Тамактанудын ойлау кабiлетiне асерi бар ма?

Дене кимылындагы жаттыгулар дене куатын калай ныгайтса, ойлап жаттыгу да акыл куатын солай ныгайтады. А.Н.Радищев

 – Тамактанудын мига, акылга, ойлау кабілетіне асері бар ма, бар болса олардын асерінін белгісін калай білуге болады?

 – Неге жок болсын, копшіліктін зардап шегіп жургендері осылардын салдарынан туындайды гой, аттен не керек, асіресе біздін казіргі заманнын казактары білмейді, ал бурынгы ата бабаларымыз осынын барін білген гой, танкаларлык нарсе емес пе? Енді койган сурагыныза кенінен токталайын.

– Бір караганда ойлауыныз мумкін, тамактану мен ойланудын арасында кандай байланыс болуы мумкін деп, бірак сізді сендіре аламын, тамак баска мушелердін кимыл козгалысына калай асер етсе, біздін ой орісімізге де солай асер етеді. Осы себепті, біздін ой орісіміз туракты турде жейтін тамагымызга тікелей тауелді.

Ми ойлау агымымызга асер етеді, кейбіреу куманданатын шыгар, ой бізден тыс жерде пайда болады деп. Кайда пайда болмасын, ой агымы біздін ар мушемізге асер етеді. Ми агзада ен басты багдарлама беретін орында. Ол сезім, ыргак жане дурыс пайымдаудын заттык орталыгы
    
Ми аса керемет рефлектор орталыгы, одан барлык козгалыс пен сезімдерді бакылайтын жуйке жуйесі тарайды. Мидын жумысы канмен келетін оттегінін молшеріне байланысты, сондыктан біздін тамактануымыз оган тікелей асер етеді. Канымыздын сапасы, ішкен тамагымызга тауелді.

 – Ми кай кезде жумыс істемей калады?

 – Артурлі уларман уланган канмен коректенген мидын жаксы жумыс жасай алмайтыны белгілі. Улар миды соншалыкты топастандырып жібереді, айкын ойлау кабілетінен айрылып калады, бас мулдем істемей калуы мумкін. Айкын, таза, откір акылга ие болу ушін канды таза, жаксы калыпта устау керек. Ол ушін, мидын ар жасаушасын (клеткасын) табиги тамакпен коректендіретін мазір кажет. Осыган дуркін, дуркін ашыгу жаксы комектеседі.

– Адамнын миы калай тамактанады?

      – Ми тандік агым аркылы коректенетіндіктен, тамактану мен ойланудын байланысын байкау киын емес. Тандік агымдар ішкен тамак туріне тікелей байланысты болгандыктан, тамактану мен ойланудын байланысын жокка шыгару акылга конбас еді.

 Саналы турде табанды дурыс тамак мазірі мен ашыгу – мен ушін рухани жетілудін есігін айкара ашты. Озім ашыгуды бастаганнан бері, егер мен бугін кітап окысам, онын мазмуны миымда, кітапты колыма алып окып тургандай сакталып калады.

 3 кун ашыканнан кейін озініз байкайсыз, сананыздан перде сыпырылып тускендей болады. Сіз кенінен ойлап, дурыс шешім кабылдай аласыз. Бурын шешілмейтіндей корінетін шыргалан анык та карапайым болады. Ашыканнан кейін ештенеден де корыкпайсын, бурынгы мазалап журген маселелерді нурлы санамен женіл женесін.
   
     – Осыны нак мысалдармен далелдеп кетінізші?

 – Мен озімнін дурыс тамактану мен ашыгу багдарламамнын натижесінде, санамнын ішкі уйлесімінін аркасында, озімді камсыз, сабырлы жане озіммен де, алеммен де келісімді екенімді сезіндім.

Сіз оз танінізді жане жанынызды тазалап, аскактап барып, данышпан ойлы тулгага айланасыз. Есте сактау кабілетініз устаранын жузіндей откір болады. Сіз, талай жыл бурын болган окигаларды, адамнын есімдерін, жерді барін еске тусіресіз.

Сіздін оз бетінізше білім уйренуге деген кабілетініз арта туседі. Бул дегеніміз тыныштык, талкандайтын куштерге карсы туратын сана мен ішкі мамыражайлылык. Оз миыныздын денені баскаруына мумкіншілік берініз.

 – Мидын ерекшеліктері, агзада алатын орны?
    
  – Ми озініздін кім екенінізді жиынтыктайтын орын. Табигаттын 9  дарігерін озінізге комекші кылып алып, озініздін калай болуын каласаныз, солай кылып жасап шыгара аласыз. Жаксы ойга сенініз, теріс ойлардын сананызды жаулап алуына жол берменіз.

Егер сіз осылай омір сурсеніз, миынызды дурыс ойдын ошагына айландырасыз. Арбір ашыккан сайын, оз сананызды кушейтіп жаксарта бересіз. Арбір ашыккан сайын, коркыныш пен мазасызданудан кутыла бересіз. Ашыгу рухынызды, сананызды, танінізді жогаргы денгейге котере береді. Омірден осыдан артык не тілеуге болады?

– Білім, ілім деген угымдарды калай тусінесіз? Осыны калай жетілдіруге болады?
 – Білім дегеніміз – омірге дайындык емес, омірдін нак озі. Акылын мен рухынды жетілдіру, адамдар гана алдына коя алатын – аса улы максат.



Рецензии