Жаксы уйыктау ушIн калай Iстеу керек?

Жаксы уйыктау ушін калай істеу керек? Откен кунініз тынымсыз, бірак жалыктырмайтын болганы дурыс. Ми бірнеше сагат кітап окып немесе конілді ангімелермен тыныгуы кажет.
Тунгі теледидардагы казіргі кылмыскерлердін атысып-шабысканын коріп, озініздін жуйкенізді туні бойы уйыктамайтын кылып, донбекшіп шыгуга болады. Кешке озінді коздырмайтын, жанына жайлы хабарларды гана кору керек. Коздыратын багдарламалар миынды жане татті уйкынды уландырады.

Узак озінмен-озін болган кеш – тамаша уйкынын хабаршысы. Жастыгыннын жаны кітапка толы болсын. Кобінесе кітаптын бірнеше бетін аударыстырганнан кейін, озініздін уйкыга шомып бара жатканынызды байкайсыз. Жарыкты ошіріп татті уйкыга шомасыз. Терезе ашык, жастык аласа жайлы. Сіз он кабат терен тыныс аласыз...

«Мен кандай бакыттымын! Жануямнын барі жаксы, терен уйкы кушагында. Кандай жайлы жане тыныш. Осы бакытка ие болатындай мен не істедім? Окінішке орай, мардымсыз... Кунім керемет болды, жаксы жумыс аткардым, осыдан мол канагат алдым. Себебі, мен озімді жаксы сезіндім. Ертен де озімді осылай сезінуге тиіспін. Менін канагаттануым кажет. Ертен де бугінгі сиякты куанышка шомыламын.
Омір керемет! Осыган разымын. Мен мумкін мундай бакытка сайкес емес шыгармын, біракта осыны тусінемін. Денсаулык пен бакыттын бастауына шексіз куаныш пен алгысымды білдіремін...»

Рахаттанып жатып козінізді жумасыз, рухани терен мамыражайлыктан кейін козініз іліне бастайды. Ойыныз тунгиыкка – томенгі еске батып кетеді. Ертен де осында бакыт, ерлік, сенімділік сенімі уяласын.

Егер уйкыныз келмесе, оны біркалыпты тыныс алумен шакыруга болады. Жайлы жатып, толыктай босансыныз да козінізді жумып, терен уйкыдагыдай тыныс алыныз. Оз миыныздын какпасын, козінізді жапкандай жауып тастаныз. Бул комектеспесе, мынга дейін кан тамырыныздын согысын, ар саусагынызды жузге толганда бугіп жатып сананыз. Адепкіде бул комектеседі, саусагынызды толык буге алмайсыз, уйыктап кетесіз. Немесе бетінізді солга каратып, колыныздын астына жастыкты койып, етпетінізден жатыныз. Осы калыпта сабилер уйыктайтын табиги калып жаксы комектеседі.

Есінізде болсын, уйкы – денен толык босансыганда гана келеді. Сіз тосекте жатканда, томен карай жаймадан отіп, тунгиыкка карай кулдырай берініз... