Бiз Жаратушы Алла туралы не бiлемiз?

Аллага сенген кустай ушады,
Адамга сенген мурттай ушады.

Казак макал-мателдері

–  Тіршілік корінісі неден турады?

– Букіл тіршілік корінісі рухани жане заттык негізден куралатыны белгілі. Рухани болмыска сенудін ешкандай да зияны жок. Керісінше, ол болмыстын біртутастыгын тусінуге мумкіндік беріп, сана-сезім, ой-орісті жана денгейге котереді. Бірак, заттык оркениет басым болып турган заманда муны аркім бірден тусініп, оган толык сеніп кете бермейді.

– Не ушін омір суреміз, осы гумырымыз кімге арналады? Жаратушы осы фани алемді кандай максатпен жаратты?

– Жаратушынын берген жалпы зандылыктарымен уйлесімді омір суру, туптеп келгенде, омірді Онын разылыгы ушін арнау. Кім болса да бір нарсені жасаса, озінін керегіне жарату ушін жасайтын тарізді, Жаратушы да алемді жаратканда, тек Озінін разылыгы ушін жаратты. Себебі ол мангілік, Онын жаратылу себебі жок, керісінше, ауел бастан Онын Озінен баска ешкім, ягни баска Жаратушы жок.  Озін канагаттандырып, лаззат алу ушін, Жаратушы рухани болмысты жаратты. Бірак кейбір жандар оздеріне берілген аздаган еркіндікті дурыс пайдалана алмай, оздерінін міндеттерін умытып, Жаратушыны разы етудін орнына оздері кызык омір сургісі келеді. Бул – білместік.

–  Жаратушы пендесіне кандай ерік берген?

– Шексіз мейірімді Жаратушы ешкімнін еркіне карсы емес, сондыктан Ол оздерін гана канагаттандыргысы келген жандарды аркімнін калауына карай оз несібесімен баки алемнен, ягни рухани омірден фани алемге, заттык (материалдык) омірге жіберді.

– Фани омiрдегi барлыгымыз кандай жандармыз?

– Бул материалдык алем оздерiнiн кылмысы ушiн жазасын отейтiн абакты тарiздi. Осыдан фани омiрдегi барлыгымыз да Жаратушынын ыркынан шыккан куна;арлар екенiмiздi тусiнуіміз шарт.

– Кімді болмасын кей кездерде дарменсіздік, уайым, сагыныш, ансау басып тумшалап алады, себебі неде?
– Уайым мен сагынышка негіз жок болса да жане онымен куресуге де дарменсіз боламыз, себебі біздін жанымыз озінін мангілік суйікті Жаратушысын ансайды, сагынады. Осы ансаудын себеп-салдарын тусінбей осынын туйінін пандік алемнен іздеп кейбіреуіміз арак ішеміз, бангі шегеміз, темекі тартамыз, енді біреуіміз театрга, кинога, дискотекага барамыз, махаббаттан іздейміз, ауен тындаймыз. Шарасыздыктан осыдан шыгатын жол іздеп мешітке барып Алланы суюге тырысамыз, біракта Жаратушы туралы біліміміз жок болгандыктан бул іс-каракетіміз іске аспайды. Тіпті болмаганда баска дін агымдарынын жолына тусеміз, Жаратушыны содан табамыз.

Алла сондай алыста, Ол кайда? Біз Алла туралы тук те білмейміз, себебі теологиядан (Тео-Кудай, логия-ілім) хабарымыз жок. Сондыктан да мешіттерде осы туралы айтса да кабылдай алмаймыз. Жаратушыны сую турмак, оз жакындарымызды да жаксы коре алмаймыз. Пандік алемде кітап, кино кейіпкерлерін суйеміз.

Жарнамасы жаксы болса ел баскарган косемдерді, басшыларды, батырларды суйеміз. Біздін алдынгы урпак, жас кунімізде озіміз де, озініз де Ленинді, Сталинді, Брежневті, Конаевты, марксизм-ленинизм мен диалектикалык материализм теорияларын суйдік кой.  Касиетті Куран Каримдегі жане баска да киелі кітаптардагы Жаратушы Алла туралы ілімді аркім дурыс тусіне бермейді, сондыктан да тусінбейтінімізді сую оте киын. Натижесінде адамзаттын басты болігі карангылык тумшауында болады.


Рецензии