Батыс пен шыгыс медицинасынын айырмашылыктары

 
Біздін елімізде унемі аурулармен куресетін батыстын медицинасы жайгаскан, окінішке орай, осы куресте ол жиі-жиі утылып калады. Осы медицина казір тыгырыкка тіреліп тур. Алемде дарі-дармектін жанама асері  – олімінін себебінін тортінші орында турганын Сіз білесіз бе? Букілалемдік денсаулык сактау уйымынын (БАДСУ) маліметі бойынша осынын салдарынан жылына 10 миллион адам о дуниелік болады екен. Біз негурлым емделген сайын, согурлым ауруымызга ауру жамай тусеміз.

Сонда калай болганы, дарігерлер бізді емдейміз деп жанталасып журіп, бізді тыгырыкка акеп камап койганы ма? Бул сауалдарга бірнеше жауаптар бар. Химиялык дарі-дармектер ауруды ауыздыктауга багытталган емес пе? Дарігер сізге айтады: «Біз сіздін ауруынызды ауыздыктаймыз, женеміз» – деп. Сонымен согыс басталады. Согыста барінін де запа шегетіні белгілі. Осынын ішінде жазыксыз жандар да ілесіп кете барады. Согыс жаксылык акелмейді.

Батыс медицинасы химиялык коспаларды колданады. Бул коспалар жылдар бойы клиникалык сынактан отеді. Сонан сон жалпы ондіріске жібереді, кенеттен осынын жанама асерінін сумдык екені белгілі болады. Фарм онімдері  былайша да зиян, олардын барі де агзамызды улайды.

Олар кызуымызды тусіреді, жанга баткан ауруымыз бен жотелімізді саябырлатады, ісігімізді басады. т.б. Біракта, химиялык дарі-дармектер аурулардын себебін жоймайды. Олар ауруларды онан армен тепкілеп-тепкілеп теренге коміп, жазылмайтын созылмалы турге айналдырады.

Фарм онімдерінін асері шектеулі. Арбіреуі тек кана бір созылмалы ауруды гана емдейді. Біракта осынын жанама асері баска мушені ойсыратады. Біз біреуін емдейміз, сонан сон келесісін, осынын салдарынан баска мушелер запа шегіп, еміміз бірінен-біріне ауысып жалгаса береді де, шенбер туйыкталып калады. Бізді осылайша батыстын медицинасы тыгырыкка тіреп тастайды. Бір ауруды емдейміз деп, басымызга бале тауып аламыз, осынын зардабын корге бірге ала кетеміз.

Батыстын медицинасы – жеке мушелердін гана медицинасы. Гепатолог дарігер тек кана бауырды гана емдейді. Сонда біздін бауырымыздын болек баска жакта болганы ма? Арине жок. Бауыр баска жуйелермен, мушелермен тыгыз карым-катынаста. Олардын барі де бір-біріне асер етеді. Арине, мундай емнін натижесі болмайтыны айдан анык.

Химиялык дарі-дармектер тугелдей камшылайтын стимуляторлар. Олар алсіз, шаршаган мушені камшылап жумыс істетеді. Ыныршагы шыгып турган ат шаба ала ма? Сондай-ак химиялык дарі-дармектер тугелдей  ішіміздегі агымды жасанды турде не баяулатады, не жылдамдатады ягни ингибиаторлар. Булар ауру мушені калпына келтіру ушін, ауырган мушенін жумыс кабілетін дарі-дармекпен алмастырады.

Батыс медицинасы кан кысымын калпына келтіре алмайды. Жасанды жолмен тусіреді, не котереді. Дарінін асері таусылган кезде, барі де баягы «таз калпына» туседі.

Жалпы терапевт дарігердін шамасы келмегенде, пышагын жаландатып хирург келеді. Олар сикыршылар, коп нарсе колдарынан келеді, біракта кесіп, сылып алып тастаган мушені орнына кайта коя алмайды, калыпты жумыска кабілеттілік пен жалындаган жастыгынды кайтарып бере алмайды.

Батыс медицинасы сусамырмен (сахарный диабет), сары аурумен (гепатит), асказандагы жараны, кан кысымын, дисбактериоз, кояншык, катерлі ісік (рак) т.б. толып жаткан ауруларды жондеп емдей алмайды.
Химиялык онімдер – адамнын мушесіндегі аурудын салдарынан болган озгерістерді гана емдейді. Осы озгерістердін себебін емдемейді.

Шыгыс медицинасы – денсаулык туралы ілім. Шыгыс медицинасы ауруды жену, онымен куресу керек деп есептемейді. Ол айтады – ауру деген белгі. Агзаныз сізге бірдененін дурыс болмай жатканын хабарлайды. Кытайдын калыпты медицинасы жеке мушеге гана маманданган дарігерлерді – дарігер санатына коспайды, олар адамды жуйе мен мушелерге жіктемейді. Онда адамды толыгымен бірден емдейді (рух, жан, тан). Шыгыс медицинасынын негізі – агзаны болінбейтін біртутас деп карайды.

Егер сіздін танауыныз дурыс болмаса, онда ішегінізде кінарат бар. Егер де жанарыныздын кору кабілеті азайса, онда кобінесе буган бауырыныз кіналі. Біздін агзамыз біртутас, бірімен-бірі шырма-шату байланысып жаткан болінбейтін жуйелер мен жасаушалар жиынтыгы. Осы жуйеде омірсургіштіктін мол коры бар, егер де табигаттын зандылыктарын сактасак – агза озін-озі жазып алады.

