Акку - Турлыхан Бокембаевага аруактардын комегi

Турлыхан Нурдаулеткызы Бокембаева:  8 701 775 55 96; Уй (8 72752) 7 09 99;

Карапайым, кайырымды, таза, шыншыл, кудайшыл, аділетті, ержурек, мейірімді болып кала бер жане оз міндеттерінді кызган. Не нарседе болсын акыл мен ардын нускауымен арекет етуге тырыс, аркімнін игілігі ушін кам же. Омір кыска. Онын ен багалы жемісі – адамдардын игілігі ушін ізгілікті істер істеуден капы калма. Марк Аврелий

\\Халыкаралык «Ата жолы» козгалысынын ан тумары\\

Ані де, созі де маркум: Аділбек Толегенулы Нысанбайдікі

Казак елі назарында Алланын,
Ата жолы – Ардын жолын тандагын.
Бізге жеткен аян болып тылсымнан,
Аманаты ол, Арыстанбаб бабанын.

Кайырмасы:

Адал жандар, тебіренсін толгансын,
Оз антына адал болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Ата жолдан аттап кеткен онбайды,
Аруактар тазалыкты колдайды.
Аластайык азазілді мазірден,
Аз гумырда, адасуга болмайды.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Ата жолда сертімізде турамыз,
Неге біздер сынактарда сынамыз.
Берік устап ата-дастур салтымды,
Жамандыкты жер бетінен сызамыз.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!

Артта калды, киын кезен актандак,
Ата жолы болашакка баспалдак.
Казак елі, Казакстан жерінен,
Адамзатка алтын гасыр басталмак.

Кайырмасы:

Адал жандар тебіренсін толгансын,
Оз атына адам болу ол да сын.
Біз тандаган Ата жолды, Ак жолды,
Гайып ерен, Кырык Шілтен, Кыдыр баба колдасын!



Бокембаева Турлыхан Нурдаулеткызы 1960 жылы, желтоксан айынын 20 жулдызында, Алматы облысы, Уйгыр ауданынын Узынтам ауылында дуниеге келген. 

Карагандынын сауда-кооператив институтын бітірген. 1979 – 1987  жылдары Алматы облысынын Іле аудандык сауда-саттык мекемесінде экономист болып кызмет істейді. Казір жеке касіпкер.
Куйеуі Бокембаев Аділ Атірулы жогары білімді экономист. Улкендері Самал – КазГУ-ді бітірген жогары білімді маман, уш баласы бар. Екіншісі Алмас жогары білімді зангер, кенжелері Елдана студент.

2004 сауір айында «Ата жолы» козгалысына келеді. Себебі, сан-салалы касібі болган адамнын корген куні белгілі. Ойлаган ойы, жасаган жоспары, алдына койган максаты іске аспай киналады. Курылыс материалдары, жумыс куші жеткілікті болса да, 2 айда бітіретін курылыс аланы, 8 айга созылып ісі алдыга карай жылжымайды.

Біреулерден «Ата жол» козгалысына барсан – киелі ата-бабалар аруактары жолынды ашады, бата алганнан кейін ісін онга басады дегенді естиді де, Карасай ауданынын Алгабас ауылындагы «Сарбай ата» ордасын устап отырган Толжан Жаксыбаевка акпан айында барады. Аталар аруагы: «Наурыз айында касиетті Туркістан жеріндегі жаткан бабаларга барып, бата аласын», – деп бата береді.

Барардын алдында тусінде аян алады. Тусінде улкен шара ыдыс толы тузды колына устап тур екен. Алды мидай жазык дала. Колындагы тузды шашып тур екен. Туз рет-ретімен тусіп жатыр, бір уакытта шашкан тузы, коз жетпейтін киырга тусіп жатады. Колындагы ыдыстагы тузына караса сол калпы. Корген тусін тісінен шыгармайды.

Толжаннын ордасында бата алганда аталар аруагы: «Балам, саган аян салдым, сол аянды білдін бе?» – деген кезде, шешуін Толжан айтып береді. «Тате, сізді сонша жерден дам-туз татып тур, сіз бекерден-бекер шашып турган жоксыз. Киырга, коз жетпейтін жерге тусіп турганнын озі, осы «Ата жолы»-ындагы ен узак жерде – Карабура деген ата бар. Осы жолгы керуен сол атанын басына барады, осы керуеннен калманыз», – дейді.

2004 жылы наурыз айынын 18...23 аралыгында – Турлыхан, Карабура атанын басына барады, жаксы-жаксы баталар алады, каралыгынан арылады, жолын ашады. Туркістандагы 43 аулиенін басын аралайды. Кайтып Райымек атанын басын келгенде: «Балам, бір тірлігіннін козі ашылмай тур екен. Сол тірліктін козін аштым», – деп бата береді. Батадан келген бетте ісі онга басып, жумысы дурілдеп, 8 ай бойы туралап калган курлысы 1 айда бітіп, озінін кафесін 1 мамырда салтанатты турде ашады.

