Акку - Назира Кыдырбаеванын 1000-га жуык орда ашуы

\\Халыкаралык «Ата жолы» козгалысынын ан тумары\\

Ані де, созі де маркум: Аділбек Толегенулы Нысанбайдікі

Казак елі назарында Алланын,
Ата жолы – Ардын жолын тандагын.
Бізге жеткен аян болып тылсымнан,
Аманаты ол, Арыстанбаб бабанын.

Кайырмасы:

Адал жандар, тебіренсін толгансын,
Оз антына адал болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Ата жолдан аттап кеткен онбайды,
Аруактар тазалыкты колдайды.
Аластайык азазілді мазірден,
Аз гумырда, адасуга болмайды.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Ата жолда сертімізде турамыз,
Неге біздер сынактарда сынамыз.
Берік устап ата-дастур салтымды,
Жамандыкты жер бетінен сызамыз.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Артта калды, киын кезен актандак,
Ата жолы болашакка баспалдак.
Казак елі, Казакстан жерінен,
Адамзатка алтын гасыр басталмак.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!



Алматы каласы, Каменка – Рыскулов кошесі № 32: тел. 8 701 788 77 80;
Назира Омірбеккызы Кыдырбаева 1966 жылы, кантар айынын 27 жулдызында, казіргі Онтустік Казакстан облысы Мактарал ауданында дуниеге келген. 5 жасынан бастап Кызылордадагы касиетті Корасан баба аулиенін жанындагы ауылда оседі.

1990 жылы Алматы каласындагы шет тілдер институтынын француз-казак тілі болімін бітіреді, 2002 жылы косымша Казак кыздар педогогика институтынын казак тілі филология болімін бітіріп, филолог мамандыгын алып шыгады. Талай жылдар мугалім болып кызмет аткарады. Тунгышы Алма дарігер, екіншісі Жандос, кенжесі Абубакір. Назиранын озі11 агайынды.

Акесі Омірбек Райымбекулы Кыдырбаев сол онірде талай колхоз, совхоздарга басшы болып, ел баскарган адам. 1993 жылы 67 жасында Кызылорда облысынын Жанакорган ауылынын жанындагы ата-бабалары жаткан Карасопы аулиенін жанында мангілік сая табады.  Анасы Жузімкул Сакенкызы да 1993 жылы кайтыс болады.

2003 жылы Назирага акесі аян береді: «Басымды мал басып жатыр», – деп. Назира сол жылы акесінін басын котеріп, кесене тургызады.

1997 жылы Назиранын бес жарым жасар улы Жандос катты ауырады. Сусамыр (кант ауруы) болып, екі козі кормей, аягынан журе алмай калады. Бармаган дарігері, каралмаган профессорлары калмайды, біракта ешкандай натиже болмайды. Олар анасы Назирага: «Бул бала адам болмайды, омірден отеді», – деп корытынды жасайды.

Назира Омірбеккызы, улы Жандосты сол жылы уш марте Арыстанбаб бабанын басына апарады. Баба батасында: «Озім жетегіме аламын», – дейді. Содан бастап Жандостын беті бері карай бастайды. Біртіндеп Бес атага, Кожа Ахмет Йасауи бабага, Айша-Бибі анага, Кызылордадагы касиетті пайгамбарымыздын урпагы Корасан Абдіжалел аулиелердін басына апарады.

Сол кезде Жандос: «Мама, менін ішек-карнымды бір ата аударып сыртка шыгарып жатыр», – дейді. Жаратушынын жардемімен, киелі аталар аруактарынын – іш-курылысына жасаган операциясынан  кейін Жандос мулдем жазылып кетеді. Казір 17-де, дені сау азамат болып осіп жетілді.

Осындай тылсым жагдайды корген «Ак ул»: «Сенін ата-бабаларын касиетті, киелі адамдар болган екен, егер урім-бутагын аман калсын десен осы жолды устан», – дейді. Іле-шала Назира Омірбеккызы «Асан кайгы ата» ордасын ашады. «Акку» Назира Омірбеккызынын шырак жагып, халыкты сонынан ертіп, имандылыкка бет бургызып, ауруларга шипа, адаскандарды тузу жолга, жолы болмай жургендердін жолын, багы ашылмай жургендердін багын ашып, халкына кызмет істеп жургеніне 11 жыл болды.

