Денсаулык керек пе? Аяз алiндi, кумырска жолынды..

Ашыгу – Жаратушымен, гарышпен, табигатпен ундесіп жаткан, купия сыры, унгыл шунгылы, калтарыстары коп ілім.

Буган аркімнін тісі бата бермейді, егер сіз осыны окып отырганда айтылган создер, ойлар озінізге тусінікті  болса гана окыныз, ал тусінбейтін болсаныз жылы жауып коя салыныз.

Ашыгу сіздін колыныз емес, уакытынызды бекер расуа кылмай-ак койыныз, себебі ореніз жетпейді.  «Аяз алінді, кумырска жолынды біл», – деп сіз бен біз осы арада жолдын екі айрыгына тусіп алып аркайсымыз оз жонімізге журе береміз.

Казактын асказаны баска улттардікі сиякты ма?
 
– Біздін казактын асказаны баска халыктан ерекше, тунгі 11...12-де кай халык ынкия тойып ет жеп, сонынан сорпа ішеді. Онымен коймай ашты шаймен ары карай тыкпалайды, осылай тамактанатын халык алемде екеу болса біреуі бізбіз, жалгыз болса тагы бізбіз!

Білмеймін, осылай тамактану багымыз ба, алде сорымыз ба? Не мактанарынды, не сактанарынды білмейсін. «Алла артынын кайырын бере кор», –  дейміз де. Калай болса да «санан тазармай, денен тазармайды», осынын біреуін емдесен екіншісін коса емдеуін керек, айтпесе ешкандай шипа конбайды. Екеуін бір-бірінен ажыратам десен де, ажыратып алып тастай алмайсыз, біреуі дене болса екіншісі коленке.

Менін де асказаным казактын асказаны болгандыктан, ашыгуга кірісер алдында тамакка ынкия тойып алып барып кана ашыгуымды бастаймын. Себебі, осылай бастаганда ашыгудын ен ауыр алгашкы екі таулігін онша киналмай оте шыгамын.

Озіммен-озім іштей шартка отырамын: «Ай, Асет! Тамакка тойдын, буралып турган жоксын, бар жогы уш таулік тамак ішпеуге шыдамайсын ба? Бул танін ушін жаксылык осыны тусін!».

 Остіп озімді озім кайрап алган сон 2...3 кундік ашыгу білінбей оте шыгады, ал калган кундері озін де тамак іздемейтін, карнын ашпайтын болады.
Ар жагы бар жогы 7...10 таулік кана ашыгу, оган аспай-саспай аяндап жетіп барасын.

Сурак: – Осы ашыгудын арык адамдар ушін пайдасы бар ма?

Жауап: – Осы багдарлама арык адамдар ушін де, толык адамдар ушін де бірдей. Арык адам ашыканнан кейін салмак косады, толык адамдар салмагын калыпка келтіреді.

 Осы екеуіне де ортак бірак кесел, казекен айтпакшы: «сук семірмейді, уры байымайды»-нын кері, екеуінін де асказаны, т.б. ішкі мушелері тамакты дурыс сінірмейді.

«Егер біле білсеніз, сіздін оразаныз - озініз ушін жаксылык» 179, 180, 181 аяттар, 2 – «Сиыр» суресі, Кураннын кіріспе боліміндегі орысшадан аударган аудармасын мукият коніл койып магнасын тусініп, ашыкпастан бурын осы сурені толыктай окып шыгыныз.

Сурак: – Ашыгу барысында, озінді ашыгуды ары карай жалгастыра беру ушін озінді озін калай иландыруын керек?

 Жауап: – Ашыгу барысында «Жасару купиясы», «Аштыкты устау – денсаулыктын кепілі», «Рух пен таннін саулыгы», «Жуйке жуйесінін тылсымы» атты мен жазган кітаптарды  жастанып жатып кайта-кайта кайталап оки беріуініз кажет, себебі кайталап окып тусінген сайын сананызга сініріле береді.

Санан, ойын, есін, калауын бірігіп  ар жасаушанызга ашык деп буйрык береді. Ашыгу кезінде теледидар, радиога жолама дейтінім  осыдан шыгады, егер баска жакка конілін, ынтан ауып турса, санан, ойын, есін, калауын жасаушага буйрык бермек тугіл, оз беттерімен бет бетіне лагып кангып кетеді.

Егер сіз нак ашыккыныз келсе алдымен: «не ушін ашыгамын?», – деп озінізге сурак койып алыныз, сонан сон: «канша ашыгамын?» – деп. Менін кайталап айтатын кенесім, сіз ашыгу ушін танініздегі барлык жасаушаларыныз (клеткаларыныз) ашыгуга дайын болу керек, ал жасаушадан бурын, сананыз аркылы маган пайдасы бар деген шын ыкыласыныз, ниетініз болу кажет.

Сурак: –Ашыгу барысында адам агзасы немен бірігіп жумыс жасайды?

Жауап: – Ашыгу барысында сіз жанынызбен, танінізбен жане рухыныз бен жумыс жасайсыз. Осы ушеуінін жиынтыгы адам деген пендені курайды.

Ашыгу ушін жан деген, тан деген, рух деген не? Осы ушеуінін айырмасын ерекшеліктерін жаксы білуініз кажет, сондай-ак сана, ой, ес, акыл, ынта, калау дегендердін аткаратын жумыстары, алатын орнын да білуініз шарт.

Ашыгу деген терен даналык ілімі, осы ілімді жаксылап тусініп алмай ашыга алмайсыз. Танініз сізді ашыгуга жібермейді, ТАН АКЫМАК – осынын неге акымак екенін жете тусінуініз керек. Сол уакытта гана сананыз танінізді баскара алатын болады.

Осы жан, тан, рух, акыл, ой, ес, сана, калау деген жартылай тусінікті, жартылай тусініксіз создерді баска шыгармаларда жік-жікке боліп, шамам келгенше тусіндіріп беруге тырысканмын.


Рецензии