Адамдар олмейдi, олар оздерiн оздерi олтiредi

Бас аман болса, борік табылады. Коркыт Ата.

Екі себептен дурыс тамактану кажет. Біріншіден таніміздін сау саламат болуы ушін. Артык жеген ас, лас тамак, ашу устінде таткан дам асказаннын кортпауына акеп согады. Ал асказаннын кортпауы – «букіл дерттін анасы». Екіншіден, дурыс тамактану рухани жагынды дамытып, напсінді тежеп устауга жардемдеседі.

Етпен коректенетін жырткыш жане уй хайуандарынын ішектері салыстырмалы турде кыска болады (оз денесінен уш есе узын), ал шоппен коректенетін жануарлардікі алты есе узын болады.  Ішектерінін кыска болу себепті жырткыштар оздеріндегі шііріп, бузылган тамак калдыктарын уга айландырмай уактылы шыгарып тастайды. Адам, шоппен коректенетін жануарлардікі сиякты ішектері узын болгандыктан, ол ауыр тамак жегенде агзасында улы заттар пайда болып, буйректін жумысына куш тусіп, артурлі сыркаттардын дамуына жол ашылады.

Жігіттін дені сау болса – сол даулет. Кутып

Коптеген зерттеуле далелдегендей арак ішу, темекі шегу, артык майлы ет жеу кан тамырларынын катуы мен журек, кан кысымы ауруларынын негізгі себептері.
      
Поль Брэгг жазады: »Менін тамактану жонінде маман болганыма 50 жылдан астам уакыт болды. Осы уакытта ет жемейтіндер мен ет жейтіндер арасында толассыз айтыс журіп жатыр. Екі жакта оздерінін козкарастарын гылыми турде негіздеп далелдеуде. Мен сізді ана жакты, мына жакты колда деп угіттемеймін. Осы такырыпта жуздеген кітаптар жазылган. Маган келсек, тамак туралы ангіме болганда «ешкашанда» деген созді омірімде колданбаймын.
      
Узак жылдар бойы ашыгу багдарламасымен шугылдангандыктан жане тамагымнын басым болігі жана жулынган коконіс пен жемістер  болгандыктан, менін агзамнын сезімталдыгы сонша жетілген, не жеу керектігін , маган мулт жібермей хабарлап отырады.

Осы жылдарда мен ет, балык жеуді мулдем умытканмын, менін тамагым шикі жане пісірілген коконістер мен жеміс жидектер, жангактар, дандер, ашыткы мен борттірілген бидай тукымы. Біракта кей кездерде менін агзам ет, балык, табиги ірімшік, жумыртка же деп айтады. Баскаша айтканда, менін агзамда тамак тандау болмысы дамыган. Кей уакытта 4...5 жыл бойы ет, балыкты аузыма да алмаймын, бірак сонан кейін аздап ет пен балык же деп агзам хабарлайды. Осы ішкі даусым маган керемет комектеседі.
    
 Омір суру салтым бойынша мен ет жемейтіндерденмін (вегетерианец). Мен жуздеген бас шошка, ірі кара осіретін фермада тарбиелендім, оларды осы жерде соятын. Олтіру мен ушін ен жеккорінішті нарсе. Мен ешуакытта да, аншылыкпен не балык аулаумен шугылданып корген емеспін, себебі кімнін болмасын да ажалына себепкер болгым келмейді.

Мен адам аягы сирек басатын елдерде болган 13 жорыкка катыстым, сонда ет жемейтін сулу да, сымбатты туземдіктерді кордім. Екінші жагынан танкаларлык денсаулыктары бар етпен гана тамактанатын туземдіктерді де кордім. Енді бірде онтустік тенізде саяхаттаганымда, жеміс – жидекпен коса балык, кус, ет жейтін керемет адам урпактарынын да окілдерін кордім. Сондыктан да ет жеу, жемеу козкарасы жоніндегі дауда бейтарап багытты устанамын. Оз агзамды тазалай жане жетілдіре отырып, онын тамак тандау касиетінін дами тусетінін сеземін».

Журектін жумыс істеуін калай тусіндіресіз?

Адамдар олмейді, олар оздерін оздері олтіреді. Сенека, Рим философы

 Кан айналымынын орталыгы журек оте жумыскер, онын тамактануынын манызы аса зор. Журек канды букіл денеге айдайды, ол оте алапат булшык ет, осыны жумыс істету ушін зор молшерде куат керек. Сондыктан да журектін булшык ет клеткаларына да аса сапалы мазір кажет.

Егер журекті коректендіретін тамырлардын кабыргаларына как турып калса, онда журектін булшык ет жасаушалары (клеткалары) ашыга бастайды. Егер оттегінін жетіспеуі минуттын бір сатіне гана созылса, адам журегі кысылып оліп кетуі мумкін. Бул жагдайда каннын молшері жеткілікті болуы мумкін, біракта ол журектін булшык етінін клеткалары аркылы отпегендіктен оларга корек жеткізе алмайды, журек клеткалары оле бастайды, натижесінде букіл агза оледі.

Сурак: – Оздеріне ерекше тамак кажет ететін мушелер не? Жане неге зару?
   
Жауап: – Оздеріне ерекше тамак кажет ететін, арнайы мушелер бар. Булар гормондар – ішкі бездін онімдері, калканшак бездін гормоны, адреналин, жыныс бездерінін гормоны, инсулин, т.б. Олар да жасаушалардан турады, осылар да баска жасаушалар сиякты узбей дурыс тамактануды тілейді. Толыкканды гормонды куру ушін, асіресе осы клеткаларга сапалы табиги тамак оте кажет. Тироксиналдык гормон шыгаратын клеткалар йодка зару.




Рецензии