2006 жылы Жаратушынын жарылкауымен, киелі аталардын батасымен кенжесі Абубакір дуниеге келеді. Бул баланын атын Назиранын устазы «Ак ул» – Кыдыралі Тарыбаевтын озі пайгамбарымыздын 4 шадиярынын  бірі Абубакірдін атын азан шакырып кояды. Шілдеханасын жасап береді.

Назира Омірбеккызынын – Райымбек, Мадібек, Мекебай бабалары айткандары дал келетін коріпкел би-болыс болган, халыкты сонынан ерткен, кош бастаган киелі де, касиетті адамдар болган екен. Емшілік, коріпкелдік касиеттер ата-бабаларынан урпактан-урпакка беріліп келе жатыр. Назиранын акесі Омірбек аксакал ушынган, коз тиген, кызуы котерілген балаларды кун шыга ушкірсе, ол балалар колма-кол сауыгып кететін. Анасы Жузімкул Сакенкызы керемет коріпкел адам болган.

Назира Омірбеккызынын «Асан кайгы ата» ордасынан 1000-га жуык ордалар болініп шыккан. Казакстанды айтпаганда, тек Алматы каласынын озінде гана 50-ден астам орда оз алдарына жеке отау тіккен.

Назиранын Кызылорда да ордалары бар. Киелі Асан Кайгы ата, Корасан баба, Коркыт баба, Бегім ана бастарына керуен шыгарып турады. Халык коп біле бермейтін Марал-Ишан деген аулиенін басын котереді. Аралдын ар жагында 150 шакырым «Барса келмес» аралында – халык тілеуін кабыл етіп жаткан I Х гасырда омір сурген Тілеукул ишан баба аулиенін басына 2008 жылы шакірттерімен барады, Арал тенізі кайтадан толып, Сыр онірін кайтадан гулдете гор деп Алладан тілеу, Тілеукул ишан бабанын жане осы бабанын касында жаткан 14  аулиелердін аруактарынан демеу сурайды.

Тілеукул ишан баба аулиенін шыракшысы 98 жастагы кария, ауылда бар-жогы 40 уй, бул ауылга баска жагдайды айтпаганда,  колік те катынамайды екен. Бул онір откен гасырларда халык тыгыз орналаскан мекен болган.

Казакстан жерінде Костанай, Орал облыстарында каншама киелі аруактардын жаткан жерлері Назиранын батасымен ашылып табылып жатыр. Сондай-ак Орал жерінен асказанга, котырга ем шипалык су коздері де батамен ашылып, копшіліктін игілігіне орай іске асып пайдаланылуда.

Назира Омірбеккызынын тагы бір тангажайып ерекшелігі: киелі аталар аруактарымен журек аркылы тілдесіп, батамен кай адамнын болмасын откен гасырлардагы ата-бабаларынын суйектерінін кай жерде жерленгенін доп басып айта білуінде.

Осынын бір мысалы коршілес Кыргыз агайындар Манас батыр суйегінін кай жерде жатканын білмейді екен, осы Манас батырдын жане жанында жаткан аулиелердін жаткан жерін бата аркылы тауып беруі.

Сондай-ак, Кыргыз халкынын 7-8 аулие бабаларынын жаткан жерлерін тайга танба баскандай кылып бата аркылы айтып беруі оз алдына бір тобе. Зулыкпар аулие, пайгамбардын кезінде Кыргыз жеріне мусылман дінін таратуга келген болса, оздерінін Токтагул т.б. аулие ата-бабаларынын суйектерінін кай жерде, кай шакырымда, кай озеннін, кай тастын, кай камыстын т.б. белгілерін картага карап отыргандай айтады, осы белгілер бойынша каншама киелі аруактардын басы котеріліп, бастарына белгі койылып, Кыргыз халкынын ошкендері оніп, сонгендері жанып, каншама киелі ата-бабаларынын суйектері жерленген жерлер табылып жатыр десенізші! Сондай-ак, каншама шипалы булактар козі батамен табылып, ел игілігіне асып, копшілік созылмалы сыркаттарына дауа табуда.

