Омiрлiк ауа арнасын калай тусiнемiз?

 

Басында жан мен дене екі баска,
Жан шыдап тура алмайды козгалмаска.
Дене сауыт сыкылды жаннын орны,
Оган да куту керек бузылмаска.         Шакарім

Назік денелердін курлысы

Бізде назік денелер бар, бул да материя немесе пан. Осыны кунделікті сеземіз, біракта ойланбаймыз. Бунын барі карапайым. Мысалы, адамда ауадан туратын назік дене бар. Егер біздін турпайы денемізді алып тастаса, белгілі арнамен журетін ауа бар, ол сагым сиякты желкілдеп турады.

Ар адамда ауанын козгалысы артурлі, сондыктан да біреулеріміз тонып, енді біреулеріміз ыстыктап, кейбіреулерімізге ауа жетіспей жатады. Кей кезде тобемізден табанымызга дейін шымыр-шымыр етіп жыбырлап кетеді, сонда менде тобемнен табаныма дейін жуйке болганы ма?

Жок, бул омірлік ауанын козгалысы, ол жуйке жуйеміздін ушына асер етіп барып оны коздырады, сол мезетте денеміз жыбырлап, шымырлап кетеді. Денемізде козгалатын омірлік ауа, жуйке жуйеміздін іс-арекетін козгалыска келтіреді, олар оз кезегінде таніміздегі тіндерді, журек согысын реттейді.

Осы жуйке жуйеміздін реттік козгалысы бастауын кайдан алады? Танімізде – омірлік ауа куші унемі козгалыста болады. Біз танауымызбен оттегін жутамыз, осы жуткан оттегімізбен коса омірлік куші бар ауаны да жутамыз, ол биологиялык тынымсыз орталыкка барады, бундай орталык 7 жерде бар.

Тыныс алганымызда омірлік куші бар ауа кіреді, ал тыныс шыгарганымызда агзадан шыгады. Осы айналым агзада автоматты турде унемі журіп турады, бірак тыныс алуга тауелсіз болады, біз тыныс алу аркылы омірлік куші бар ауаны устемелеп коректендіріп отырамыз.

Кейбір адамдар 1-2 сагат дем алмай су астында жузе алады, ал оте жатыккан иогтар 40 таулік тыныс алмай таніндегі омірлік ауа кушінін комегімен жата береді. Осы ауа, жуйке жуйесінін козгалысын коректендіре алады.
 
Сурак: – Омірлік куші бар ауа кай жерлерде болады?

Жауап: – Омірлік куші бар ауа барлык жерде бар, біракта тауда, орманда коп болады. Адамнын осындай жерлерде озін жаксы сезініп, тыныс алганда басынын керемет женілдеп калатынынын себебі осы, біракта копшілік осыган онша ман бермейді. Осы ауа адам агзасында белгілі бір арнамен, озінін жолымен козгалады, оны «омірлік ауа арнасы» деп атайды.

Олар белгілі бір орталыкка донгеленіп (чакра – донгелек) шогырланады. «Омірлік ауа» барлык тірі заттарда да болады. Мысалы, жана узген алманы алайык, неге ол сыгымдалган алма шырынымен салыстырсак татті, дамді? Жанадан узілген алма куш-куат береді, неге?

Жанадан жулынган коконістерді, алма, алмурт т.б. баскаларды жесен денен сергіп, конілін котеріліп, озінді шаттык сезімі билеп, куатын арта тускенін сезесін, ал осылардын шырынын ішсен тек шолінді гана басасын.  Омірлік ауа кайда болмасын сумен косылады, оздерініз білетіндей барлык жуйке жуйесі усак тутікшелерден турады.

 Сурак: – «Омірлік ауа» жуйке тутікшелерінін ішіндегі суга асер еткенде не болады?

Жауап: – «Омірлік ауа» жуйке жуйесінін тутікшелерінін ішіндегі суга асер еткенде судагы иондар іс-арекетке кіріседі. Сол сиякты алманын жасаушаларын суйык  керіп турганда, онда омірлік ауа мол болады, біз алманы тістеп жегенімізде «омірлік ауа» дам сезу мушесі аркылы агзамызга барады, осы кезде агзамыз алманын куатын сініреді. Сондай-ак туманын суы мен краннын суынын химиялык курамы бірдей болса да сапасы ар турлі, туманын суы таза, молдір адамга ішкен кезде куат береді.

Егер осы туманын булактын суын бір тауліктен кейін ішсек бурынгыдай куат бермейді, себебі курамынан «омірлік ауа» кетіп калады, сондыктан да туманын суын бірден ішу кажет. Суды кайнатканда да куаты азайып кетеді, осы кайнатылган суды таза ауага койып біршама уакыт откеннен сон ішсек кайта куат аламыз, себебі  курамына «омірлік ауа» араласады. Осыны тікелей тажірибе жасап козінізді жеткізуінізге болады.

