       Термін «естетика» походить від грецького слова aisthetikos (чувст-вующий, почуттєвий).

       Естетика - це розділ філософії вивчаючої закономірності почуттєвого освоєння дійсності, про сутність і форми творчості за законами краси.

       Історія естетики нараховує багато століть, протягом цього часу відношення до неї і її місце в системі філософського знання неодноразово мінялося. Найбільш фундаментальні підходи до визначення предмета й змісту естетики сформувалися ще в античності.
       Естетика спочатку зложилася, як один з елементів картини миру таке місце вона займала у філософських поданнях піфагорійців і грецьких натур філософів.
       У софістів естетика розглядалася як чисто суб'єктивна основа ціннісного відношення до миру. В основі їх эстетических подань лежав релятивізм.
       Сократ прагнув виділити об'єктивну ціннісну основу эстетических подань, припустивши тісний зв'язок естетики з етикою. Платон, розвиваючи концепцію Сократа, з'єднав неї з пифагорейской традицією розуміння эстетических цінностей як чисельного вираження.
       В Аристотеля естетика стає дисципліною рассматривающей загальфілософські питання краси й теорії художньої творчості. Аристотель уперше поставив перед собою ціль розробити систему эстетических категорій у їхньому взаємозв'язку.
В епоху середньовіччя естетика стає як і вся філософія допоміжної стосовно богослов'я дисципліною, у працях Тертуллиана, Блаженного Августина, Фоми Аквінського естетика це розділ богослов'я, що повинен розкрити роль мистецтва й краси миру у відносинах людини до Бога.
       В епоху Відродження естетика вивчала співвідношення природи й художньої діяльності (так визначив її завдання Л. да Вінчі).
В епоху Освіти основним завданням естетики вважалося вивчення особливостей художнього пізнання миру (по Баумгартену).
Гегель уважав, що предметом естетики є мистецтво, причому не будь-яке, а саме «образотворче мистецтво». У Гегеля система эстетических категорій історично розвивається, і вона будується на основі історичного становлення категорій їхнього переходу з однієї в іншу. Основними эстетическими категоріями в Гегеля є: прекрасне піднесене й потворне. Їм відповідають три історично розвиваються форми мистецтва: класична, символічна й романтична.
Чернишевський критикував концепцію Гегеля й уважав, що предметом естетики повинне бути все різноманіття эстетического відносини людини до мир.

       Особливості эстетического методу пізнання миру.

 В естетиці почуттєве пізнання є основною метою, на відміну від гносеології, де воно розглядається як попередній щабель для понятійного, логічного знання. Естетика розглядає його як коштовне саме по собі. Основною ознакою эстетического є те, що почуттєве пізнання здійснюється без його віднесення до поняття. Такий рід пізнавальної діяльності називається сприйняттям або спогляданням. Це є сприйняття предмета, що безпосередньо, саме по собі здатне викликати особливе почуття - эстетическое задоволення або невдоволення.

       В основі эстетического задоволення лежить розсуд у предметах доцільності форми, тобто відповідності предмета якоїсь внутрішньої мети, внутрішній природі. Із зовнішньої сторони ця доцільність може виступати як домірність частин один з одним цілим або гармонічне сполучення фарб. Ніж повніше виражена ця доцільність форми, тим більше почуття задоволення воно в нас викликає тим більше прекрасним воно нам здається.

       Особливість эстетического задоволення в його загальності й одночасно суб'єктивності почуттєвого сприйняття. Проблема з'єднання загальності эстетического задоволення й суб'єктивності почуттєвого сприйняття - це одна їхній основних проблем естетики, її намагалися дозволити через припущення про існування загальних понять розуму й загальної логіки мислення.

       Эстетической знання носить конкретновсеобщий характер. Оскільки естетика в такий спосіб являє собою якусь систему понять логічних категорій. У цей час загальність эстетического пізнання миру знаходить своє відбиття в системності эстетического знання. Для естетики характерна логічний зв'язок, співпідпорядкованість, ієрархія понять категорій законів. Усяка проблема естетики може бути дозволена тільки якщо вона поставлена у зв'язок з усіма іншими проблемами й питаннями естетики. Естетика із цього погляду з'являється як система законів і категорій мир, що описують, у його багатстві й цінності для людини й творчість за законами краси, сутність мистецтва особливості процесу його розвитку, специфіку художньої творчості, сприйняття й функціонування художньої культури. Ознаками системності эстетического знання є так само монистичность - тобто пояснення всіх явищ із тих самих вихідних підстав. А так само принцип мінімальної достатності. Мінімальне число аксіом або інших вихідних положень повинне сприяти такому розгортанню ідей, щоб у своїй сукупності вони могли охопити максимальне число фактів і явищ. Принципове розімкнення, готовність сприйняти й теоретично узагальнити дотепер невідомі факти і явища.