Кімде-кім бір момын мусылманды осы дуниедегі киыншылыгынан куткарса, Алла оны акиреттегі киыншылыгынан куткарады. Кімде-кім бір момын мусылманнын айыбын жапса, Алла онын екі дуниедегі айыбын жабады. Пенде біреуге жардемдесу ушін арекет кылса, Алла оган жардемдеседі. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Бастапкыда Нуралі деген кыргыз баласы Назирага 2,5 жыл шакірт болады. Бірте-бірте устазынан кыргыз халкынын ардакты улдарынын суйектерінін кай жерде жатканын бата аркылы сурап біледі. Кейіннен канаты жетіліп, тумсыгы катайганнан кейін, устазынын бір шакіртіне уйленіп оз елінде Таластан орда ашады, Манас батырдын жерленген жерін Назира Омірбеккызына аруактар берген бата бойынша табады.

Казір коршілес Кыргызыстан республикасында Назира Омірбеккызынын ордасынан болінген 100 шакты орда бар.

Ресей жерінде: Москвада, Магнитогорскіде, Челябинскіде, Корганда, Башкуртстанда т.б. аудандарда, ауылдарда да Назира Омірбеккызынын ордасынан болінген ордалар каркынды жумыс істеуде. Магнитогорск пен Челябинск жерінде суйектері жаткан бірнеше улкен аулиелер батамен табылды.

Осынын барін Назира Омірбеккызынын шакірттері тауып, олардын басын котеріп, белгілер койды. Осы басын котерген аулие бабалардын аруактарынын басына – Челябинскінін озінен керуендер катынап жатканына 2 ай болды. Сондай-ак Магнитогорскіден табылган 11 аулиенін басына да халык керуенмен агылып бара бастады.

Башкуртстанда Х-Х I гасырда омір сурген улкен аулиенін жаткан жерін де батамен Назира Омірбеккызы табады. Казір ол жер Башкурт халкынын касиетті тау ететін орнына айналды. Халык арбір 21-інші куні осы аулиенін басына барып, бастарын иіп жатыр.

Кыргыз бен Башкурт халкынын, Ресейде туратын озіміздін кандас бауырларымыздын, сонда туратын жане Казакстанда мекендейтін орыстардын халыкаралык «Ата жолы» козгалысынын «Асан Кайгы ата» ордасынын жетекшісі – «акку» Назира Омірбеккызы Кыдырбаевага деген алгыстарында шек жок. Пенде баласына халыктын берген ак батасынан артык кандай кошемет, кандай атак, кандай абырой, кандай курмет кажет?!

Назира Омірбеккызынын «Асан кайгы ата» ордасынан Кудайдын кудіретімен киелі ата-баба баталары аркылы рухани білімізінді жетілдіре алсаныз: мыкты денсаулыктын, зор адамгершіліктін, шексіз имандылыктын, арі таусылмас байлыктын иегері болып шыгатынынызга мултіксіз сенетін боласыз.

Сократка у ішкізген, Иоанна Аркті отка ортеген, Гайсаны дарга аскан, пайгамбарымызды туйенін жемтігіне комген кім? Ол – коп, ендеше копте акыл жок. Ебін тап та жонге сал. Абай

Назира Омірбеккызы Кыдырбаева, казір халыкаралык «Ата жолы» козгалысында, ерекше уйымдастырушылык кабілетімен каркынды кызмет істеп, 1000-га таяу орда ашып, омірден тунілген пенделерге уміт отын жагып, ісі алга баспай жаткан касіпкерлердін, карапайым пенделердін жумысын: Кудайдын кудіретімен, киелі ата-баба аруактарынын баталарынын демеуімен ілгері бастырып, наукастарга шипа жасап, елдін алгысына боленіп, оз оміріндегі орнын тауып, жастар мен жеткіншектерге улгі болып журген – халкына кадірменді, акылды да адемі, сулу да сымбатты, от сиякты жанып-лапылдап турган, ата-бабасынын урпактан-урпакка берілген киелі касиеті дарыган, ел-журтын сонынан ерткен, озінін рухани шапагатын: букіл Евроазияны мекендейтін улт пен улыстарга жаксылык кылып шашып журген, арі косем, арі токпе шешен санаулы гана дана кыздарымыздын арасында, оз дауірінен кош ілгері туган кайталанбас тулгалардын бірі.


Рецензии