Назiк алемдегi жан иелерi кiмдер?

Назік алемдегі жан иелері кімдер?

Муса пайгамбар Алла тагаладан сурады «Я, жаратушы раббім адамзат саган кандай шукіршілік айтады?». Оган Алла тагала «Несібелерінді мен берді деп білсе, сол адамдар шукіршілік айткандары».

Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)


–  Жаратушы заттык алемді назік алем аркылы баскаратын болса, онда ол назік алемдегі жан иелері кімдер? Арине, олар – аруактар.

– Жаратушы фани алемді калай баскарады?

– Жаратушы фани алемді оздерінін жетілу денгейлеріне байланысты болінетін сансыз коп турлі аруактар аркылы баскарады. Мундай жагдайда Алла тагалага олардын комегінсіз жетуге бола ма? Бул сурактын жауабы аркімге де тусінікті болса керек. Президент кабылдауына ен ауелі онын комекшілері аркылы отіп, олардын руксатымен  гана кіруге болады. Сол сиякты Алла тагалага да Онын комекшілері аркылы гана жетуге болады. Ендеше аруактардын бар екенін, олардын бізге жасайтын жаксылыгын да жокка шыгаруга болмайды.

– Періштелер дегеніміз кімдер?

– Аруактардын жогары жетілгендері, оларды біз періштелер деп атаймыз, олар табигат кубылыстарын баскарып жылу, су, тамак тарізді  адамзат оміріне керекті нарселердін болуын камтамасыз етеді. Бул табиги даму аркылы узак жолмен жететін фани алемдегі адамдар ушін. Ал Алла тагалага тура жолмен жетемін деген рухани жолдагы адамдар ушін олар рухани устаз, аулие-амбилер ретінде келеді. Халкымыздын аруактарга улкен курметпен карап, оларды унемі есінде тутуы болмыстын осы назік зандылыгын жаксы білгенінен деп білеміз.


Рецензии