       У такий спосіб повне визначення естетики з погляду її методу повинне звучати в такий спосіб: естетика це система закономірностей, категорій, загальних понять, що відбиває у світлі певної практики істотні эстетические властивості реальності й процесу її освоєння за законами краси, у тому числі буття й функціонування мистецтва сприйняття й розуміння продуктів художньої діяльності.

       Прекрасне як центральна категорія естетики.

       Категорія прекрасного є центральною категорією будь-який эстетической системи. Вона одержала широкий розвиток ще в античній естетиці. У досократовской філософії вона мала космічний характер. Спочатку прекрасне можна визначити як доцільність або досконалість форми. Під доцільністю мається на увазі відповідність речі якоїсь вищої мети, вищому призначенню. Це вище призначення завжди має ідеальну форму, отже, доцільність має на увазі так само причетність ідеї. В. Соловйов визначав красу як «втілення ідеї», а И. Кант «як вираження эстетической ідеї». Платон визначав красу як досконалість форми виліпленої відповідно до якогось ідеального зразка. Таким чином, прекрасне це просвітленість просвічування ідеї в матеріальному. Прекрасне це матеріальне освячене ув'язненим у ньому ідеальним.

       У розумних істотах здатних до вольового прагнення до ідеального краса становися безпосереднім вираженням духовного, у цьому змісті ми говоримо про красу душі або красі чесноти. У цьому випадку доцільність виступає як пряме й безпосереднє устремління до мети - до абсолютної повноти буття.

       У природі по визначенню Соловйова прекрасне є просвітління стоншення натхнення матеріального речовинного. Прекрасно те що перетворено формою й духом. Наприклад, алмаз, по хімічній будові він дуже близький до вугілля, що на відміну від алмаза гарним зовсім не вважається. Отже краса алмаза не в матерії, але й вугілля може бути гарний, коли він горить. В алмазі краса пов'язана із грою світла в кристалі або мерехтінням вогню. Однак і промінь світла сам по собі не гарний, переломлений у звичайному склі він не робить сильного враження. Отже, краса виникає в процесі взаємодії речовини й енергії світла.

       Таким чином, краса є перетворення матерії через втілення в ній понад матеріальний початок.

       У природі таким сверхматериальным початком є тонка матерія: світло, звук і т.д. Стикаючись із більше грубою речовиною воно стоншує й просвітлює його высвечивая його форму, Таке просвітління тим більше прекрасно чим боле воно відповідає якійсь вищій ідеї чим більше в ньому виражена певна ідея. У цьому випадку під ідеєю мається на увазі те що саме по собі гідно бути, тобто вільно від обмежень і недоліків.

       На відміну від краси в природі, краса в мистецтві є безпосереднім і, свідомим втіленням эстетической ідеї. Щодо цього прекрасне мистецтво повинне стояти ближче до ідеалу, чим прекрасна природа. Кант відзначав, що перевага мистецтва полягає в тім, що воно здатно зображувати прекрасними веши, у реальності являющиеся потворними й жахливими. Жахи, хвороби, війни у творі мистецтва можуть бути перетворені так, що стає предметом эстетического насолоди, у літературі, у музиці, живописі й т.д. Але це твердження вимагає уточнення, сам художник все-таки відштовхується від природних явищ, природа служить першоосновою для мистецтва залишається природа. А. Лосєв у зв'язку із цим відзначав, що твір мистецтва відрізняється тим, що є граничним оформленням речі тією або іншою ідеєю. А тому що граничне оформлення речей є космос те всі що перебуває всередині нього, є те або інше наближення до до художньої досконалості космосу. Тому рівною мірою правильно говорити, що природа знаходить своє завершення в мистецтві й що мистецтво знаходить своє завершення в природі.

       Музика в спектаклі «Нелегалка».
       Музика для спектаклю...
       Вибрати її й легко, і дуже складно. Найчастіше вона просто ілюструє персонажів. Як в «Медеє» з київського театру «Сузирьє». Кожному персонажеві - своя певна мелодія, певний інструмент: кому скрипочка, кому труба... Смішно й примітивно.
Бувають і курйози, як було в спектаклі «У прірви в житі». Начебто й столиця, і не поганий театр, і в спектаклі грав Андрій Миронов - не останній актор, і музику вибрали гарну, а вона виявилася гімном Японських повій... Буває...
Так що, не проста ця справа: правильно вибрати музику. Зробити її - окремим персонажем, і навіть співавтором, що передає глядачам свій настрій, своє відношення до того, що відбувається.