Сурак: – «Омірлік ауа» неше багытта козгалады?

Жауап: – «Омірлік ауа» агзамызда бес багытта козгалады. Біз тук істемей жаткан кезде омірлік ауа томені орталыкка карай туседі, сол мезетте адамды уйкы басады, ал кейбір адамнын томенгі орталыгы козады. Адам кимылдаган уакытта омірлік ауа ортангы орталыкка карай ауысады да тамак ішкісі келеді, тамактанганнан кейін асказаннын манайынын кызганын сезеді. Егер адам ой жумысымен каркынды жумыс істесе, омірлік ауа жогары баска карай котеріледі, осы ауанын коптігінен басу ауруы мумкін.

Жаттыгу жасаганда осы ауа денеге біркалыпты тарайды, осы сатте адам коршаган ортамен уйлесімділікте болып озін жаксы сезінеді. Осы уйлесімділік бузылганда адамда ауру шыргаланы басталады, дарігерлер муны дарімен емдей бастайды, біракта натижесі онша бола коймайды.

Омірлік ауанын тепе-тендігін калпына келтіру ушін арнайы жаттыгулар бар. Мысалы, басыныз ауырса немесе кан кысымыныз котерілсе бірнеше кабат терен дем алып, колынызды жогары томен тусіріп артык ауаны томенгі орталыкка карай багыттай аласыз.


«Омірлік ауа» козгалысын ешкандай куралдын комегімен білу мумкін емес, себебі онын табигаты оте назік. Галымдар азірше адамнын омірлік ауанын – жуйке жуйесіне асер етуін немесе  биологиялык орісін (биополе) гана аныктай алады. Бул кезде электро магниттік толкындар пайда болады, казіргі кондыргылар осы толкынды гана ажыратады.
 
Сурак: – «Омірлік ауа» жетпегенде не болады?

Жауап: – Омірлік ауа жетпегенде кан кысымы томендейді, адам уакытша есінен танып калуы мумкін. Мундай адамнын жанына турып алып терен тыныс алып, денесінін устіне колынды кимылдатып жаттыгу жасасан, жаткан адам куаттанып турып кетеді. Бул кан тамырына адреналин екеннен горі карапайым, арі колайлы емес пе?

Омірлік ауа суйыктын ішімен козгалады. Мысалы, жанадан узіп алган алма тыгыз, катты болады, егерде осы алманын бір шетін мыжып тастасак шіри бастайды неге? Себебі алманын бір тутастыгы бузылганда ішіндегі омірлік ауа шыгып азайып кетеді, адам агзасында да осындай агымдар болады. Егер адамнын терісі тыгыз, ажімсіз болса онда омірлік ауанын жеткілікті болганы.

Адам картайганда кимыл аз болгандыктан, коп козгалмагандыктан терісі салактап, ажім басып агзасындагы омірлік ауасы да азая бастайды. Адам жай жане тыныс алу жаттыгуларын жасаган кезде терісінін созылмалыгы артып жасарады, сондыктан да теріні дарігерге барып тарткызудын кажеті жок, осыны тыныс жатыгулары мен кимылдай жаттыгуларынын комегімен озініз де жасай аласыз.

Сізге осынын іске асу механизімін білсеніз болганы: омірлік ауанын козгалысы мен журу арналарын жане тыныс алу жаттыгуларымен кай жерге шогырландыру, кай жерден кетіру керек екенін, бар болганы осы гана, еш кандай да купия жок.

Сурак: – Емдеуге жонді конбейтін ауруларды жазып алу жолдары бар ма? Адамнын денсаулыгы неге байланысты?

Жауап: – Кейбір аурулар дарігерлер тарапынан емдеуге жонді конбейді, егер де біз осынын себебі омірлік ауанын жетіспеуінен екенін білсек, жазып алу оп-онай. Мысалы, кан кысымынын котерілуі агзада омірлік ауанын коптігінен, егер де тыныс алу жаттыгуларын жасасак кан кысымымыз калпына келеді. Осы кезде сіз тыныс шыгарганда куатты томен тусіресіз бар болганы осы, егер осы тыныс алу жаттыгуларын менгеріп алсаныз кан кысымынызды озініз кай уакытта, кай жерде болмасын реттеп, калпына келтіре алатын боласыз.

Кан кысымы ауруларынын себептерінін пайда болуын  «Жасару купиясы» кітабымызда кенінен токталып откенбіз. Бас айналу – омірлік ауанын жетіспеуі, осыны да тыныс алу жаттыгуынын комегімен реттеп алуга болады, тек томендегі ауаны жогары шыгару адісін білу гана кажет. Кеуденін сырылы (бронхиальная асма) агзадагы ауа тепе-тендігінін бузылу салдары, буны да тыныс алу жаттыгуларынын комегімен жазып алуга болады, тек білу керек.