Кудайга шукір, казір осы кафесінен журт кундіз-туні узілмейді. Ел рахаттанып отырып, казактын сан алуан улттык тамагын жеп, кымыз бен шубатын ішіп – демін алатын, улттык ауездерді суйсіне тындап, конілін котеретін, той-томалактарын откізетін, бірден-бір суйікті орнына айналды. Баска да тірліктері орге басып, «бизнес ханум» (леди) атанады.

Барганда апкесі Кулжамаш екеуі бірге барады. Ол апайынын от басында улкен киындыктар болады. Куйеуі  мен тунгыш улы мезгілсіз дуние салады. Озі катты киналып журеді. Еш кандай жумыс істемей, от басында отырып калады.  Айша-Бибі ана аруагы батасында, Кулжамашка емшілік касиет беріп, орда ашасын дейді. Кейін батага барган сайын батада, орда ашасын дейді.

Ісі алга басып, турмысы тузелген Турлыхан – Толжан Жаксыбаев устап отырган «Сарбай ата» ордасынан болініп, апкесіне кол ушін беріп, апайынын уйінен екеуі бірігіп, Жалайырдагы бес атанын бірі «Айтуби ата» ордасын – Іле ауданындагы Байсерке ауылынан ашады. Курбандык шалып, орда ашылганда киелі аталар аруагы: «Турлыхан балам, саган сынменен басымызга келгенде: касиетті, аманатты салмап едік алдына, апкене барін жуктеп едік, сол сыныннан оттін, актап алып шыктын», – деп баталарын береді.  Коп узамай Турлыханга да касиет беріп «акку» болады.

Баскаларга адеп талім-тарбие, ілім беру садаканын абзалы.
Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с..)

Турлыхан «Айтуби ата» ордасынан шакірттер тарбиелеп, 7 орда оз беттерінше болініп шыгады. Казір Байсерке ауылында 2, Отеген батыр ауылында 2, Карасу ауылында 1, Жанаталап ауылында 1, Ынтымак ауылында 1, Капшагай каласында 1 орда бар. 4,5 жылдын ішінде Турлыхан Нурдаулеткызынын жане озінін тікелей устазы Толжан Жаксыбаевтын енбектері жанып, елді имандылыкка, ізгілікке жетелейтін, ауруларга шипа, кысылгандардын жолын ашатын, киелі ата-бабалардын баталарымен Алланы уагыздайтын косымша 8 орда ашылды. Бул да кудіретті Жаратушынын колдауымен болып жаткан шаруа.  Казіргі танда, Турлыхан озінін шакірттері: «сункар» Берікнур, «аккулар» Майгул, Куралхандармен бірлесіп осы 8 орданы жетелеп жур.

Кулжамаш орда ашканнан кейін, улы Болат омірде біраз адасынкырап, арам суга малынып журеді, кейіннен бірінші Алла, екінші аталардын батасымен имандылык жолга тусіп, аталар аруагы: «Махаббат есімді пендені алдына саламын, сонымен когеріп осетін жайын бар», – деп бата салады. Булар Махаббат есімді кызды кайдан табамыз деп бастарын катырып жургенде, 2005 жылы Болат пен Махаббат «Карасай атанын» басына керуенмен бірге барып, танысып, конілдері жарасып, коп узамай уйленеді. Казір бір улы, бір кызы бар бакытты жануя.

Жаманнан жаксы,
Жаксыдан жаман туады деменіз,
Тубінде тартпай коймас негізіне.
Казактын макал-мателдері

Турлыханнын аргы ата-бабалары ел баскарып, халкына кызмет еткен текті, акылды адамдар болган екен. Озінін атасы Умбетжан Кытай жерінде аса беделді, даулетті, абыройлы, халкына кадірлі, имандылык жолын устанган, жан дуниесі таза, атакты саудагер болыпты.

Турлыхан Нурдаулеткызына «Ата жолы» козгалысына сінірген енбегі ушін, Айша-Бибі ананын аруагы: «Еліне, жеріне, журтына макпалдай жумсак болып, кол ушынды берген улесін ушін сенін сатынды котеріп, тылсымнан Макпал деп ат койдык», – деп батасын береді.
Турлыхан Нурдаулеткызы – сымбатты, сунгак бойлы, аккуба жузді, сулу онді, коз жанарынан мейірім шуагы тогіліп, казіргі заманнын бизнесін уршыкша иіріп, талай адамга жумыс тауып, талай адамга камкор болып журген, жаны молдір, текті аталарынын бар касиеттері бойына тогыскан, ел-журтын имандылыкка жетелеп, жана заманнын кошін бастап журген – аяулы да, асыл ару кыздарымыздын біреуі.


Рецензии