Сау дене дегенiмiздi калай тусiнуге болады?

Арбір адам барлык куш куатын агзаны киюы кашкан тесік касыктай етіп жамап – жаскауга багыттамай, агза бузылган жагдайда, мумкіндігінше сирек ушырайтындай, тузетуге мумкіндігінше сирек муктаж болатындай етіп, турмысты дурыс багыттауга тиіс. Д.И.Писарев
 
Сіздін дененіз букіл гарыштагы ен жетілген курал. Егер оны жаксы отын, таза ауамен камтамасыз етіп, дене, кун шуагымен шыныктырып, ашыгу аркылы ішкі тазалыгын сактап отырсаныз, осы курал озінін кызметін мінсіз аткаратын болады.

Сурак: - Сау дене дегенімізді калай тусінуге болады?
      
Жауап: - Сау дене: ен жетілген химиялык фабрика. Біз оны сапалы шикізатпен камтамасыз ете отырып, тамаша дене жасауына комек беріп, коптеген бактериялар мен вирустарга жане коршаган ортанын келенсіздіктеріне карсы тотеп беретін кабілетін арттырамыз. Адам агзасы – барлык машиналардын ішіндегі ен жетілгені.

 Калыпты жагдай тудырсаныз, тамаша жумыс істейтін озінін жондейтін шеберханасы бар. Агза унемі сізге жумыс жасайды. Онын клеткалары секунд сайын жойылып, кайта пайда болып отырады. Биологиялык жас шектеуі жок, адам картаятындай биологиялык себеп те жок. Адам агзасына мангілік омір суру тукымы салынган. Адам олмейді, ол табигатка карама кайшы адеттерімен озін озі біртіндеп олтіреді.

Галымдардын далелдеуі бойынша, біздін агзамыздагы ар жасауша (клетка) 11 айда жаналанып турады екен. Сонда біз неліктен картаямыз? Адам кайтсе картаяды, тозады, саудырап барып оледі десе сенбеніз. Егер адам табиги омір сурсе, дурыс тамактанса, онда уакыт соган жумыс жасайды, керісінше емес.

Ей адамзат, Алладан коркындар, несібелерінді адал, жаксы жолмен тауып жеуге харекет кылындар! Ешбір адам ризык – несібесін жеп тауыспайынша дуниеден отпейді. Ерте ме, кеш пе – онын багы жанады. Сол ушін тіршілікті жаксы жолга койып, харамын тастап, адалын алындар. Пайгамбарымыз Мухаммед(с.г.с.).


 - Бурынгы кездегі сиякты казір де, ашыккан адамнын айналасына коркыныш пен урей тугызатындар табылады. Ара-тура естиміз, ашыгудын гылымга жат екенін далелдегендерді. Мен олардан, бурын ашыгып коріп пе едіндер деп сурасам, жауаптары: «Ешкашанда!».

 Осы надандар кушті сактау ушін жеу керек деген анызды устанады, айтпесе кайтсен де ауырасын. Акикатка калай жанаспайды! Ашыгу кезінде болатын кейбір мазасыздыктын себебі – біз адеттін кулымыз. Егер бастапкы 3 кунге шыдасан, кейіннен канагатка боленесін.

Ашкарактыгын жогалады, тамак туралы ойламайсын, мол молшерде куат куйылады. Арине, сіз улы заттармен толып турсаныз, ашыгу осыларды агзадан шыгара бастаганда, кейбір жайсыздыктар болуы мумкін. Бірак бул узакка созылмайды, мазасыздануга себеп жок. Бул ашыгудын сізге жумыс істеп жатканын білдіреді.

Ашыгу, агзанызды жиналган улы калдыктардан тазалап жатканын сіз білесіз. Кейбір ынгайсыз жайттарды сезгенде озінізге айтуыныз керек: «Бул уакытша. Барлык ескі улар агзамнан шыккан кезде жогалады». Есесіне, аздаган жайсыздыктын орнына, кандай гажайыппен марапатталасыз! Барлык сезім мушелерініз жетіліп, жанарыныз жалт-жулт ететін болады!

Ашыгудан кейін, сіз тамакты баскаша кабылдайсыз, жеміс-жидектер керемет дамді болады, себебі дам сезіуініз жаналанады. Сіздін танініз шаршауды білмейді, уйкыныз бала кунініздегідей болады. Осы артыкшылыктарды тек ашыккан адам гана нактылы багалай алады, себебі озіне де осы касиеттер дариды.


Рецензии