Аруактар заттык алемге калай асер етедi?

Жан кумары – істемек, біліп алмак,
Богет бола береді дене, салмак.
Асыл іздеп асылды аласурар,
Амал бар ма, денесіз кайда бармак? Шакарім

Аруактар назік денеде болгандыктан, оларга турпайы заттык алемнін кедергісі жок. Олар барлык заттар аркылы отіп кете берді. Сондыктан олардын жылдамдыгы оте улкен, ойдын жылдамдыгындай. Жане алемнін кай тукпірінен болса да тез жетіп келе береді.

Заттын оздігімен козгалуы ушін уш нарсе керек.
 Ол алемдік ток, медиум (сункар мен акку) тогы жане аруактын тогы.

Аруак алемдік токты жинап, медиумнын тогымен косып затты жандандырады.

Алемдік ток оте назік болгандыктан, оны затка енгізу мумкін емес.

Ол ушін соган сайкес затталган назік дене керек.

Бул назік дене тек тандегі рухта, ягни адамдарда гана бар.

Сондыктан, аруак алемдік токты затпен байланыстыратын назік денені тек адамдардан гана алады.

Сонан кейін гана аруак алемдік ток пен акку не сункардын (медиум) тогын косып затка енгізіп, озінін назік денесімен жанданган затты козгалтып, онын козгалысын баскара алады.

Киелі Туктібай бабанын кобызын байгеге косуы

Баксылардын арасындагы ен белгілісі де, атактысы Туктібай баба болган. Ол оз заманындагы барлык баксылардын басшысы. Оган шайтандар багынып, кызмет еткен.

Бір ат жарысы кезінде Туктібай баба озінін кобызын байгеге косып, оны ат куйырыгына байлап жіберуге буйырады. Шан корінгенде Туктібай колындагы кылышын кобыз кылып тартып, кунірентеді. Кенет куйындаткан кызыл жел согып, алапат дауыл котеріледі.

Акырында шан мен тунек арасынан алгашкы байге аттар корінеді. Бірак солардын ен алдында тамырымен коса жулынган, жерге ана басы бір, мына басы бір согылып, сонынан узын аркан суйреткен улкен сексеуіл агашы ушып келе жатады. Агашка Туктібай баксынын кобызы жайгасыпты. Алге жел мен дауыл мунын жындары екен.

Казіргі кезде, бул кобыз алі кунге Туктібай бабанын кесенесі турган жерде туратын урпактарынын колында, устап коруге болады. Туктібай атанын басына барган адам ем конса – осы кобыздын сарынын естиді.

Казак даласында Баганалы Койлыбай, Баганалы Балакай, Жанак, Шомен тарізді улкен баксылар болган. Олардын арасында осіп турган агашты жулып алып, оны ат кып мініп, улкен атшабыс жарыста бірінші орын алган кездерін зерттеушілер жазды. Киелі Туктібай бабамыз да, осылайша кобызын байгеге коскан.

Мунын сыры: баксы агашты алемдік токпен жандандырып, озінін жане баска адамдардын тогын пайдалана отырып ыркына кондіріп, ат кылып мініп, шапкан. Міне бул корініс осы айтылгандардын далелі болса керек.

Баксылар аруактарды шакырып алып, оларга буйрык беріп, оздеріне керек істерді жасата алады. Ал аруактын куші басым болса, онда аруактын ыкпалы женіп кетеді. Осылай аруак пен баксынын арасында улкен курес журеді. Баксылардын оздерінін ойындарын корсеткенде кара тер болып терлеп, кейде естерінен танып калулары да осы себептен болса керек.

Аруак устел когалтканда гана емес, турлі шу, дыбыс шыгарганда да осылай арекет жасайды. Ол озінін колымен емес, озінін назік денелерімен ауага асер етеді. Осылай аруак барлык заттык элементтерге: суга, ауага, топыракка, тіпті эфирге де асер ете алады. Ол ауада шу котеріп, жердін топырагын шашып, не болмаса судын агысын токтататып, теріс агыза алады. Бул туралы аныздарда коп жазылган.

Космонавтардын гарышта ушып журген кездеріндегі корген турлі кубылыстары да осымен тусіндіріледі.



Аруактын заттык алемге келгендегі негізгі максаты

Інжілде мынадай соз бар: «Ар уятына карай жаза немесе силык аласын. Олшеміне карай сыбага аласын». Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Аруак заттык алемге келгенде онын негізгі максаты, кейбіреулердін ойлаганындай, бул фани алемде бакыт іздеу емес. Аруак тан алардан бурын бул алемдегі омірді, кандай жагдайларга кездесетінін біліп, кейде озі тандайды.

Жогары алемдерде жаннын еркін шектеп, басып туратын заттык тан болмагандыктан, ондагы жан иелері болмыс сырларын бул алемдегілерден жаксы тусінеді. Сондыктан, оларга омір максаты ашылып, енді соган жету ушін кандай сынактан оту керегін оздері тандап, соган байланысты  омір турін кабылдайды.

Назік алемдегі аруактар фани алемдегі омірдін максаты табигат коріністерін пайдалану аркылы Жаратушыны тануга умтылу екенін жаксы біледі.

Шын манінде, адам кунделікті омірден, откен тарихтан таглым ала білуі керек. Бул омірде тіпті арбір баскан кадам жогары максатка карай жетелейтін сабак тарізді. Сабак алу барысында біз озімізге берілген мумкіншіліктерді дурыс пайдалана аламыз.

 Бірак, фани алемге келген сатінен бастап кейбір адам бул максатты умытады. Сойтіп, кокірек козі жабылган имансыздар катарына косылып, олім келгенде окініште калады.


Рецензии