Дурыс тамактанудын багдарламасы

Дуниеде кобірек тургын келсе озінді-озін бапта, кеткін келсе былапытта. Габиден Мустафин

– Дурыс тамактанудын багдарламасын калай тусіндіресіз?

– Дурыс тамактанудын багдарламасын жасау баспалдакпен жогарлау сиякты. Бірінші баспалдак – барлык витамині жок олі тамактардан кофе, шай, ішімдік т.б. бас тарту. Сондай-ак  жануарлардын онімі етті, сутті, майды азырак молшермен ішіп-жеу. Осылардын орнын біртіндеп шикі коконістермен, жемістермен 50-60 пайызга жеткенше толтыру. Витамині жок оркениеттін олі тамактарынан, шикі коконіс пен жемістерге біртіндеп кошуді отпелі кезен дейді.

Коптеген адамдар бала кунінен бастап, агзага кышкылдык акелетін тамактармен тамактанады. Кышкылдык тамактар агзанын озінен озі улануына акеледі, аурудын, зардап шегудін, мезгілсіз картаюдын себепкері болатын уларды шогырландырады.

Егер сіз негізінен пісірілген ет, жумыртка, ар турлі нан, макарон сиякты тамактармен тамактансаныз, бірден коп молшерде коконістерді коспаныз. Арбір апта сайынгы ашыгудан кейін, неге ынтык бола бастаганынызды озініз сезетін боласыз.
      
– Ашыгудан кейін тамак мазірін калай озгертуге болады?

 – Сеніммен откізген 3 айлык апталык ашыгудан кейін, сіз калыпты тамагыныздын курамынын 40 пайызын коконіс пен жемістерге алмастыра аласыз. Шикі кокеністер мен жемістер озіндік тазалагыш екенін умытпаныздар. Олар шогырланган удын астына кіріп алып, агзадан шыгуына себепкер болады, тамаша денсаулыкка жету ушін ен керекті осы. Озініз байкагандай, егер ішкі тазалыкка кол жеткізгініз келсе, тамактын курамы унемі озгеріп туруы тиіс. Адамдар жетілген мазір іздейді, ал тамактану аркімнін жеке ісі. Адамнын унататыны да, унатпайтыны да коп.
   
 – Тамактанудын бір-бірімен байланысы бар ма?


 – Тамактану бір бірімен байланысып жаткан шынжыр сиякты. Егер осынын бір коспасы узілсе, калганы тукке жарамайды. Адам тамагынын курамында ен керекті 40 коспа бар, егер осынын біреуі жетіспесе, тамагыннын кажеттілігінін жартысын жокка шыгарады.

Узак уакыт біреуінін немесе бірнешеуінін жетіспеуі ауруга, кей кезде олімге алып келеді. Бір коспанын жетіспеуі осал жасаушаны (клетканы) ауруга ушыратады. Арбір тамактын турінде коспалар тугелдей болуы міндет емес, себебі біздін агзамызда керекті коспалардын коры аркашанда бар. Біракта осы корлар ерте ме, кеш пе міндетті турде толыктырылып отырылуы керек.

 – Дурыс тамак мазірін жасау ушін не жарайды, не жарамайды?

 –  Сіздін апталык тамагыныздын курамын курайтын тамакпен таныстырайын. Сіз куніне бір, не екі, не уш кабат тамак ішумен шектелуінізге болады, Мен озім танертен тамак ішпеймін. Егер жана жулынган жеміс тангы аска есептелсе менін тамагым осы. Бул адетті кабылда деп ешкімге нускау бере алмаймын. Кейбір адамдар танертен тоя ішіп, тусте аздап ішкенді унатады. Аркімнін адеті артурлі.

Казір атом гасыры, гылым айтады, букіл Галамшар куат деп. Физиканын бірінші заны: «Куат курылмайды да, курымайды да», – дейді. Ол материянын ар турлі турлерінде, шексіз жолдарымен пайда бола береді, бірак осынын барі бір куат. Онын турі гана озгереді, бірак жойылып кетпейді. Омір дегеніміз – куат тамак аркылы агзага тусетін куат. Сондыктан да, адам баласынын тамак мазірі дурсы болуы кажет.  Кунделікті колданатын сау тагамдар тізімін берейін:


Рецензии