Жокшылык пен созге калудын коркынышы

 Коркак саудагердін байлыкка колы жетпейді, тауекелшіл батыр саудагер байлыкта жолы болады. Пайгамбарымыз Мухаммед (с.г.с.)

Байлык пен кедейшіліктін арасында мамле болмак емес. Екеуінін жолы екі баска, карама-карсы. Егер сіз байыгыныз келсе, кедейшілікке апаратын адеттердін барін тастауыныз керек. «Байлык» деген соз бул жерде тек кана акша жайы емес, сондай-ак денсаулык, солмайтын жастык, оміршендік, куат, узак гумыр – заттык та руханилык та жагы кенінен камтылады. Коптеген адамдар  ушін аса байлык – денсаулык.

Жокшылыктын коркынышы – жуйкенін жукаруынан болган акылдын калпы. Кедейшіліктін коркынышынан кутылу ушін, баскаша ойлау жуйесін курыныз. Акикатын айтканда, озініз ойлау жуйенізді тубегейлікті озгерту, курау агымында,  денсаулык пен молшылыктын жолына тусесіз.

Созге калудын коркынышы

Шешен де откен не булбул,
Косем де откен не дулдул.
Соз манісін білсеніз,
Акыл – мизан, олшеу кыл.

Егер кисык корінсе,
Мейлін таста, мейлін кул.
Егер тузу корінсе,
Ойлап-ойлап, кулакка іл.
Акымак коп, акылды аз,
Деме коптін созі пул. Абай

– Ойлау жуйеніз томендеген кезде, сіз оте сезімтал боласыз. Сізге елдін барі карап, озінізді осектеп жатканын сезесіз. Осы коркыныштан кутылу ушін, біріншіден, – коптеген адамдардын коре алмайтынын тусінуініз, білуініз шарт. Олар оздерінін алсіздіктерін буркелемеу ушін – унемі біреуді сыртынан сойлеулері, сынап-мінеулері керек. Осындай коре алмаушылык – осек. Бірак айтады гой: «Жаксынын артынан соз ереді, жаманнын артынан шоп ереді».

Есінізде болсын, не істесен де, ел тугілі туысына да жакпайсын, баріне бірдей жаксы коріне алмайсын.

Даналыкпен арі акылмен омір суре, озінізді согіп сынайтындардын созін каперінізге  алманыз. Жаратушымен жане табигатпен онашада болыныз. Неліктен кейбір акылы алжаскандардын созі маган асер етуі керек? Мен акылдык, тандік жане рухани жогары денгейде омір суремін. Осек пен канку создерге толыктай жабыкпын.


Рецензии