Поль Брэгг деген кiм? Онын iлiмiнiн ерекшелiгi

Жер бетіндегі гулама данышпандар аспандагы жулдыздарга уксайды. Жерде де, суда да жулдыздарга карап жол табуга болады. Жулдыздар корінбесе жолаушылар адасуы мумкін.  Пайгамбарымыз  Мухаммед (с.г.с.)

Шетел адебиеттерінде «табигаттанушы», «табигатпен ундесуші» деген соз тіркестері жиі колданыла бастады. Табиги тагамдармен тамактанатындарды осылай деп атайды. Олар осылай оздерінін казіргі корапталган, консервіленген, жансыздандырылган, курамында коміртегі оте коп ет, май жане татті тагамдар онімдеріне наразылыктарын білдіреді.

Булай тамактануга алгашкы карсы шыккандардын бірі Поль Брэгг. Брэгтін ен атакты кітабы «Ашыгу кереметі» (Чудо голодания) батыста коптеген миллиондаган даналармен басылып, копшіліктін суйіп окитын окулык кітабы болып, колдан-колга тимей таралды.

Кітаптарынын, лекцияларынын, басылымдарынын ен тамаша жарнамасы Брэгтін озі, жеке тажірибесі жане омір суру кагидасы болды. Ол 90 жасында кушті, шапшан, иілгіш, шыдамды, кыскаша айтканда кылшылдаган бозбала сиякты болатын.

Поль Брэгг кунделікті 3...5 шакырымга жугірді, тауга шыкты, коп малтыды, теннис ойнады, биледі, жаяу узак журіп, гантель, гирь котерді, серфингпен (тактайдын устіне турып алып толкында сырганау) шугылданды. Жумыс куні 12 сагатка созылды, бірак шаршауды, ауруды білмеді, аркашанда сергек, тын, омірге куштар жане адамдарга комектесуге дайын туратын.

Поль Брэгг 1976 жылы 95 жасында Флорида жагалауында суда сырганап жургенде алапат толкын басып кетіп, кайгылы казага ушырады. Оны 5 баласы, 12 немересі, 14 шобересі жане мындаган ізбасарлары жоктады. Сарапшы паталоганатомдар тексергенде онын журегі, кан тамырлары жане баска іш курылыс мушелері оте жаксы, керемет жас баланыкіндей болган. Брэгг бір созінде «менін танім жас молшерін білмейді» – деп айткан.

Поль Брэгг денсаулыкты тузеу негізіне дурыс тамактану жуйесін басшылыкка алган, етті мулдем жемеген, балыкты оте сирек пайдаланган. Озінін жуйесінде ашыгу багдарламасына коп коніл болді. Шогырланып калган улардан, калдыктардан, манкадан, туздан агзаны тазалау ушін: аптасына бір таулік, 3 айда бір кабат апталык ашыгу багдарламасын устауды усынды, ашыгу кезенінде тек таза буланган су гана (дистилированный) ішу керек деп уйретті.
Казіргі адамдар, тамак ішкісі келмесе де, куніне бірнеше рет тамактануды адет еткен, созылмалы гастритінін салдарынан болатын кобалжуды «аштык» деп кабылдайды. Осы адетті озгертудін тукте киындыгы жок, тек санан танінді баскарса болганы.

Брэгг танертен мулдем тамак ішпеген, адам озінін тамагын денелік куш куат жумсап барып ішуі керек, казакша айтсак: «Тангы ас Танірден», – деп есептеген. Оган куніне екі мезгіл тамак ішу жеткілікті болган.

Адам баласына гажайыпты армандау тан касиет! Тамактын, дене шыныктырудын, дурыс тамак мазірінін, тыныс алудын, ашыгудын нактылы мумкіншіліктерін білмей, олар гажайыпты оздері тусінбейтін айдаладан іздейді.

Поль Брэгг: «Табигаттын улы зандарымен омір сурудін еш киындыгы жок. Аурудан азап шегіп, мезгілсіз картайгандар, тез жазылу мен жасарудын жолын армандайды. Есінізде болсын: денсаулыкты енбектенсен гана табасын! Оны сатып алуга болмайды, ешкімде оны сізге сатпайды. Мен табигат зандылыктарын зерттеймін, бузбаймын, натижесінде денім сау жане оте куаттымын. Табиги тамактану, ашыгу аркылы озінді-озін тазалау жолдары, дене шыныктыру – картаймайтын, солмайтын, ар кунінізге шаттык силайтын омірге алып келеді».

«Адам ата мен Хауа ана заманынан бері ен манызды маселе – адам гумырын узарту. Бір де бір адам баласы олім тырнагынан кашып кутылган емес, біракта белгілі тамактану жане тазалык ережесін сактап оз омір жасынды узартуга болады. Аркайсын осыны: ен алдымен озін ушін, туган туыс пен достарын ушін жане озіннін елін ушін жасауга міндеттісін. Ар адамнын озінін денсаулыгын, озінін танін жетілдірудін денсаулыктары жаксы калыпта табиги жасын жасаудын когам ушін зор манызы бар.

Ар адам 120 жыл не одан коп омір суруге міндетті жане осыган толык кукысы барына мен сенемін. Денсаулыкты сатып алу мумкін емес, оны озіннін тікелей енбегін аркылы гана табасын. Тек кана озіннін табанды енбегін гана шексіз денсаулык пен куатты узак гумыр сурушілердін катарына алып келеді. Мен оз денсаулыгымды оз енбегіммен гана таптым. Менде ауру, шаршау деген болмайды жане денем болбыр, бопау емес, жылдын 365 кунінде саумын. Осы натижеге сіз де жетесіз! » 

Озінін сауыктыру жуйесінде, Брэгг дурыс тамактануга зор ман берген. Онын козкарасынын негізі мынада болган: кунделікті колданатын тамактын 60 пайызы шикі кокеністер мен жемістерден куралган.

Калган болігіне тандау мумкіншілігі кен аукымда, біракта ондірісте химиялык  адіспен онделген тамактардан ауаша болу кажет. Тамак негурлым табиги турде болганы жон, тузы мен рафинадталган канты, жасанды коспалары негурлым аз молшерде болганы дурыс.

 Брэгг біржакты болмаган, егер адам ет жеуге уйренсе жей берсін, бірак аптасына 3-4 кабаттан артык емес. (кейбіреулер сиякты куніне 3-4 кабат емес). Ол шужык (колбаса), консерві, куырылган, туздап какталган жане майлы етті пайдаланбауды усынган. Жумыртканы аптасына 2-3 рет кана жеуді жон деген.

Ересек адамдардын сут, кілегей, ірімшік, сары май, малдын майларын коп колданбауын жактаган. «Аурулардын 99 пайызы дурыс тамактанбаудан зардап шегеді. Адамдар оздерінін денелерінін каншалыкты ласталганын тусінбейді, дурыс тамактанбагандыктан агзасы улы заттар, шырыш пен манкага, кір-кокыска лыка толы екенін сезбейді», – деп жазады Брэгг. Тагы айтады: «Ашыгу белгілі бір аурудын емі емес, ашыкканда агза озінін омірлік куатын тазалауга жане сауыктыруга жумсайды. Ашыгудын аркасында агза озін- озі емдеп жазады».


Рецензии