Кадiмгi су калай дарiгер бола алады?

 Дарігер Таза су, керемет жолдас жане жаксы емші. Мен сіздерге кайнатылган судын буынан алынган су туралы айттым. Біздін денеміздін 70 пайызы судан турады. Агзадагы судын калпын сактап туру ушін, туракты турде толыктырып отыруга мажбурміз. Тамагынызга кокеніс пен жемістерді косып, сіз агзанызга таза судын мол молшерін кіргізесіз. Жылы ванна – женілдететін жане мамыражай калыпка акелетін адіс.
   
Сурак: – Малтудын кандай пайдасы бар?

Жауап: – Коптеген адамдар, кунделікті теніз жагалауында, озен – колдерде, суга жузетін бассейндерде рахаттанады. Малту – дене шыныктырудын ен бір тамаша турі. Ол журек пен булшык еттерге куш тусірмейді. Егер сіз малту білмесеніз маманга барып уйренініз. Малтудан тамаша лаззат алып, мамыражай калыпка боленесіз. Жас молшерінізге карамай кеуденіз куанышка толады. Одан коркпаныз, жаксы корініз.

Сурак: – Сыркатты емдеуге суды колдана ма?

Жауап: – Суды атам заманнан бері коптеген ауруларга колданады. Оте ерте заманнан бері мысырлыктар, ассириліктер, еврейлер, парсылар, кытайлар, америкалык ундістер наукастарын емдеу ушін, сумен емдеудін ар турлі адістерін колданган. Біздін жана эрамызга дейін 400 жыл бурын, медицинанын акесі Гиппократ сумен емдеу адісін колданган. Онын негізгі адісі кан айналымын жаксарту ушін, денені ыскылап, ыстык сумен суык суды алмастырып отырган.

Сурак: – Минералды сумен емдеуге бола ма?
 
Жауап: – Мен минералды суды адам ауруын емдеудін куралы деп санамаймын, бул тазалагыш, залалсыздандыргыш жане агзадагы каннын айналымынын тездеткіші. Сондыктан бірнеше апта узбей тазалану, залалсыздану жане мамыражай калыпка тусу ушін ыстык ванна кабылданыз деймін. Ен дурысы ыстык су коздерін колданыныз. Ашыгу багдарламасымен катар, ыстык ванна да сіздін табиги омір суруініздін болігі болуы мумкін. Ашыккан кезде ыстык ванна кабылдауга болмайды.

Сурак: –Агза калыпты жумыс істеуі жумыс жасауы ушін канша су керек?

Жауап: – Адам денесінін басым болігі судан турады. Біздін агзамыздагы суйектердін 1/3 болігі су. Агзамыздагы судын оннан бір болігі кетсе кауіпті, ал оннан екі болігі кетсе олім. Судын жетіспеуі химиялык, физикалык агымдардын калпын бузады. Агзанын калыпты жумысын камтамасыз ету ушін, агзадагы судын тепе тендігін сактап отыру керек.

«Сенгініз келмейді, егер су жеткілікті болса, адамнын денсаулыгын сактауга екі апта бойы тамактын кажеті де жок, коптеген адамдар осы кезенде кынк етпейді».

Сурак: – Агзадагы агымдар ненін негізінде отеді?

Жауап: – Букіл омір агымдары судын негізінде отеді. Онсыз протоплазма тіршілік ете алмайды. Содай – ак бір де бір балык, шоп, кактус, кус, жандік т.б. Егер жасауша (клетка) кеуіп кетсе, онын жумысы токтайды. Жасаушага су узбей келіп туруы керек, адамдікіне тіпті де. Агзада 5 литрден артык кан бар. Агзанын пайдаланганнан кейінгі су турінде шыгарган тамак калдыктары, кіші дарет. Егер окпенін бет жагы ылгал болмаса, оттегі де жутылмайды, осынын шыгарылатын комір кышкылына да катысы бар
   
 Сурак: – Ас кортуга судын септігі бар ма?

Жауап: – Тамак сусыз сінбейді. Судын комегімен белок, крахмал, майлар агзаны калыпты жумыс істететін тагамга айналады. Ол асказаннын жумысын істетуге, ішекте улкен дареттін калыптасуына жане уактылы шыгарылуына кажет, Ауызбен келген тамактын кортылуына судын тигізетін асерін тусіндірейін. Осы жерде сілекей деп аталатын суйык , комірсутектерін ондей бастайды. Асказан солінін 90 пайызы су. Ол тамак асказан аркылы откенде озінін жумысын бастайды. Онделген суйык койыртпак, 12 болікті ток ішекке барып сініріледі. 90 пайыз судан туратын, бауыр жане от бездері тамактын кортылуын аяктайды.

Сурак: – Еріген калдык пен кокыстар агзадан калай шыгарылады?   

Жауап: – Еріген калдыктар агзадан судын комегімен шыгарылады. Буйрек, куык, тері, окпе барі де судын комегінсіз улардан арыла алмайды. Альвеолдар ылгалды болса гана жумыс істейді. Кенсірік, жуткыншак, колкалар да унемі ылгалды болуы керек. Олар ауамен арекеттескендіктен, агза кунделікті 0,5 литр су жогалтады. Ауа кургак болса бул корсеткіштін осуі мумкін. Калалы жерлерде коптеген адамдар уйлеріне ылгалдаткыш койып, осы кургакшылыктан кутылады.

Сурак: – Буйрекке канша су керек?

