Болмыстын тылсым сырлары

Ілімнін касиеті адамдарды тура жолга бастау болса, діннін касиеті адамдарды арамнан сактандырады. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Болмыстын осындай назік зандылыктарын дін адамдары жаксы біліп, тусіндірулері керек. Бірак, окінішке карай, заттык алемнін былганышынан арыла алмаган коптеген дін окілдері бул міндетін орындай алмайды. «Ескі дін молдалары кай дінде болса да жаралыс жолынын сырына шоркактыкынан бул туралы аныктап уктыра алмаган» деп Шакарім осындай діндарлар туралы айтса керек.

Дін басылары карапайым адамдар катарынан аса алмай, болмыстын терен сырларын рухани тургыдан далелдеуге шамалары жетпей, тек кана сокыр сенімді талап ете бастаган кезде... молдалар істін манісін дурыс тусіндіре алмай, халыктын ежелгі гасырлар бойы калыптаскан адет-дастуріне кедергі болып, аруактарды жокка шыгаруга умтылады. оздерінін рухани надандыгын тусінбей, аруактарды тек кана жокка шыгарып, халыктын жогары алеммен байланысын узуге бола ма? 

Арине жок. Себебі, дінді кункоріс ушін гана пайдаланып журген, халык алдында беделдерінен журдай дінбасылары «Жаратушынын кудіретімен бата беріп, ел-журтты жаппай имандылыкка жетелейтін, Кудайды мойындаттыратын киелі ата-баба аруактары керісінше Алла Тагаланы умыттырады» деп коркады.

Келесі омірге сеніп, аруак барын мойындаган адамнын озі коптеген куманді ойлардан шыга алады. Жан деген не? Онын пішіні, сырткы турі бар ма? Біреу жан деген Алла тагаланын нуры дейді, екіншісі – саулесі, ушіншісі – Толык Бутіннін бір болігі дейді. Аруак олген сон кайда барады? Егер ол жогалмай-ак, бірак болмыска бірігіп кетсе, онда онын бары мен жогы бірдей емес пе? Озінін «менін» жогалту жок болумен бірдей.

Дін біздін осы омірдегі карекетімізге байланысты келесі омірде тозакка, не жумакка барамыз дейді. Жумак, тозак деген не? Олгеннен кейінгі жумак пен тозак кайда орналаскан? Ол жакта не бар, кандай омір? «Ешкім білмейді, себебі, ол жактан ешкім кайтып келген» жок дейді кейбір «білгірлер».

Бул жауаптарды жогаргы назік алемдердегі аруактардын оздері береді.  Баска біреу емес, олген адамдарды; оздері аруак ретінде келіп, болмыс сырларын ашып, келесі омірдін аныз емес, нагыз акикат екенін далелдейді.

Олар оздерінін омірлерін ангімелеп, немен шугылданатынын, не сезіп, не керек кылатынын айтып, онын акикаттыгына козімізді жеткізеді. Осылай аруактардын комегімен озіміздін осы омірдегі кылыгымыз ушін алда кандай омір кутіп турганын коріп, соган дайындалуга мумкіндік аламыз.

Жаратушыны умытып, тек кана аруактарга табынып тіршілік кумарлыктарын кандыру жаксылыкка акелмейді. Аруактар материалдык назік алемде болгандыктан, олар сол алемді гана баскара алады. Ал рухани алемнін есігін ашуга олардын кукы жок.

Сондыктан Алла тагаланы умытып, тек кана аруактарга табыну омірдін тупкі максаты тургысынан алганда пайдасыз нарсе. Коптеген діндер осылай ауелі бір Жаратушыга табынса да, артынан Оны умытып аруактарга табынып, к;ыры жойылып кетті.

Ежелгі Рим империясынын діні турлі аруактарга (періштелерге) табыну болды. Онын аягы немен біткені баршага белгілі. Исламга дейінгі Араб елдерінде де осындай жагдай болды. Оларды ислам бір Алла тагалага багындырды. Сондыктан аруактарды еске алганда олардын Алла тагаланын жараткандары екенін, Онын ерікінсіз аруаттар ештене жасай алмайтынын унемі есте туту керек. Комекті аруактардан тек кана Алла тагалага кулшылык жолында гана сурауга болады.


Рецензии