Кудайсыз оркениет дегенiмiз не?

Алланын озі де рас, созі де рас,
Рас соз ешуакытта жалган болмас.
Коп кітап келді Алладан, онын торті
Алланы танытуга соз айырмас.

Абай

– Кудайсыз оркениет дегеніміз не?

– Кудайсыз оркениет адаскан саби сиякты. Ата-анасынын бакылауынсыз мына ушы-киыры жок алемде пенде жогалып кетуі мумкін. Жаратушымен байланысын узген барлык тіршілік иелері судын агысымен жузген кобік секілді. Фани алем –  пенденін ар баскан кадамына тоскауыл мен какпан койып отырады.

Копшілік ойлайды, дін жолымен журу, Кудайга сену: тек белгілі бір адамдар тобы ушін гана деп. Бірак Жаратушынын заны тандаулыларга гана емес, баріне бірдей ортак. Осы зандылыкка мойын усынсаныз зулымдык пен кайырымдылыкты ажырата аласыз. Мысалы, денсаулык туралы камкорлык Алматынын Алатау баурайындагы орман алкаптарын шауып куртып – коптеген демалыс уйлерін, емханалар, пионер лагерлерін т.б. курылыстар салуга алып келді.

Адамнын жаны бастапкыдан-ак тыныштык пен онашалыкка умтылады. Орман-тогайдын арасы, таудын усті демалыска таптырмайтын орын. Табигат аясында адамнын акыл-ойы мамыражай калыпка туседі, ойлау жуйесі озгереді. Демалыс уйлеріндегі, емханаларда емделу адамнын ойлау жуйесіне асер етпейді, уакытша гана женілдік акеледі. Адам табигат зандылыктарын білмей бассыздыкпен буза бастайды, озіне багындыргысы келеді – бул біздін куналі істеріміз.

Букіл гарыш – Жаратушынын тані, ал адам микрокосмос. Адамдар мемлекеттерге болініп алган. Біздін танімізден ішекті, буйректі, журекті жане баскада мушелерді боліп алып тастанызшы – денемізге кандай «бейберекетсіздік» жасаймыз! Гарышта да осылай. Озара келіспеушілік, болінушіліктін кесірінен адамзат шыргаландардын шырмауына орала тусіп, себеп-салдардын шылауына матала береді. Рухани ілімді кенінен насихаттап, таратып менгергенде, іс-арекетіміздін натижесінде акикатка коз жеткізгенде гана кайырымдылык істер жасалады.

Біреуді жаксы жолга бастаган адамга жане сол жолга тускен адамга ерекше сауап жазылып турады. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

–  «Ак жол» козгалысы бізге не береді?
– Халыкаралык «Ак жол» козгалысы бізді коркыныш пен урейден азат етеді жане имандылык жолга тусіріп, бір Алланы мойындатады. Осы жолга ен бірінші болып біздін улттын тусуі де тегін емес, себебі Алланын калауы осы болып тур. Басымыз бірігіп «бір жагадан бас, бір женнен кол шыгарып» адамзатка улгі болу, жаркын болашакка жол сілтеу, осыны іс жузіне асыру, біздін Алла алдындагы, адамзат алдындагы касиетті міндетіміз, борышымыз.

Халыкаралык «Ак жол» козгалысынын ен бір ерекшелігі мен касиеті пендені кай дінді устайсын, ултын кім деп боліп жатпайды. Казак даласында жаткан киелі ата-бабаларымыздын, аналарымыздын аруактары – Алланын кудіретімен пенде баласынын баріне бірдей батасын беріп, откен кемшіліктерін козіне корсетіп, дурыс журмесе болатын кауіп-катерлерді козіне шукып айтып береді, денсаулыгы мен турмысын тузейді. Пендені имандылык жолына тусіреді, оган Жаратушынын бар екенін мойындатады.


Рецензии