Кауiптi жанашыл елшiлер, окiлдер

Коптеген адамдар озара ымырага келушілікті, 
оздерін согыска бастап журген:
алемдік косемдер  аркылы шешпекші болады,
 саяси косемдер олардын тілектерін кулактарына да кыстырмайды.
Егер де!  Жаратушы бейбітшілікті жер бетіне жібермесе...

Адамнын санасынын денгейін тубегейлікті озгерту жайлы умтылыс, калыптаскан тартіпті баскарушылардын, осыдан пайда коріп отырган топтын катты карсылыгына тап болады. Букілалемдік тарихтын он бойында жанашылдар катты кугынга ушыраган. Оларды олім жазасына кескен коптеген саяси жане діни уйымдар, «укімет», тагдырдын талкегімен, оздері олтірген адамдардын ілімінін рухани акикаттарынын негізінде – оздерінін беделдерін котеріп, осыдан ушан теніз пайда корді.

Бунын мысалдары: ертедегі Рим – Иса пайгамбарды крестке керіп шегелеп олтіріп, сонынан христиандыкты оздерінін мемлекеттік діні деп жариялады. Сондай-ак, Ватикандагы рим католиктерінін де тарихынын басы, оздері керіп олтірген аулие Петрдін суйегінен бастау алады.

Казір оз арамыздан рухани устаз шыгып, жер бетіндегі омірді калай бакытты кылуды коре білсе, жол нускап сонынан ертсе, осыган ашык мумкіншілік тугызуга біз дайынбыз ба? Оган да бурынгы окілдерге таккан – дінбузар, кылмыскер, жын, шайтан т.б. айдарларды тагып откен Иерусалимдегі будан 2000 жыл бурын Иса пайгамбармен болган кателікті кайталап алмаймыз ба? Сондыктан да, казіргі окіллерге жана козкараспен карау ушін, олардын ілімін тусіну ушін, бурынгы калыптаскан кагида мен ойлау жуйесінен арылуымыз кажет.

Енді жер бетіне жогаргы алемнен келген кейбір адамзаттын улы устаздарынын тагдырына токтала кетейін:

ЗОРОАСТР (б.э. дейін YI г.)
Персиянын мистигі жане зороастризмнін негізін калаушы. Канжардан олген.

СОКРАТ (470? – 399 б.э. дейін)
Гректін философы, жастардын санасын, акылын алжастырды деп айыпталган. У ішу аркылы олім жазасына кесілген.

ГАУТАМА СИДДХАРАТА, БУДДА
(563? – 483? б.э. дейін)
Іліммен ен бір нурланган жане токпе шешен рухани устаз. Фундаменталист-индустар онын оміріне талай марте кастандык жасаган. Калыптаскан болжам бойынша ол іш отуден (дизентерия) олмеген, тамакка косылган біртіндеп асер ететін удан олген.

ЙЕШУА БАР АББАС
(кейіннен Иисус Христос немесе Иса пайгамбар)
(0 – 33)
Ерекше емші, «Кудай деген Махаббат-Суйіспеншілік» деп насихаттаган. Иерусалимнін діндарлары крестке керген.

Пайгамбарымыз МУХАММЕД (с.г.с.)
(570 – 632)
Исламнын негізін калаушы. Улау аркылы жасалган кастандыктын салдарынан асказан ауруына ушыраган, омірінін сонында жан шыдатпас азапты ауруга ерекше тозімділікпен шыдаган.

АЛ-ХАДЖ МАНСУР
(сопы Х г.)
«Мен – акикатпын» деген созі ушін олтірілген. Оны олтірудін адісі оте жантуршігерлік болган: Оны олтіргенде біртіндеп кескілеп-кескілеп тураган, бірак та ол осы азапта каскайып куліп тура берген.


Рецензии