Калай бакытты болуга болады?

 

Тауекелсіз, талапсыз мал табылмас,
Енбек кылмас еріншек адам болмас.
Есек котін жусан да мал тауып кел,
Колга жукпас, еш адам кеміте алмас.

Кулык, сумдык, урлыкпен мал жиылмас,
Сум напсін уйір болса тез тиылмас.
Зиян шекпей коймайсын ондай істен,
Мал кетер, мазан кетер, ар буйырмас. Абай

– Бакытты болу ушін кандай ережені сактауга тиіспіз?

– Бакытты болгыныз келсе, мына ережені сактаныз – кажымай талмай озінізді жонге келтіруге дагдыланыныз. Жеке басты жетілдіру бизнесі омір бойына жалгаса береді.

Жумыска кірісерде: « Мен не аламын?» – деген суракты коюыныз кажет. Алу мен болу булар – екі егіз угым. Сіздін калай болуыныз, алган нарсенізге тікелей асер етеді. Бул жайлы  ойлап корініз: Озініздін  бугінгі калпынызга жеке тулга болып  барып кол жеткіздініз.

Табыс колемі жеке бастын даму денгейінен асып туседі. Кейде Сіздін табысыныздын кенеттен осуі мумкін.  Сіз сол табысыныздын калай пайдалану керектігін, жауапкершілікті уйренбесеніз, онда тапкан табысыныз кайтадан кеми туседі.

Бірде оте бай бір адам: «Егер Сіз алемдегі букіл акшаны алып, оларды  тендей гып барлык адамдарга болген болсаныз, ол акшалар дереу осыган дейін болган калталарга кайтадан тускен болар еді» – депті.

Озініздін умітініз бен сенімінізді кагазга жазыныз да жаттап алыныз. Табыска жететін темірказык жулдызына айландырыныз.  Ойыныздын барі осы максатка шогырланганда, арбір кадамынызды уактылы шешетін боласыз. Уміттенініз. Умітініз арманга жетелейді. Осы арманынызды коз алдынызга нактылы елестете берсеніз, ойлау жуйеніз озгереді. Осы озгерген ойлау жуйеніз табыс пен молшылыкка, бакытты омірге келудін бірден-бір жолы.

Сіз ушін бул ойды баска біреу ойлай алмайды. Не ойласаныз Жаратушы соны беретінін есінізден шыгарманыз! Жаратушы жокшылыкты ойлай берсен жокшылыктын есігін ашады, молшылыкты ойлап осы багытта іс-арекет жасасаныз молшылыктын есігін ашады. Букілалемдік АДІЛЕТТІЛІК ЗАНЫ унемі жумыс жасайды. Жаксы ойласаныз жаксы ойдын, жаман ойласаныз жаман ойдын карымтасын, ал жаксы іс-арекетініздін жаксылыгын, жаман кылыктарыныздын жаманшылык карымтасын кайтсеніз де аласыз. Осыны миыныздын кыртысынын бір болігіне кашап жазып алыныз!

Кундылык

– Кундылык дегенді калай угасыз?

– «Маселенін барі – уакытта жатуы мумкін. Кейбір адамдар соншалыкты улкен табыстарга кол жеткізіп жатады, ойткені олардын уакыты коп. Олардын уакыты жетіп жатыр, сондыктан да олар табыска жетуде. Егер менде де уакыт болса, мен омірде мол табыска кол жеткізер едім» – деп ойлайтынмын.

Тынданызшы, тун жарымда сагат сокканда, туннін ортасы болганы гой. Бітті, таулік аякталды. Ал, егер Сіз тауліктегі жиырма торт сагаттан баска уакыт табам деп талап етсеніз, онда Сізді жындыга балайды.

Егер Сіз уакытты узарта алмайтын болсаныз, онда экономикалык натижелердегі айырмашылыкты аныктайтын не таба алар едініз? Бул  – кундылык деп аталса керек. Кундылык – айырмашылыкты аныктайды. Сіз еш уакытта уакыт жасай алмайсыз, дегенмен, Сіз барынша кунды тулга бола аласыз. Кундылыктын бул козкарас жуйесі – экономиканын басты шарты болмак. Курастыратын конвейерде істеніз, не тауар сатыныз, не кызмет корсетініз, Сіздін енбегініз онімділіктін кундылыгы бойынша толенеді. Бірак Сіз енбек акыны уакыт ушін емес, ондірілген кундылыгыныз ушін, озініздін  енбегініздін онімділігі ушін аласыз.

Карапайым адам: «Сагатына мен баленбай табыс табамын» – деп айтканында кателеседі. Булай болуы мумкін емес! Егер булай болса, ол уйінде жатып-ак  акша ала бермей ме? Жок, шын манінде, ол сагатына белгілі акшаны алмайды, ол алатын акшасын, озінін бір сагатта жасаган онімінін кундылыгына алады. Сагаттык енбек акы – бул кундылыкты олшеуге мумкіндік беретін ынгайлы тасіл.

Егер ... (осы унемі келетін егер солай емес пе? Омір – улкен егерден турады. Философтар «омір, бул – айкынсыздык» деп айткан гой). Егер Сіз ен алдымен озінізді-озініз жонге келтіре бастасаныз – багалы тулга бола алар едініз.

