Ержан Кулиевтiн кустарды емдеуi

Ержан Кулиевтін кустарды емдеуі

2001 жылы тамыз айынын аяк шенінде танертен есік алдына шыктым. Карасам, аулада тумсыгы узын, канаты сынган, кок тырна тур. Ашейінде аулага торгай конса да куатын иттерім жанында оган карап тур.

Мен барып, «Ойпырмай!» – деп, усті-басын сипаладым. Бірінші куні мен онын тумсыгынын сынганын байкамадым, тек канатынын сынганын байкадым. Ертеніне карасам, тумсыгынын бір болігі тузу, бір болігі кисык турды. Сосын касына келіп, кушактап устадым. Котерсем, салмагы он килограмдай,  ірі тырна екен. Содан канатын алып, бетіне катырма кагаз койып, суйегін орнына салып, жапсырма таспамен(скотч) онын канатын жиып байлап тастадым.
Тумсыгы кешке карай карасам, кисайып кайырылып калыпты. Тумсыгын тузеп, оны да жапсырма таспамен байлап бердім.

Жемді тумсыгын котеріп, аузын ашып колыммен беріп журдім. Осы тырнаны екі аптадай уйде, корада бактым. Сонан кейін кок шоп жесін деп аулага шыгардым, иттер иіскелеп-иіскелеп кетеді, бірак тимейді, тырна оларга айбат шегіп кояды.  остіп журіп абден жазылып алганнан сон ушып кетті.

2005 жылы коктемде куйкентай деген жырткыш кус, біресе он жагымнан, біресе сол жагымнан ушып, жер бауырлай кесе-колденендеп коймады. Мен мектепке жумыска кетіп бара жатканмын, Іслам деген агамнын уйінін жанынан бурылып кетіп бара жатыр едім, ол мені коріп: «Бері кел!» – деп шакырып алды.

 Оздері шай ішіп отыр екен. Орындыкка отырып едім, касымдагы бос орындыкка куйкентай да ушып келіп, конып отырды. Мен айттым: «Мына куйкентай баганадан бері менін артымнан калмай жур». Ісламнін айелі Маужипа айтты: «Бул сенін кусын гой, сенімен бірге ілесіп келген». Кундіз кусты слл уйге тастап кеттім. Жумыстан кейін кусты кешке таман колыма кондырып, уйге алып келдім.

Жараланбаган, сынган еш жері жок, ол оз бетімен маган ушып келді. Оны мен бактым, торгай атып бердім, Уйдегі балаларым кызык коріп, онымен ойнап журді, Уйдін ішінде 15-20 кун болды. Казір осы куйкентай уйдін жанындагы карагашты мекендейді, бес-алты балапаны бар. Мені корсе, салем беріп, шыкылыктап, тобемді айналып ушады. Коршілердін карагаштарында каргалар мекендесе, менін карагашым каргалардан, сауыскандардан, т.б. кустардан таза, себебі куйкентай менін уйімді, карагашымды, ауламды, тауыктарымды, онын балапандарын кузетеді. Бул да бір тылсым дуниенін бір кыры шыгар.

Ержан Узанкулулы Кулиевтін уялы телефоны: +7 705 209 22 94; +7 702 652 38 67; Уйінін телефоны: +7(72757) 243 46; Мекен жайы: Казахстан, Алматы облысы, Іле ауданы Акши ауылы, Кенен Азірбаев кошесі № 6/1 уй.


Рецензии