Акку - Гулнар Жумабаеванын кайта гулдеуi

\\Халыкаралык «Ата жолы» козгалысынын ан тумары\\

Ані де, созі де маркум: Аділбек Толегенулы Нысанбайдікі

Казак елі назарында Алланын,
Ата жолы – Ардын жолын тандагын.
Бізге жеткен аян болып тылсымнан,
Аманаты ол, Арыстанбаб бабанын.

Кайырмасы:

Адал жандар, тебіренсін толгансын,
Оз антына адал болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Ата жолдан аттап кеткен онбайды,
Аруактар тазалыкты колдайды.
Аластайык азазілді мазірден,
Аз гумырда, адасуга болмайды.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Ата жолда сертімізде турамыз,
Неге біздер сынактарда сынамыз.
Берік устап ата-дастур салтымды,
Жамандыкты жер бетінен сызамыз.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Артта калды, киын кезен актандак,
Ата жолы болашакка баспалдак.
Казак елі, Казакстан жерінен,
Адамзатка алтын гасыр басталмак.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!




\\Гулнардін кайта гулдеуі\\

Гулнар Бейсембеккызы Жумабаева: 8 705 243 35 41; Уйі. (8 727) 2 38 19 98;

Осыны окып, ойлай бер, болсан зерек.
Енбекті сат, ар сатып неге керек?
Уш-ак нарсе – адамнын касиеті:
Ыстык кайрат, нурлы акыл, жылы журек. Абай

Гулнар Бейсембеккызы Жумабаева 1962 жылы, кыркуйек айынын 3 жулдызында, бурынгы Семей облысы, Абай ауданынын Карауыл елді мекенінде дуниеге келген.
Гулнар Бейсембеккызы 1986 жылы Алматы каласындагы мединститутты бітірген дарігер-провизор (дарі-дармек жасайтын маман).
Куйеуі Бейбіт Нурмашулы Жумабаев, Жамбылдын технологиялык институтын бітірген технолог маман. Екі кыз бір улдары бар. Улкендері Асел турмыста, куйеу баласы шекерашы офицер. Екіншісі Алия студент. Кенжелері Бауыржан 3,5 жаста.

2002 – 2003 жылдары Тургенде турганда, Гулнар мен Бейбіттін оздерінін жеке касіпкерлігі болады. Осы жылдары канша жанталасса да, жумыстары журмей, жолдары байланып калады. Тыгырыктан жол іздеп бармаган баксы-балгерлелі калмайды. Бірак, олардан кайран болмайды. Сойтіп кангалактап жургенде, Алматы каласынын Татарка молтек ауданында туратын, «Ата жолы» козгалысында «Сарбай ата» ордасынын жетекшісі  Толжан Дуйсенбекулы Жаксыбаевтын шакірті – Айгул деген апайларынын «Балпык би» ордасына тап болады.

Шыракты алгаш рет коріп, аталар аруактарынын берген баталарына тан-тамаша болады. Киелі атанын басына бару керек дегенді шала-пула тусініп, Бейбіт екеуі оз беттерінше Туктібай атанын басына уш кабат барып курбандыктарын шалады. Тусінгеннен кейін бес атага шыгады. Жамбыл атанын аруагы батасында, отіп кеткен омірлері туралы егжей-тегжейін бакайшыгына дейін айтып бергенде жагаларын устайды. Гулнарга: «Кызым, казан-ошагыннын басы шашылган екен. Бес жерде казанын калыпта, соны жинап аласын, сонан сон 3 айдын ішінде басында озгеріс болады», – дейді. Бул не деген соз деп ойлап корсе, сатылган уйінін, даріханасынын, дукенінін артында т.б. кошкен жеріне тастап кете берген екен. Жинап алады.

Арыстанбаб бабанын басына бірінші Бейбіт барады. 16 ата берген батасынын барінде, Гулнар басымызга келсін деп аманатка сала берген.

Гулнар – Айгул апайынын шырагына жиі барып турады. Озі катты ауырады, дарігерлерге барады, натиже жок. 2004 жылы сауір айында керуенмен Туркістанга кетеді. Арыстанбаб бабанын басына барганда коп нарсені айтады. Бір кезде: «Балам, дунгіршегін бар екен, астындагы жынды суды аластайсын, 7 айдын ішінде отбасына бір жаксылык бар, бірак 36 кун дегенде отбасында курбандык шаласын, 48 кун дегенде «Ак ул»-га барасын, Айша ананнын басына барганда озіне толыктырып беретін ак батасы бар», – деп бата береді. Кенесары ата батасында, аян аласын дейді. Акбура атанын басында: «Кызым тан алдында озім келіп деп саламын, аян бар, бір жаксылыгын болады сол аянымды алганда», – деп бата салады.

Гулнар сол куні уйыктап жатканда тан ата тус кореді. Тусінде басына тамшы агып тур екен, оны жуткандай болады. Шекесіне тигенін анык біледі. Остіп жатып оянып кетеді. Оянса далада жанбыр жауып тур екен. Кайтканда катты ауырып келеді. Келгеннен кейін ауруы сап тиылады.