       П'єса Анатолія Крима в постановці Бориса Мартинова. Кримський Український театр.

       Сучасна трагікомедія про українську жінку, що потрапила в Італію, і про її повернення на батьківщину. Музику до спектаклю підбирав сам режисер.
Спектакль починається з очікування. Чезаре чекає жінку, що допоможе йому позбутися жахливого недуга - імпотенції. Він у нетерпінні вмикає телевізор, і ми чуємо й бачимо футбольний матч, коментований італійською. Це теж своєрідна музика, музика самої співучої й самої експресивної - італійської мови. Із цією «музикою» ми остаточно попадаємо в дійсну Італію, в італійську квартиру, де лунає мелодійний дзвінок телефону. Це мама... Настирна, але турботлива й любляча мама. Її дзвінки - це теж своєрідна музика. Музика цікавості, опіки й наставляння. І от дзвінок у квартиру, він різкий, наполегливий, нетерплячий. За ним завжди в спектаклі буде слідувати поява на сцені Марио. Марио - з магнітофоном у руці, а з нього несеться заклик: «Тореадор, смеліше в бій!» Музика Бізе з опери «Кармен» - в оригіналі.
       На цьому музика, що зовні ілюструє героїв, закінчується. Тепер вона буде існувати сама по собі. Жити своїм життям, граючи свій спектакль. Вона буде створювати певну, потрібну атмосферу в залі. Вона буде вплітатися в сюжет, і ставати нерозривною з ним, невід'ємною його частиною, буде окремим, незамінним персонажем.
Марио - тріумфує, він - герой! Він - робить зараз відразу три великі справи, убиває трьох зайців: рятує друга від хвороби; пристроює свою коханку в надійне місце, (щоб не нервувати дружину) і продає її (зовсім не сексуальні) послуги за 800 доларів, рятуючи себе від утримування улюбленої!
       Сцени знайомства Чезаре й Ніни проходять без музичного супроводу, тільки один раз перериваючись телефонним дзвінком матері, що згоряє від цікавості. Але не менш балакучий Марио заспокоює жінку, переводячи бесіду на тему їжі.
       Зрозуміти, що тебе продають, - жахливо! Але, заспокоїти й вселити, що це зовсім не страшно, що це необхідно й, головне, не назавжди - велика справа! Марио намагається щосили: і не рассориться із дружиною, і не втратити Ніну. Він то б'є її, то цілує, то обзиває, то леститься... Він грає їй на гітарі дитячу пісеньку Володимира Шаїнского, співає по-російському з жахливим акцентом: «Голубий вагон біжить-гойдається...» Він танцює й втягує у свій танець довірливу жінку... І от вже обоє вони - танцюють: Марио в обнимку з гітарою, а Ніна - російський танець, роблячи руками широкі рухи, як в «Барині». Справа зроблена, вона - скорилася, як сторіччями покорялися чоловікам багатостраждальні російські жінки.
       Прощання Ніни й Марио відбувається також під музику Бізе. Прощання - коротке, майже блискавичне, як останній удар тореадора... Більше ніколи Ніна не буде належати Марио. Але він цього ще не знає.
       Поки він ще тріумфує й іде щасливим, а Чезаре вмикає телевізор. Відтіля доноситься: «Серце красунь схильне до зради й до зміни, як вітер травня». Звучить - по-італійські. Це «Риголетто» Верді. Чезаре завмирає в роздумі, і раптом опрометтю кидається нагору по сходам, туди, де чекає його - його перша жінка.
