Пендеге адам денесi не ушiн берiледi?

Тірлігінді олімге азірлік кор.

Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

– Пендеге адам денесі не ушін беріледі?

– Тірі жан иесіне Жаратушымен жогалтып алган байланысын кайта калпына келтіру жане озін-озі тану ушін адам денесі беріледі. Казіргі кауымнын санасы – Кудай туралы ілімнін жоктыгынан жануарлардын денгейінде тур.

Хайуан да уйыктайды, ішіп-жейді, косылады, корганады, урпак акеледі, ауырады, жазылады, даретке отырып оз денелерінен калдыктарды шыгарады. Адамдардын артыкшылыгы жаксы жагдайда турады.

Хайуандар мен жануарлар кунага батпай табигаттын зандылыгымен омір суреді. Олардын шамасы жеткені алсізін жесе де даму сатысына асерін тигізбейді, тек нашарлары мен ауруларын сурыптайды. Біз саналы турде агаштарды кесіп, хайуандарды аяусыз жойып кырудамыз. Осындай іс-арекетімізбен сананын эволюциялык сатылап даму агымын токтатамыз. Сондыктан да осы тірі жан иелері осы денесімен кайта тууга мажбур болады.

Карымта кайтару заны бойынша – осы істеген куналарымыздын жазасын тартпай коймаймыз. Бул куналардан бір омірімізде кутыла алмаймыз, бунын отемін талай-талай омірлерді откізіп барып кана отейміз.

57. Біз сіздерді жараттык
Осыган сіздер сенбейсіздер ме?

58.Ша;уаттарыныздын (айелдерініздін жатырына)
Куйылганын калай кормейсіздер?

59. Осынын жаратушысы – сіз бе алде Біз бе?

60. Біз сіздерге олімді біркелкі тагайындадык,
Бул – біздін максатты еркіміз
Ешкімде осыны озгертуге кабілетсіз,
61. Біз сіздердін  бейнелерініздін бірін
Баска бейнеге озгертуге ниет етсек,
Осы уакытка шейін озінізге белгісіз,
Баска бейнеде жанадан жаратамыз.

62. Акикатында, сізге алгашкы
жаратылган тулга белгілі, –
Онда неге осы жайды сізге
Ой елегінен откізбеске?

63. Сіз тукымнын себілгенін коресіз (егістікте), –

64. Онда барлык осіп-орбудін себептері
сізде ме алде Бізде ме?

КОРАН перевод смыслов и комментарии Иман Валерии Пороховой.
Рипол классик Москва 2005, Сура 56 Неотвратимое событие, стр. 566
(аударган Асет Мукашбеков)

– Адам баласынын туп максаты не?

– Адам баласынын туп максаты – Кудайга кайту екендігі мусылман кауымынын киелі кітабы  Куран Карімде букпесіз ашык корсетілген.

Табигаттын заны мултіксіз. Адамдар ойлайды, сабилер пак, таза туады  – себебі, алі куна жасап улгерген жок деп. Окінішке орай сабилер пак емес, карымта занына сайкес, откен омірлерінін салдарын осе келе коретін болады.

Адам егер озін танімен гана балап, тек напсісінін ыкпалымен омір суретін болса, онда ол надандык ыкпалынан шыга алмай, жан ауруына ушырайтын болады. Жан ауруына дорекілік, ашу, корсекызарлык, кызганшактык, мансапкорлык, сарандык, озімшілдік т.б. келенсіз касиеттер жатады.

Ал ондай аурудан аман, жаны таза адамнын сыпайылык, шыдамдылык, тазалык, мейірімділік, шыншылдык, жомарттык тарізді рухани касиеттері болады. Олар омірде аз кателіктер жіберіп, табигатпен уйлесімді омір суре алады. Оларга жогарыда айтылган киыншылыктардын асері коп болмайды. Осылай жан саулыгы адамнын денсаулыгынын негізі екенін кореміз. Адамнын тані, психикасы жане жаны сау болганда гана ол толык сау бола алады. 



Рецензии