36 кун откеннен кейін туган-туысын, корші-коланды шакырып курбандык шалып, ата аруагынын айтканын орындайды. Уйіне Райгул мен Ердаулет келеді. Ердаулет: «Тате, сіздерге бугін біздерді жіберді, орда ашасыз ба?» – деді. Гулнар: «Білмеймін бірак, Туркістанда Айша-Бибі ананын аруагы «аккулык» жане адам емдейтін касиет беріп орда ашуды аманат еткен болатын», – дейді.

Ердаулет: «Онда батада коресіз», – дейді. Бір кезде Ердаулет: «Тате уйлерінізде аскери адам бар ма? Босагаларынызда бір сарбаз аскери бала бар гой», – деді. Гулнар: «Бізде ондай ештенке жок», – дейді. Ердаулет аталардын аруагынан бата сурады. Сол кезде Бауыржан Момышулынын аруагы келіп: «Кызым, курсагында туяк бар, 7 айдын ішінде урпак келеді, атын Бауыржан коясын, бірак коріп калганда коркып калмассын, 13 жаска толганда баланды басыма акеліп улкен бір курбандык шаларсын, сонан кейін баланнын озінін бойындагы ашылатын жайы бар», – деп бата салады. Булар ойлайды да кояды.

2004 жылдын мамыр айынын 17-ші жулдызынан бастап, уйінде «Бауыржан ата» ордасын ашып, шырак жагады. Ар сарсенбі сайын елді емдейді, бата береді. Казір шыракка халык лек-легімен келеді. Онын ішінде  неше турлі улт окіледері мен ар турлі діни агымдагы – орыстар, немістер, украиндер, уйгырлар, татарлар т.б.  мен баптистер де бар. Казір орыстар лек-легімен агылуда. Осы жерде олар конілеріне медеу, ауруларына шипа тауып, шексіз ризашылыктарын білдіріп жатады.

Гулнардін аягы ауыр болып, тура 7 ай дегенде ул дуниеге келеді, атын Бауыржан кояды. Саби Бауыржан туганда он кулагынын калканшасынын тубіртегі гана бар, ерекше нышанды бала болып дуниеге келеді, біракта дені сау, есту кабілеті калыпты. Алдында айелдер ауруымен катты ауырып журген Гулнарга, дарігерлер енді бала котере алмайсын деп корытынды берген. Туркістанга барып келгеннен кейін барлык ауруларынын жазылып кана коймай, 15 жыл откен сон кайта бала котереді. Бул да бір Кудайдын кудіреті!

Гулнардін уйіне арак ішкен адам конбайды, егер ішіп келген адам конатын болса, саптама етік киген адам біреу тарс-тарс журеді, ал ішкен адам кылкиып отырган жерінен тура алмай, козі бакырайып, сілейіп отырады. Осыны білетін араккеш туыстары казір Гулнардін уйінін манына да жоламайды.

Гулнар босанганнан кейін баласын шала туган балалар жататын жерге алып кетеді. Кейін озі жансактардан (рениамация) шыканнан кейін баласынын жанына жатуга барады. Баласы шыны айнектін астында. Касында жас келіншек, ол да баласымен бірге жатыр екен.

Ол айтады: «Тун баласы мына баланын жанында уйыктауга болмайды. Есік ашылады да, біреу тарс-тарс журеді. Баланын жаткан бесігі озінен-озі козгалады, козімді ашсам ешкім жок», – деп айтады. Содан, саби Бауыржанды баска болмелерге ауыстырса да, алгі жагдай кунделікті кайталана береді. Барган болмесіндегі айелдер азар да, безер болып дарігерлерге шагым жасайды, біз мына баланын жанына жатуга коркамыз деп. Остіп, саби Бауыржан мен аруак атасы Бауыржан емхананы, шешесі касына келгенше, екі апта шулатады.

Франкфурт на Майне каласындагы Туктібай атанын ордасы

Гулнар Бейсембеккызынын озімен бірге туган 54 жастагы Жамкен Бейсембекулы Тунлікбаев деген агасы бар. Ол халыкаралык сапарга ушатын «Бойнг» ушагынын ушкышы. «Ата жолы» козгалысы туралы біледі, бірак аса ман бермейтін. Будан 2 жыл бурын Германияга, Франкфурт-Майн каласына ушып барганда, жергілікті неміс ушкыш жолдастары бір керемет корсетеміз деп бір жерге апарады. Сойтсе барган жері «Туктібай атанын» ордасы екен. «Туктібай атанын» ордасы улкен уйге орналаскан, алды ыгы-жыгы халык. Сол жерде Туктібай атанын батасын агылшынша, немісше тындапты, келгенде: «Германияда да сенікі сиякты орда бар екен», – деп айтып келді.

Арыстанбаб бабанын, Бес атанын т.б. киелі аталардын суреттерін коргеннен кейін, немістер тан калама деп ойласа керек.  Жамкен Бейсенбекулы неміс жолдастарына: «Бул суреттер мен тап осындай орда, Алматыдагы менін туган карындасым Гулнардін уйінде де бар, онын озі осы орданын жетекшісі», – деп немістердін озін танкалдырыпты.


Рецензии