 Жауап: – Су тері аркылы коп молшерде буланады. Осы кезде ол калдыктарды гана шыгарып коймайды, баска да максаттарга пайдаланылады. Буйрекке де мол су кажет. Ол тікелей ішкен судын молшеріне байланысты. Калыпты жагдайда, буйрек аркылы откен арбір литр су, агзадан 90 грамм калдыктарды шыгарады. Біракта шыгарылган кіші дареттін немесе судын молшері куніне 0,25 литрден кем болмауга тиіс. Тіпті су болмай калган жагдайда да, буйрек оз жумысын еш уакытта токтатпайды, унемі су тілейді.

Сурак: – Каннын курамында канша су бар?

Жауап: –  Кан судан он пайыз коюырак екені белгілі. Кан курамынын плазмасы 80 пайыз судан туратындыктан, букіл денеде еркін айналады. Ол тамак пен газды, олі туздарды, коректік заттарды, калдыктарды тасымалдайды жане баска да косымша жумыстар аткарады.
    Жасауша (клетка) озін куратын заттарды жане оган кажетті нарселерді плазма алып келеді. Жасаушаны жаналап куру, жуту немесе шыгару агымдарынын барі де плазманын комегімен журеді. Ас корту жане тыныс алу жуйелерінен тамак пен отынды алып, плазма агзанын барлык мушелеріне тасымалдайды.

Сурак: – Агзаны біркалыпты температурада не устап турады?

Жауап: – Автомобилдін двигателіне біркалыпты температураны сактап туру ушін, радиаторына су кажет. Осынын адам агзасына да катысы бар. Себебі, су жылуды тез сініріп алады. Температура денгейі біркалыпта болатын тірі агзаларга, су тамаша суыткыш. Адам агзасы ауа райы мен коршаган ортага тауелсіз, аркашан біркалыпты температура денгейінде, Цельсия бойынша 36,6 градус.
   
Сурак: – Агзанын температурасы калай реттеледі?

Жауап: – Температура буланудын комегімен эпидермис аркылы реттеліп отырады. Одан баска, агзада оттегі мен тагамдар жанган кезде болінетін жылудын торттен бір болігі тыныс алганда шыгады. Терлеген уакытта, агза сагатына 0,5 литрге дейін су жогалтады. Салкындаганда терлеу токтап, барлык су еттерге шогырланады. Температуранын тепе тендігін сактау ушін, біздін агзамыз коп жумыс жасайды.
   
 Сурак: –Агзадан куніне канша су болінеді?

Жауап: – Зерттеулердін корсеткеніндей, адам калыпты ылгалдылык пен тыныштык жагдайда, терісі мен окпесі аркылы куніне 300 грамм суйык шыгарады. Алыска жугіретін желаяктар сагатына 4, ал футболист 6 литрге дейін су жогалтады. Агзанын жартысынан астамы судан тургандыктан, шыгару агымы осыган негізделген, сондыктан судан айрылып калу онай. Узакка созылып кетсе, судын жетіспеуі оте кауіпті. Сондыктан осыган назар аударып, суды коп ішу керек.

Сурак: – Агза (организм) калай майланады?

Жауап: – Агза озіндік майланады, майлагыштын негізі су. Ол мушелердін бір бірімен кажалуына мумкіндік бермейді, буындарда суйектердін еркін козгалуына комектеседі. Сіз тізеніз бен шынтагыныз майланбаса буге алмайсыз.  Агзанын негізі майлау жуйесі болып, ар турлі кысымдарды тудырып, ар турлі кысымдарга тотеп береді. Булшык еттердін 3/4 болігі су болгандыктан, калыпты жумысы сусыз арекет ете алмайды. Біздін агзамызда судын азайган кезде шаршайтын себебіміз осы.

 Сурак: – Агза суды калай табады?

Жауап: – Сіздін агзаныз кажетті суын озі табуга тиіс. Бірінші жолы белгілі. Бул курамында суы бар тагамдар – жемістер, шырындар, суйык тамак, сусындар, уактылы тамактану т.б. Жумыртка 70 пайыз, орік 80 пайыз судан турады. Барлык кургак, катты тагамдардын 25 пайызын су курайды.
   
Сурак: – Метаболикалык су дегенді калай тусінеміз? Агзага куніне неше литр су керек?

Жауап: – Ушінші манызды судын козі – метоболизм (асказанга тускен тамак тірі затка айланып, одан куатка айналу кереметі), агзада журетін химиялык арекеттердін натижесінде пайда болатын метаболикалык су, клеткалар агзага тускен тамакты сінірген уакытта болады. Осынын жаксы мысалы туйенін су ондіруі. Туйе ішкендегі сиякты суын ондіреді. Кейбір жандіктер де, суы аз тамак жесе де, осындай су ондіруге кабілетті.
Адам куніне орташа 2,5 литр пайдаланады, ал агзасында 5 литр молшерінде су айланып журеді. Айырмасы метаболикалык суды курайды.

 Сурак: – Агзага су жетіспесе не болады?

Жауап: – Су жетіспегенде агза карсыласады. Біріншіден без кішірейіп, сілекей азайып, ауыз кеберсіп шолдейміз. Осы сезім агзага тез су кіргізу керек екенін хабарлап тур. Егер судын жетіспеуі улгая туссе, баска белгілер пайда болады – бас аурады, жуйке жукарады, асказан бузылып т.б. коптеген келенсіздіктер келеді. Су осылардын барін тез арада калпына тусіреді.



Рецензии