Біздін бауырымыз 300 жыл омір суруге кабілетті. Окпеміздін оннан бір болігі сау болса, онда оттегімен толыктай камтамасыз ете алады. Окінішке орай, біз осындай мумкіншілікті химиялык дарі-дармекпен куртудамыз.

Тибет медицинасы агзанын озін-озі реттеуіне, іштегі болып жаткан агымга араласпайды, ол тек кана агза озінін ауырган жерін озі емдеп алуына мумкіншілік тугызады.

Тибет медицинасынын онімдері мен шоптері, онын жаксылыгы – адам агзасынын жумыс кабілетін калпына келтіруінде. Тибет медицинасынын онімдерін колданганнан кейін, олар біздін агзамыздын – біртіндеп жастык шагын, озінін калыпты денсаулыгын, калыпты калпын еске алуына жане осыган бет буруына мажбур етеді. Осы онімдердін оздері, осы багытта жумыс жасай бастайды.

Осынын натижесінде адам агзасы – акырындап,  жайлап, біртіндеп куш ала бастап толыктай сауыгып кетеді. Даналык – асыгысты кажет етпейді. Откен мынжылдыктарда кытай емшілері осімдік алемін тубегейлі зерттеді. Натижесінде еш кандай зиянсыз онімдер жасады. Олардын курамында улы заттар, гормондар жок, сол себепті кандай онімі болмасын аллергия бермейді. Кандай кудер узген жагдай болмасын, «Тяньши» онімдері БКК (биологиялык каркынды коспалар) адамнын аягынан турып кетуіне мумкіндік береді, себебі олар химиялык емес – табиги.

Кытай дарігелерінін пайымдауынша – тіріге, тірі гана комектесе алады. Осыны мындаган жылдар бойы адам емдеудегі корланган тажірибелер нактылы дайектермен далелдеп отыр. Буны Букілалемдік денсаулык сактау уйымынын марапаттаган медальдары да нактылауда.
Шыгыс медицинасында созылмалы ауруларга ушырагандарга емдік дарілер бірден тагайындалмайды. 

Алдымен барлык агзаны – ішектен бастап ар жасаушаны, тутіктерді, кан тамырларын т.б. тазалап алады. Тазаланбаган жагдайда, кабылдаган дарі-дармектерді ішек жаксы сініре алмагандыктан тутіктерге, кан тамырларына жане жасаушаларга толыктай бармайды, бул дегенініз – сіздін сатып алган кымбат дарі-дармектерініздін жартысынан астамы бекер расуа болып, улкен жане кіші даретініз аркылы далага кетеді.

Шыгыс медицинасында емдеу уш кезенге болінеді:

Бірінші кезен – агзаны тазалау;

Екінші кезен – агзаны жетіспейтін микро-макро элементтермен толыктыру;

Ушінші кезен – агзаны кайта калпына келтіру;

Осынын барі «Тяньши» онімдерінін комегімен іс жузіне асады.
Созылмалы ауруда осы шартты катан сактау кажет. Бул емдеудін айырмашылыгы – аурудын алдын алады. Шыгыста, дарігер наукастын ауырып келуін кутпейді. Егер де дарігер аурудын белгісін кутіп, сонда гана емдей бастаса, ондай дарігердін мамандык дарежесі томен деп есептейді. Олар аурудын алдын алады.

 Кытайда онкологиялык клиника деген атымен жок. Себебі, Кытайда аурардан бурын уш жыл емделсе, бізде олуге уш кун калганда гана емделеді. Кытайда адамнын орта жасы 93, бізде болса айелдер 62, еркектер 58 жыл гана омір суреді.

Біздін ата-бабаларымыз – осыдан бір гасыр бурын 90...100 жыл омір сурді емес пе? Аталарымыздын Елубай, Алпысбай, Жетпісбай, Сексенбай, Токсанбай деп балаларына ат коюдын озі осынын бір далелі емес пе? Жаугершілікте, согыста немесе баска кырсыктан оліп кетпесе Жаратушынын, табигаттын адамга берген 100-120 жыл гумырын толыктай сурген, ауру-сыркау, улану дегендер жокка тан болган. Ен бастысы табигат зандарын бузбаган, осынын жетегімен омір суре білген.

Ал казіргі замандагы біздін замандастарымыз 60-ка жетер жетпестен оздерін картайдык деп иландырып алып, омірден туніліп, денсаулыктарын тузетумен шугылданудын орнына, баягы «аніне салып» бей берекет омірлерін жардан омакаса кулаганша жалгастыра беруде.
Алем жаратылганнан бері бір де бір адам олім тырнагынан кашып кутылган емес, біракта арбір адам, егерде катерден сактаса, тамак жеу, тазалык сактау ережелерін устану аркылы жане «Тяньши» компаниясынын биокоспа онімдерін колданып – узак омір суруіне болады. Осыны аркім озі ушін, туыстары ушін, озінін елі ушін жасауы керек. Омірдін озі керемет. Омір танкаларлык.  Осы гажайып оз колымызда тур.


Рецензии