Назiк денелер дегенiмiз не? Аура

 

Дене курлысынын уйлесімін біркалыпты устау дегеніміз – тагам мен сусынды талгау, дарет тартібін мукияттау, киім мен ауа тазалыгын сактау, дене мен рух бірлігін естен шыгармау, уйкы тартібін бузбау.  Ибн-Сина

 Пандік алемді кандай сезім мушелері аркылы кабылдаймыз?

Жауап: – Пандік алемді бес сезу мушесімен кабылдаймыз. Булар: кулак – есту, коз – кору, мурын – иіскеу, тіл – дам, тері – сезу жумыстарын аткарады.

Тан сезіп, кулак естіп, козбен кормек,
Мурын иіс, тіл дамнен хабар бермек.
Біреуінен мидагы ой хабар алып,
Жаксы, жаман ар істі сол тексермек. Шакарім

Адам табигаттын тек уш жагдайын гана коре алады: катты, суйык, бу таріздес. Мысалы: муз, су жане бу. Осыган карап табигатта баска калыптар жок екен деп ойлап калуга болмайды.

Адам кобінесе физикадан жогары жагдайды жане тунде кормейді. Кулак ар турлі жиіліктегі толкындарды, тербелістерді назік денгейде – ал созді, артурлі дыбыстарды турпайы физикалык денгейде кабылдай алады. Соз де дыбыстар сиякты назік, ерке, жайма шуак, жылы, жагымды, сергек т.б. сапаларга ие.

Олар біздін акылымызды мамыражай калыпка акеліп сабасына тусіреді.  Осыган карама-карсы сапасы бар создер мен дыбыстар: дорекі, шалт, мазактайтын, жаралайтын, шаншатын, кемсітетін, тукыртатын т.б. – мазасыздыкка, урейленуге, толкуга, тіпті адамды олтіріп жіберетін де создер болады. Казак: «соз суйектен, таяк еттен отеді», – дейтіні осыдан. Біздін санамызга байланысты – назік денелеріміз кулак аркылы жаксыны да, жаманды да акылды кобалжытпай кабылдай береді.

Ашу душпан, акыл дос, акылына акыл кос.
Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Біздін козіміз тулганы коріп кабылдауга байланысты біркалыпты немесе мазасызданып кабылдауы мумкін. Біздін сезімдеріміз тансык затты – устап, тістеп, сипап, ие болып немесе сатып алу калауын тудырады. Немесе керісінше: кызганышты, кумарлыкты, ызаны, коре алмаушылыкты тудырады. Акыл мазасызданып, саралау кабілетінен айрылып, адам акыл дын емес сезімнін жетегіне еріп кетеді. Кыскаша: «адамды жан емес тан билейді».

Ашу женсе, адамда акыл калмас,
Ой ойланып, орынды іс кыла алмас.
Болмай соган бойынды токтатып ал,
Ыза менен мастыктын тубі жалгас.     Шакарім

Тері аркылы коршаган ортадан хабардар боламыз: ауа райынын суыктыгы, жылылыгы, кургактыгы, ылгалдыгы т.б. Бізді сипаганда, еркелеткенде жадырап каламыз, егер піскілесе, кессе, урса – керісінше. Біздін акылымыз колма-кол карсы арекетке кошіп кан курамымыздын химиялык коспалары озгеріп кетеді.

Танауымыз аркылы жердін, гулдердін, осімдіктердін, тамактын т.б. иістерді сеземіз. Хош иістер акылымызды сабасына тусіріп, жаксы асер береді. Иіс мурындагы шырыш кабыгы аркылы беріліп жуйке жуйесі канымызга арекет етеді. Осы арекеттін натижесінде дене мамыражайлык калыпка еніп сауыгып кетуі мумкін. Неше турлі бояулардын, химиялык карулардын асерінен козден жас парлап, ішкі мушелерге жара тусуі де мумкін.

Тіл бізге осек согып, біреуді сыртынан гайбаттау ушін берілген жок. Тілдін кызметі дамді ажырату. Тілдін унемі ылгалды болуы – ол сусыз дам ажырата алмайды. Иістеніп, ескіріп кеткен тамак тілдін тазалыгын жояды. Таза емес тіл акылды алжастырады. Оз тіліне ие болмайтын адам – асказаны мен жыныс напсісіне де ие бола алмайды, себебі тіл, асказан жане напсі мушелері бір тузудін бойына орналаскан.

Осы  сезім мушелері сырттан келген хабарды тек танге гана беріп коймайды, сондай-ак осы хабарлар назік денелерге де асер етеді. Егер таяк жеп денеміз когеріп калса, осыган сайкес назік дене де когереді. Жиі айтамыз не естиміз: «кулагым кызарып, екі бетім дуылдап барады – мені біреу соз кылып жатыр», – деп. Бул создін назік денеге асер етуі. Бул – біз омір суретін коршаган орта.

Сурак: – Назік денелер дегеніміз не? Олардын бір бірімен айырмашылыктарын калай білеміз?

Жауап: – Адамда козге корінетін танінен баска козге корінбейтін назік алты денелері бар, озінін денесімен жетеу. Казактын «жан жеті кабат» деген угымы осыдан шыгады.

Олар эфирлік дене немесе адамнын оміршендік назік денесі, ол денеде адамнын оміршендігі мен куаты орналаскан,

екінші дене сезім мен асер денесі,

ушінші акыл денесі бунда адамнын ойлауы мен пайымдауы орналаскан,

тортінші дене ес денесі немесе оре,  (интеллект), мунда адамнын есі мен кабілеті орналаскан,

бесінші дене рух,

алтыншы дене жан,

жетінші дене – озінін тані.

Сурак: – Ашыккан уакытта адам тані калай жазылып кетеді? Ашыккан уакытта осы назік денелер кандай кызметтер аткарады?

Жауап: – Адам ашыккан уакытта осылардын алдынгы торт назік денелері гарыш аркылы тамактана бастайды. Танге сырттан корек келмегендіктен 2-3 тауліктен кейін буындардагы туз, кан тамырларынын ішіне арам ет болып осіп алган – холестерин, манка, шырыш, т.б. калдыктармен тамактануга мажбур болып, ішіндегі кокыстар мен улардан арылып, озін-озі тазалай бастайды.

Адам озінін тандік ауруынан осылай жазылып кетеді. Осы кезде адамнын назік арналары ашылып,  эфирлік – оміршендік немесе куат денесі, сезім мен асер денесі, акыл – ойлау мен пайымдау денесі, ес пен оре – кабілет денелері жаннын рух денесін тамактандырып гарыштан, ауадан куат алып олар да тазаланып адамнын журегінін кірі аршылып, рухани ілімді озінен-озі тусініп, кабылдау мумкіншілігіне ие болады, осылай тазаланган арі тамактанган жаннын рух денесі немесе таза акылы жогаргы алеммен байланыска туседі.

Сол уакытта адамга  омірдін купия, тылсым дуниесінін сыры тусінікті болып, адамга Алла Тагала да ашылады. Адам имандылык жолга тусіп, дурыс омір суре бастайды.


Рецензии