Жокшылыктан кутылгыныз келе ме?

Тиянак корме жалганды,
Куа берме арманды.
Пайгамбар мен сахаба,
Сен тугіл содан калган-ды.
Неменені кимайсын,
Напсіні неге тыймайсын?
Озінді кімге силатып,
Озін кімді сыйлайсын?
Куры білген не керек,
Білгенді кылган, со керек.
Баянсыздын барін кой,
Боласын сонда шын зерек.    Шакарім


Есінізде болсын, байлык пен молшылык – «шык бермес» Шыгайбай сиякты керекті-керексіз дуниелерді жинай беру емес. Бул дегеніміз омірдін арбір сатіне куана білу. Бізде шексіз бакытты болуга барлык мумкіншілік бар, тек осыган баскаша козкараспен карау керек.

Сондай-ак, жокшылык – сеніміміздін жиынтыгы мен осыган сайкес іс-арекетіміз екенін тусіну. Томенде казіргі табыска жетіп журген копшілік азаматтар басшылыкка алып журген, казак баласына купия болып келген кагидаларды баяндамакпын:

* Еш нарсеге карсы болманыз! Озініз жактырмайтын нарсені жаман жактан емес, керісінше жаксы жактан багалауга тырысыныз. Мысалы: салмагынызды азайткыныз келсе, арыктаган калпынызды коз алдынызга елестетіп, осыны унемі ойыныздан шыгармай журініз. Немесе темекіні бірден тастауга тырыспаныз, керісінше озінізді темекі тартпайтын адам екенінізді коз алдынызга елестетіп, осы калыпта журуге уйренініз. Кыскасы, озінізге унайтын, озінізге жетіспейтін нарсеге умтылманыз, керісінше озініз калай болгыныз келеді, солай болуга тырысып осыган умтылыныз.

* Озініздін кім екенінізді, озінізде бар дуниелерге кунделікті ризашылык білдіруге тырысыныз, шукіршілік етініз. Озініздін кім болып жургенініз озінізге унамаса да, тіпті будан копті армандасаныз да разы болуды уйренініз, барга канагат тутыныз. Ризашылык сезімі дуниеконыздыгыныз бен корсекызарлыгынызды ыгыстырып, сіздін ойлау жуйенізді молшылыкка багыттайды. Ѓарышка кунделікті ризашылык сезімінізді білдіріп журсеніз, сізге де молшылыгын еселеп тоге береді. Негурлым канагатшыл болсаныз, согурлым кобірек алатын боласыз!

* Кунделікті озініздін сананызды, ойлау жуйенізді калай пайдаланып жургенінізге талдау жасап, тексеріп отыруга уакыт болініз. Озінізге жетіспейтін нарселерді ойлауга каншалыкты акыл-есініз бен сананыздын куатын шогырлайтынынызды аныктаныз. Кобірек камту мен ісініздін журмей жатканын айтып шагымданып ынырсып жылауга канша уакытыныз кететінін аныктаныз. Оз арыныздын алдында адал болыныз. Осылай істегенде – уакытыныздын басым болігі осындай ойларга болінетініне козініз жететін болады. Олай болса, осы ойлау жуйенізді озгертуге куш салыныз. Оз ойыныздын агымын калай болгыныз келетініне алмастырыныз, біртіндеп бул адетке айналып кетеді. Сіздін казіргі ойлау жуйеніз, ойларыныздын басым болігі озінізге керексіз-келенсіз нарселерді коректендіріп жатканын тусініп алыныз. Осыны нактылы тусінгенде гана, ойыныздын агымын озінізге керекті арнага бура аласыз.

* Осы жогарыда айтылып откенді озара карым-катынасынызда да колданыныз. Коптеген жагдайларда аракатынастын шиеленісу себебі, аркім озінін ойын келесі адамнын кемшілігіне, жетіспей жаткан нарсесіне шогырлайды. Егер озініз суйікті немесе силайтын адамынызга ренжісеніз, онда ойлау жуйенізді осы адамнын бойындагы бар жаксы касиеттерге карай бурыныз. Осылай істегенде осы адамнын жаксы жактары улгая бастайды да, коз алдынызда озініз унататын, силайтын адамыныздын бейнесі мен беделі, мартебесі осе туседі. Сіз осы адамды калай коргініз келді, солай коретін боласыз. Осынын балаларга да катысы бар. Олар озін дурыс устап, дурыс ургенін уакытында елеп, мактап дем беріп отырыныз!

* Бугіннен бастап озініздін істеп журген ісінізге суйіспеншілікпен карауга, осыны суюге озінізге-озініз уаде берініз. Бугіннен бастаныз!
Молшылыкка жетудін басты шарты, негізгі багыты осында жатыр. Егер іштей мамандыгынызды озгертем деген калауыныз болса, тубі ерте ме кеш пе – озгертпей тынбайсыз. Бул сіздін калауыныздын жалгыз гана жолы. Адам озі суйіп, бар конілімен беріліп, шабыттанып унатып істейтін істерді гана істеуге тиіс.

* Омірде кандай болмасын жетістікке, табыска кол жеткізгініз келсе: «мен осыган лайыкпын», – деп озінізді иландырып алыныз. Бул дурыс сезім.
Молшылыктын келуі, озінізге-озініз калай карауынызга байланысты. Егерде табыска кол жеткізгініз келсе – озінізді осыган лайыкпын деп есептеп, Жаратушыга сеніп, адамдардын кемшіліктерін кешіре білсен – молшылык пен табыс сіздін сиыныз болады. Бакыт пен молшылык та кус сиякты, балапандарын басып шыгару ушін уясын озіне жайлы жерге салады. Казекеннін
бакытты куска тенейтінінін мані мен магынасы осында жатыр. Даулетті, абыройлы адамдарды: «Басына бак кусы конган», – деп аскактататыны да содан.
Ал бак кусынын басына кону конбауы озінін санасы мен ойлау жуйесінде бугып жатканын копшілік білмейді, сезбейді. Озінде бар бак кусын озі тусінбейтін айдаладан іздейді. Сондыктан да баскага еліктемей, озінмен-озін болуын керек.


Рецензии