Сурак: – Адамнын денсаулыгы неге байланысты?
Жауап: – Адамнын денсаулыгы озінін коніл куйіне де байланысты. Адамнын коніл куйі котерінкі болган кезде омірлік ауа да каркынды козгалыста болып жогары котеріледі де, мундай адам ізгілікті, ізетті болады. Егер адам тамак ішуді жаксы коретін болса онда омірлік ауа куші дененін ортасында – карында жиналады, бундай адам кумарлык байлауында, егер омірлік ауа куші томенгі орталыкка шогырланып, адам маубас, еш нарсеге заукы жок болса онда ол надандык курсауында болады.

Сурак: – Коптеген адамдар ашыга алмак тугіл, танертен жугіру, жаттыгу да жасамайды. Осыларга кандай кенес берер едініз?

Жауап: – Менін ендігі айтайын деп отырганым ашыгып ораза устай алмайтын жане танертен жугіріп жаттыгу жасамайтын адамдарга арналган тыныс алу жаттыгулары. Казір озім осымен узбей шугылданамын, куніне 15...20 минут уакытым кетеді, есесіне керемет жаксы асер беріп, куні бойы сергек, тын калпынды жогалтпай журесін.

 Коптеген адамдардын жугіруге, жаттыгу жасауга, ашыгу устауга уакыттары да, кабілеттері де жете бермейді. Сондыктан кай жерде болмасын жасауга болатын 15...20 минуттык тыныс алу жаттыгуынын адісін айта кеткенді дурыс па деп отырмын.

Біз жаттыгуларымызды бастамас бурын, колынызды карныныздын устіне койып, кадімгі кездегідей дем алып, дем шыгарыныз. Біраздан кейін оз дем алуынызбен, жаттыгу жасагандагы дем алыстын айырмашылыгын сезесіз. Аяктарынызды иыктын кендігіндей молшерде устап, тузу турыныз. Енді орындыкка отырып жатканынызды коз алдынызга елестетініз.

Колдарынызды аяктарынызга тіреп, тізенізді аздап бугіп, алдыга карай енкейініз. Боксеніз артка карай, ал алакандарыныз тізеден 2,5 сантиметірдей жогары болсын. Осы калыпта, жаттыгулардын аяккы шеніндегі болатын, карынды ішке тарту женіл орындалады.

Окпеніздегі барлык ауаны аузыныз аркылы шыгарыныз.

1. Танауынызбен тез дем алыныз.

2. Диафрагмадагы барлык ауаны кушпен аузыныз аркылы шыгарыныз.

3. Тынысынызды 7...8 рет санаганша тежеп, карнынызды ішке тартыныз.

4. Ішпен дем алып, босансыныз.

Бірінші асу: Окпедегі калып калган ауаны, аузынызды шуршитіп алып тук калдырмай. біркалыпты, біртіндеп шыгарыныз.

Екінші асу: Окпеніз босаганнан кейін, ернінізді жымкырып алыныз. Аузынызды ашпай, танауынызбен тез, шалт дем алып окпенізді ауага толтырыныз. Осы кезде танауыныз шан соргыштын даусындай дауыс шыгарса, барі дурыс.

Ушінші асу: Окпеніз ауага толып кеткеннен кейін, басынызды антек котерініз. Ернініз жымкырулы болсын. Сіз казір аузынызды кен ашып, диафрагмадан томенгі ауаны тез, шалт шыгарасыз. Осы кезде сіздін ернініз бен онешінізден емес, диафрагамыныздан «;а;!» деген дауыс шыгуы тиіс

Тортінші асу: Барлык ауа шыканнан кейін аузынызды жауып, тынысынызды теженіз. Басынызды енкейтіп, карнынызды ішке тартып, букіл іш курлысыныз кабыргалардын астына сініп бара жатканын коз алдынызга елестетініз. Осы кезде 8 – 10 санаганынызша дем алманыз.

Бесінші асу: Енді тыныс алып, іш мушелерін босатып, босансыныз. Дем алган кезде ауанын окпеге калай лап еткенін сезінуініз жане даусын естуініз керек. Аркашанда танаумен дем алып, ауызбен шыгарыныз.

     Осы жаттыгуларды бірінші рет жасаганда басыныз аздап айлануы мумкін. Бул калыпты жагдай, себебі сіздін агзаныз оттегінін мол молшеріне адеттенуі керек кой. Осы жаттыгуларды танертен ерте, аш карынга, таза ауада 15 минут жасау керек.


Рецензии