Бiздiн улттын тамак жеу ерекшелiгi

Дырдушылык пен жумысы жоктыктын сонынан пасыктык дерт ереді, буган керісінше, акылдын алденеге талпынуы тірлікті ныгайтуга мангі – баки багытталган сергектік акеледі. Гиппократ


Біздін улттын тамак жеу ерекшелігі, біз оте ауыр куатты да, нарлі тамак ішетін халыкпыз, ен кемшілігі осы нарлі тамакты жатар алдында жейміз, осылай тамактануымызга  сайкес дене кимылын жасамаймыз жане жиын тойымыз, олім жітіміміз де баршылык.

Одан сырт туган кун, бала тойы т.б. толып жаткан бас косуларды жинактай берсен, тапкан таянганымызды ішіп жеуге гана шашатын халык сияктымыз. Кей кезде ойлаймын, осы біздін казак «камшынын сабындай кыска омірінін жартысын уйкыга, калганын тойга жумсай ма?», – деп.

Осы  жагдайларда ат нопір дастархан жайылып, кол-косір табак, тамак тартылады. Осы уакытта жесен де жейсін, жемесен де жейсін. Біздін тамактануымыз Еуропа, шыгыс халыктарынын мазірінен мулдем болек. Осылардын салдарынан біздін ішегімізде шогырланып калган улар мен кір кокыстар оте коп. Осыларды тазалап еріту ушін казак атамыз баягыда саумал ішіп тазаланып отырган, казіргі заманда саумал (ашымаган кымыз турі) турмак бір жутым кымыранга зар болып жур емеспіз бе?

 Біз куатты тамак ішкеннін аркасында оте шыдамды халыкпыз, осыган куресіп журген палуандарымыз бен боксерларымыз далел. Баска халыкты білмеймін, біздін казекен узак ашыгуды ойнап откізеді, біздін агзамыз осыган дайын.

Айт-айтпаныз, біз алі кунге дейін, асіресе ауылды жерлерде, табигаттан кол узе койган жокпыз, етене жакын, табигаттын тол баласы сияктымыз. Осыны Жаратушынын біздін ултымызга берген сиы деп, мапелей, кастерлей, аялап сактай біліуіміз керек. Алла Тагала осындай кен байтак даланы, орман колдерді, асты усті казына байлыкты біздін ултка тегін бермеген, бунда бір зандылык бар. Біз Жаратушынын шарапаты тиіп, Алланын нуры жауган халыкпыз!

Соз жок, копшілік адамдар ата бабасынан жалгаскан тамаша денсаулыкпен тукым куалайды. Олар табигат зандылыктарына кобінесе куле карайды, осы зандылыктын оларга катысы жок деп ойлайды.

Бірак есеп айырысу кайтсе де болады. Табигат озінін тазалау жумысын, ягни агзадан зиянды калдыктарды шыгара бастаганда, осы есеп айырысу куні басталады. Олар бір-ак кунде буралып ауруханадан шыгып жатты.

Маган сенініз, осы тумысынан, табигатынан дені сау, алдында турганын талгамай ішіп жейтін, темекі шегіп, т;улігіне 18 сагат жумыс істегенде былк етпейтін адамдардын талайын кордім ж;не олардын ауруханада азап шегіп киналгандарын коріп те журмін.

Ащы акикатты айту киын, біракта осы денсаулыгы зор болган адамдарды мезгілсіз ажал кутіп тур. Осы кунделік кітапты окып отырган озініз, табигат озінін улану агымымен урып жыкканын кутуге тиіс емессіз. Ен дурысы, агзанызга саналы турде физиологиялык демалыс бере отырып, озін-озі тазалауга мумкіншілік беру. Жиналып шогырланган улардан агзаныздын арылуына мумкіндік берініз. Казіргі курделі оркенниетті даму, бізге улы заттарды узбей лакылдатып тогуде.


 Біз ішкі тазалыгымызды сактауга тиіспіз. Оз агзамызга ауру тудыратын уларды ж;не зиянды калдыктарды жинауга тиіс емеспіз. Озінді сактау – табигаттын керемет заны. Егер біз бакытты, зор денсаулык пен узак омір сургіміз келсе, біз табигатка карсы келмей, онымен бірігіп жумыс істеуіміз керек.

Егер сіз зандылыкты бузуга ;рекеттенсеніз, онда ол сізді бузады. Табигат зандылыктары акикат зандылык! Егер біз осымен журсек, тамаша денсаулыкпен марапатталамыз! Агзанын ішкі тазалыгын калай да сактау керек, оз дененді таза сактаудын тоте жолы: дуркін-дуркін ашыгу.

Дуниеде адамнын екі турі гана бар. Сіз кайсысына жатасыз? Нагыз адам озі ушін - озі ойлайды, ал екіншісі озі ушін біреулерге ойлаттырады. Оз омірінмен гумыр кешу ушін, кажымас ерлік керек. Ашыгу мен салауатты багдарламаны іске асыру ушін, мына уланган ;лем мен ауру орта ерлікті калайды.

Озінізге жогары турмыс денгейін жасаныз! Сынгырлаган денсаулыкка умтылыныз! Озінізді жасык адамдардын денгейіне тусірменіз. Куатты да кушті болыныз! Узак омір суріп, ширак, тын калпынызды жогалтпаныз!

Озі белгілі бай болса да, ауру адам дегеніміз не, т;йірі? Байлар озіне бакыт сатып ала алмайды. Адамнын ;йгілі болуы онын бакытты болуы емес. Мен байлыкты багаламай тура алмаймын. Біздін заманымызда акша мен жагдай, менін ойымша, басты орында. Рахат пен жайлы жагдай, коптеген адамдарга оте манызды.

Пенденін бар байлыгын тартып алып, денсаулык берінізші, онын бірінші максаты жогалган байлыкты кайтару болады. Кашан да екеуі бар, біз айтуга коркатын, озімізден аластататын ой, окініш, кайгы, ауру ;келетін соз - ОЛІМ.

Денсаулык – байлыктан кымбат. Д. Рей

Тіпті омір суру кандай киын болса да, адам оган жанталаса жармасады. Оліммен айкаста кандай рухани куштер жумсалады. Кандай олермендікпен омірге жабысады. Адамзаттын улы арманы – денсаулык ж;не узак омір. Адам бул ;лемде оз уйіндегідей сезінеді, осы жерде м;нгілік омір сургісі келеді, ол ушін дені сау болып, жастык жігері жалындап турса гой.

Сіз ашыккан кезде, агзанын омірлік куаты тазалау жумысын жургізеді.

Агза озін озі тазалайды, озін озі емдейді, озін озі калпына келтіреді.

Сіз тамак жеуді токтаткан кезде, агзанызда керемет кубылыстар болады.

Егер, сіз агзаныздын тазалыгын сактагыныз келсе, сіз ашыгуга тиіссіз!

Бірнеше рет ашыгып корініз, сіз бурын сезбеген – денсаулыкка жетелейтін ішкі тазалыкка тап боласыз, настыктан кутыласыз!

Апта сайынгы 24  сагаттык толыктай ашыгу, жылына 52 кунді курайды, ен болмаганда уш, жеті, он кундік ашыгу буын мен булшык еттерді улар мен калдыктардан арылтады. (Метоболизм дегеніміз, тамакты тірі затка айландыру, ал бул одан ;рі куатка айналады). Метоболизімнін жанама онімі біздін ауруларымыз ж;не мезгілсіз картаюымыздын себебі. Агзамызда омірлік куш пен куат калыпты денгейден томендеген кезде, сізде т;н ж;не жуйке шыргаланы басталады.


Рецензии