 Карапайым адам: «Менін жумыс тажірибеме он жыл. Жумысымнын неге алга баспайтынын тусінсем  буйырмасын» – дейді. Ал, шын манінде, онын он жылдык жумыс тажірибесі жок. Онын иелігіндегі  – он жыл бойы кайталаган бір жылгы тажірибе гана. Тогыз жыл бойы ол бірде-бір жетілдірушілік істемеген, бірде-бір жаналык енгізбеген.

Журттын барінін коп акша тапкысы келеді. Айтсе де, олар акшаны тиісті жерінен іздемейді. Кейбіреулер: «Маган коп акша керек, мен озімнін бастыгымнан сурап корейін» -– дейді. Арине, онын бастыгы  бірден акша толеп, акшасынан айырылгысы келмейді. Мен осы уакытка дейін шабыттанып кетіп, алдекімге ешбір себепсіз енбек акы берген бастыкты корген емеспін.

Кейбір адамдар: «Біз устеме айлык косуды отінеміз» – дейді. Бул жагдайда маселе – калай сурай бастаганыныздан бастап, жасалган келісім-шарттын аякталганына дейін унемі сурай беретін боласыз.
Тагы Сіз устеме косуды сураганда, бір кутылуга азер жететіндей кішкентай жардем сурайсыз. Сіз тыгырыктан шыгуга себептігі гана тиетін адістен  аулак болыныз.
Тынданызшы, Сіз киын жагдайдан бір туйір нан жане бір кебіспен гана шыга аласыз. Бірак бул тірлік – Сіз ушін емес. Сіз онтайлы омір дастарканынан тусіп калган кикымдарды жинау ушін окып отырган жоксыз. Сізге мерекеге керек кой, солай емес пе?


Акыл ойынызды жетілдіру

– Біздін казактар жогары оку орнын бітіре салысымен-ак, басым копшілігі оздігінен ізденбек тугілі – кітап окымайды, неліктен?

– Адамдардын кобі оздерінін акыл-ойын дамытуды жастык шактарында-ак токтатып тастайды. Жаксы жумыска ие болса болганы, олар акыл-ойларын одан арі жетілдіруді токтата салады.

Туганнан бастап жиырма бес жаска дейінгі біздін окуымыз бірден биікке умтылады. Біз орасан зор білімді игереміз, сойте тура, есейгенде, нарык жуйесіндегі озіміздін жутандыгымызды байкаймыз, біздін  окуымыз заман талабымен уйлеспей жатады.

Откен кездердегі Сіздін калауларыныздын барі – орташа омір денгейі болып калды. Мундай ойлау жуйесінде ешбір осудін болмайтыны анык. Жиырма бірінші гасыр адамдардан унемі осу мен унемі окуды талап етуде.

Технология шапшан ыргакпен ауысатындыктан бір жумыска жабысып, ол жумыстын кырык жыл бойы кала беретініне сенуге болмай калды: «менін атам  осында жумыс істеген, менін  акем жумыс істеген, енді  мен осы салада жумыс істеймін» дейтін ой олген, сонымен бірге осу мен бейімделудін кажеттілігін мойындагысы келмеген  жандардын да уміттерін олтірген.

Егер тиімді жагынан карайтын болсаныз, біліміннін денгейін букіл омір бойынызда жетілдірсеніз, онда Сіз кім болар едініз? Соны ойладыныз ба? Кандай шеберліктерге кол жеткізетінінізді, кандай молшылыктарга кенелетінінізді ойладыныз ба?

Жеке бастын дамуынын адеттерін калыптастыру унемі куш салуды талап ететіндіктен, ол куш-куатты тек тартіп кана камтамасыз ете алады, енді тартіптін кілтін корсетейін.

Аздан бастаныз да, оларды біріктірініз. Кішігірім тартіптеуші шарттармен жумыс істей журіп, Сіз манызды тартіптеуші ережені менгергенінізді байкайсыз.

Озініздін колыныздан келетін азгантай маселелерді алып, алдебір нарселерді алып, дал казір жасап тастаныз. Сосын тагы бір нарсемен айналысыныз. Біраз уакыт откен сон алдыныздан улкен бір маселелер шыгады. Сіз оларды толык сенімділікпен шеше алатын боласыз.

Сіз салмагынызды азайткыныз келе ме? Онда нанды майсыз жеп коруден бастаныз.

Сіз шетелдерді аралагыныз келе ме? Ар апта сайын 2 мын тенгеден сактап коя берініз.

Сіз укыпты болгыныз келе ме? Жарты сагат ерте тура бастаныз.

Сіз миллион тенгеге сауда жасагыныз келе ме? Елу мын тенгеге сауда жасаудан бастаныз.

 Сіз еш уакытта, озінізге катысты кішкентай адым да жасамаган болсаныз, онда Сіздін улкен тапсырмаларды шеше коюыныз екі талай.

Ондірісім мол табыс акелді деп, озінін жеке кірісін де жонге келтірмей, дандайсып журген адамга уксай корменіз. Ол кімді алдап жур десенізші!

Кордініз бе, бул омірде барі де озара байланыста: бірі екіншісіне ыкпал етеді. Тартіптін  пайда болуы не жок болуы, келесі тартіптін пайда болуына асер етеді.


Рецензии