Арыстанбаб бабанын Ержанга аян беруi

1997 жылы 17 акпан куні Ержан жанында 10 кемпір бар жолга шыгады. Жургізуші Кайрат деген жігіт. Ержан Арыстанбаб бабанын басында мал шалып кудайы тамак береді. Сол туні танга жуык Арыстанбаб баба тусіне еніп аян береді. Ержан Арыстанбаб бабасымен тікелей тілдесіп сойлеседі. Баба оте иыкты енгезердей, алып денелі кісі екен. Екі иыгына екі-екіден торт адам отыргандай улы тулгалы адам. Бет алпеті аккубаша келген, сакалы кеудесіне тускен сары кісі.

Арыстанбаб баба: «Балам, ел ішінде журсін. Мынаны ел-журтына айта жур. Жеті нанды мынандай кылып пісіру керек», – деп кушагын жайып корсетеді. «Оны кездікпен кеспеу, шанышкымен шаншымау керек», – деп айтады. «Кездікпен кескендерін аруактарды кездікпен кесіп, тілгілегенмен бірдей. Ал шанышкымен шаншыгандарын, аруактардын журегін пышак салганмен бірдей. Сол ушін де, нанды колмен илеп, колмен жулып, октаумен жайып, пісіретін майга аруактардын атын атап салу керек», – дейді.

«Себебі, сендердін жеті нан тараткандыктарын аркылы біз букіл  аруактар, бейсембіден жумага караган туні, Мекке-Мадинага карай жолга шыгамыз. Ал, Куран окылмаган, жеті нан таратылмаган аруактар Мекке-Мадинага жете алмай, ескерусіз калады. Сол себептен де, біз тірілерден Куран багыштауын сураймыз. Осыны журген жерінде айта жур», – деп айтады да гайып болып кетеді.

Ержан оянса, тан сібірлеп атып келеді екен. Куанышы койнына симаган, журегі лупілдеген Ержан жуынып шайынып алганнан кейін, тангы шайда Арыстанбаб баба берген батаны, корген аянын сол жердегі ел-журтка жария етеді. Естіген ел танкалып жагаларын устайды, тылсым дуниенін бар екеніне шуба келтіре алмай калады. Ержан содан бері барган, турган, отырган жерінде баба берген аянды унемі айтып журеді.

Арыстанбаб бабанын басына 1998 жылы тагы бірде барганында, тагы да аян алады. Онда да карама-карсы отырып тілдеседі. Бурынгы алдында корген бейнесі. «Балам, сен еліннін, журтыннын баласысын. Мынаны айта жур. Зиярат етіп келушілерге мынаны тусіндір. Аулие жаткан жерден шоп, тас, топырак алмасын. Себебі, аулие басындагы шоп ол адам болмысындагы туктер. Ал топырак адам денесіндегі еті. Тас болса, адам денесіндегі мен болады. Балам, ана мурын тусындагы менінді тартып корші, ауыра ма екен. Ауырса сол тас біздін, ягни аруактардын бойындагы мені. Шоп аруактардын бойына біткен тугі, оны сол себептен алуга болмайды деп тусіндір. Тек басымызга келгенде, еш нарсеге тимей Куран багыштап кеткендерін жон», – деп аян берген. Ержан содан бері бабанын айткандарын халык арасында айтып журеді.

2000 жылы Арыстанбаб басына Ержан куз айында барады. Бабадан Туркістанга карай багыт алганда коктен сагымдай болып, екі бесік тусіп келе жатканын кореді де, жанындагы устазы Сыдыкка: «Ана бесіктерді кордініз бе?», – деп сурайды. Ол кісі: «Жок. Егер сен коріп турсан, сол тускен жеріне машинаны токтат», – дейді. Сол мезетте бесіктер де тобе басына тусіп улгереді. Ержан машинаны токтатады. Караса, жалгыз аяк сурлеу тобеге карата кеткен екен. Ілескен адамдармен бірге сол тобеге шыгып караса, барган жерлерінде ескі екі агаш бесік бір болек, жалгыз бесік бір болек тур екен. Буны барган адамдар тугелдей кореді.

Сонда устазы Сыдык: «Сенін канша балан бар?», – дейді.
– Уш улым бар.
– Ендеше саган Арыстанбаб бабан тагы екі бесік силап тур.
Одан шыгып, Кожа Ахмет Йассауидін кызы Гаухар ананын зиратына келіп Куран багыштайды. Сол жерде Гаухар ана Ержаннын бойындагы дуасын, каралыгын шешеді. Дуанын шешілгенін устазы Сыдык колындагы тасбигынын шашылып кетуінен байкайды. Устазы Сыдык:
– Ал Гаухар ана дуанды шешті, не дейсін?
– Дуамды шешсе, Алланын берген екі бесігінін бірі кыз болып дуниеге келсе Гаухар ананын атын коямын.

Тылсым дуниенін кереметтілігі: Ержаннын дуниеге екі кызы келеді. Гаухар 2001 жылы шілде айынын 2 жулдызында, ал Жамила 2003 жылы караша айынын 7 жулдызында дуниеге келді. Ержаннын улкен ажелерінін бірі Рахымбай атасынын кемпірі Жамила ажей Ержанга телефон шалып: «Мына кызына менін атымды кой, козімнін тірісінде балаларым атымды атап журсін дейді. Улкен Жамила 90-га таяп калса, кішкентай Жамила 5-ке келді. Кудай буйырса кішкентай Жамила да, улкен ажесі сиякты гасырга жуык бакытты гумыр суретін шыгар.

 Ержан Узанкулулы Кулиевтін уялы телефоны: +7 705 209 22 94; +7 702 652 38 67; Уйінін телефоны: +7(72757) 243 46; Мекен жайы: Казахстан, Алматы облысы, Іле ауданы Акши ауылы, Кенен Азірбаев кошесі № 6/1 уй.


Рецензии