       Музика звучить довго, у тиші, при порожній сцені. Три рази повільно меркне світло й три рази чудовий задник з висхідним сонцем опромінюється світлом. Музика подвластна висвітленню й звучить то тихіше, то голосніше. І от з'являється виснажений Чезаре. Він бере в руки трубку й запитує в поліцейського: яке сьогодні число? Але поліцейський - грубить. І тоді він рве на собі майку, говорячи, що розуміє корсиканців! Адже поліцейські живуть на гроші, яки беруться з його податків! Виплеснувши своє обурення, він дзвонить своєму падре. Він розмовляє з ним і розуміє, що цілих три доби його не було в церкві. Падре запитує: Де ж ти був?» «Я був у раю!»
       Три доби любові. Зі сцени звучить чудова вокальна мелодія з «Бахіани».
       Ніна виходить на сходову площадку, Чезаре говорить їй: «Завмри!», - і грає їй на гітарі - серенаду, як закоханий хлопчисько під балконом своєї коханої. Це мелодія з репертуару видатного гітариста Френсиса Гойя.
       Ніна просить: «А можна я вімкну те, що ми слухали вночі?» Вона ховається в кімнаті й звучить мелодія з «Ромео й Джульєтти» Нино Рото. Вона повільно, під музику спускається вниз і читає свій монолог: «Мені зараз так добре, як на випускному балі в школі... Ми всі красиві, грає музика, і я стаю жінкою». Ніна в сорочці Чезаре, вона повільно кружляється, піднявши руки над головою, і музика пронизує душі: і героїв, і глядачів. Це сама романтичная, сама ніжна, найкрасивіша сцена в спектаклі.
       Музика переривається дзвінком. Різким дзвінком у двері. Ніна на колінах просить не відкривати, але Чезаре не слухає її. Це Марио зі своїм незмінним «Тореадором». Він приніс їм піцу... Але довідавшись, що Чезаре зробив Ніні пропозиція, вимагає повернути йому Ніну, як свою власність, як річ. Чезаре відмовляється й Марио тікає. Він повертається й знову вимагає повернути йому Ніну, він грозить їй депортацією. У них усього кілька хвилин, щоб зникнути, тому, що він доніс і викликав поліцію.
Ніна не погоджується, він б'є її ногою в живіт, бере пляшку, щоб ударити Чезаре, і той втикає у свого друга ніж...
       Сцена йде під пісню Володимира Висоцького «Коні вибагливі» у виконанні Марилі Родович. Вона звучить після слів Чезаре: «Я хочу сина!» Це сама зворушлива сцена: Чезаре благає Ніну вийти за нього заміж, він кладе голову їй на коліна, міцно обхоплює її ноги, намагаючись удержати... Він клянеться ніколи в житті не кривдити її, клянеться тільки любити, але Ніна - розуміє, що їм не дадуть тут бути разом, не дозволять бути щасливими. Вони обоє плачуть, і плаче голос із динаміків: «У гості до Бога не буває запізнень. Ви помедленнєє коні, помедленнєє...» І бійку ми бачимо як би в уповільненому показі.
       В останній сцені, починаючи з бійки, масивна залізна протипожежна завіса починає повільно опускатися вниз, дзенькаючи своїм попереджуючим дзвінком. Він перемежовується зі звуком поліцейської сирени, із благаннями співачки, із плачем закоханих і передсмертним стогоном Марио. Образуя какофонію, що увібрала в себе всі почуття й всі відтінки трагедії неминучого розставання. Завіса закривається, приховуючи від глядачів висхідне сонце жаркої Італії...

       Друга дія.
       Ми бачимо підвал, де живе король бомжів Костянтин. Двоє чоловіків збираються зробити пропозицію Ніні, вони купили їй подарунки до дня народження. Несміливий - вечірнє плаття, Костя - пластинку з італійською музикою... Тією самою музикою, що слухали Ніна й Чезаре вночі...
       Ніна чує ту чарівну музику, що була гімном її щастя. Вона завмирає, потім притуляєтся до плеча Кості й починає плакати. Несміливий знімає пластинку, припиняючи катування спогадами, але вже пізно... Ніна, що кріпилася до цього, обм'якає, здається, покоряється долі, упокорюється з несправедливою жорстокістю миру й розповідає: про Чезаре; про три дні любові; про друга, зарізаному ножем; про померлу матір; про відняту квартиру; про зниклу дочку, що вона шукала три роки. Про чотирнадцятилітню дочку, що стала наркоманкою й не впізнала мати. Про людину, що знайшов для неї дочку в кублі й попросив на сплату за це - переспати з ним... «Я сьогодні знайшла свою дочку й мене зґвалтували! Ну, що ще потрібно жінці для повного щастя?!!»
Несміливий зривається з місця й тікає. А Костя робить Ніні пропозицію. Він говорить: «Якщо хочеш, ми можемо, навіть, розписатися...» «На чому?!! Адже у мене немає паспорта! Я живу по довідці з міліції».
       Ніна розповідає про себе й звучить балалайка. Російська мелодія, під яку акторка читає монолог про долю російських безправних людей. «Мене викреслили з життя, я - ніхто. Нас не запитують: як ми живемо? У нас крадуть: дітей, квартири, роботу, наше життя... Раз у чотири роки про нас згадують, щоб украсти наші голоси. Що буде, коли на Землю знову прийдуть: чесність, шляхетність, справедливість? Люди забули про їх і не зможуть жити з ними. Не будуть знати: що з ними робити? Ми не зможемо жити без нашого смітника!»
       І все це на фоні щемливої російської мелодії.
       І от Михайло Іванович Несміливий повертається. Він у мундирі полковника. Він ставить пластинку з «Мишкою» у виконанні Трошина. Хрипкий голос співає: «Ти весь день сьогодні ходиш дутий, глаз своїх не хочеш підіймать. Мишка, в цю важку хвилину...» М.И. сідає й говорить, що отстрелил Пасинкові предмет першої необхідності... Отстрелив своєму начальникові, який посмів скривдити Ніну... Це тільки прізвище в нього Несміливий, а такі люди, як полковник Несміливий, - завжди знаходять свою війну.
       Костянтин запитує: «Що робити?» А той відповідає: «Пити! Там - не наллють!» Цей споконвіку російський гумор, цей непереможний оптимізм, ця вічна російська спрага справедливості... Вони й у музиці, і в повітрі, і в образі самовідданого заступника жінки, і в залі, зарядженому духом справедливості й надії.
А ще в цій пісні є слова: «Ти повернешся...» Так, такі, як він, - повинні повертатися, тому, що без них - не можна...
Ідучи, Несміливий ставить нову пластинку - пісню Верещагіна з фільму «Біле сонце пустелі». Звучить - «Пані удача». Голос мужнього Павла Луспекаєва співає: «Не везе мені в смерті, повезе в любові...»
       Ніна йде з Несміливим. Та Ніна, що перенесла вже свої речі до Кості, вибирає того, кого більше шкода, того, кому вона більш потрібна... Це знову по-російські... Нез'ясовно...
Костянтин залишився один: без друга, без улюбленої. Щастя заглянуло до нього на хвилинку й вилетіло вільною пташкою. Костя п'є, і раптом над залом лунає трепетне «А-а-а-а...», знову звучить «Бахіана», і ми бачимо, як на сходах з'являється Чезаре. Він піднімається по дерев'яним сходам і, не знайшовши спуска, стрибає вниз із двометрової висоти. Його не впізнати, він став схожий на наших недоглянутих російських мужиків. Він у довгому плащі, у вязаной шапочці... Чезаре приїхав з Італії - нелегально. Тепер вже нелегал - він! Він шукає Ніну... У нього тут дочка... Дуже гарна, дуже розумна...
І от вже Кості не до свого горя, він запитує: чи лікують в Італії наркоманів?
       Двоє чоловіків, закоханих в одну жінку, чекають її повернення, і розповідають про себе. І Чезаре, бачачи зовсім інше життя в цій країні, бачачи хмурі обличчя, запитує в Кісті: «Чому ви не радуєтеся життю? Адже у вас є все! Є Київське «Дінамо», є Шевченко, у вас червоної ікри, - як бруду! А ще у вас є жінки, які вміють все! Чому ви не співаєте їм пісень, чому не оспівуєте їхню красу?»
       А в Кісті - немає відповіді...
       І тоді Чезаре говорить: «Коли я сказав, що поїду до своєї коханої в Україну, вся в'язниця проводжала мене, вся в'язниця співала мені гімн Італії!» Чезаре співає свій італійський гімн, а Костя заспівує свій: «Ще не вмерла України...»
І от два чоловіки, гордих за свою державу, співають свої гімни... Виявилося, що українцям теж є чим пишатися, просто вони не знали того, що мали... І Костя співає, прагнучи переспівати Чезаре.
       Чезаре просить налити йому ще, але Костя говорить: «Ні!» «А що ми будемо робити?» «Чекати! Слухати музику й чекати Ніну! Найкраще в нас виходить - чекати...» Під час останнього діалогу звучить мелодія Нино Рото.
       Відкривається залізна завіса, Ніна йде на уклін із глибини сцени, а чоловіки, стоячи на одному коліні, чекають її. Вона йде під пісню Павла Луспекаева, звучить куплет: «Ваше благородіє госпожа розлука». Ніна підходить до кожного по черзі, обіймає, як би прощаючись і просячи пробачення, а Чезаре бере її на руки й несе вглиб сцени. Але глядачі своїми оваціями змушують їх повернутися назад. Вони не готові ще до розлуки, вони хочуть бачити своїх героїв! Вони аплодують і це теж музика.
       Після кожного театрального спектаклю ця музика різна. Вона, як і сам спектакль, буває: вдалою, щедрою, що не вмовкає; а буває скупою, жалюгідною, поблажливою... Але на «Нелегалке» вона завжди підбадьорююча. Це музика однодумців: артистів, режисера, автора п'єси, авторів музичних добутків, глядачів і думки - здорового глузду, що перемагає всі перешкоди, будь-яке зло... Музика взаєморозуміння.


Рецензии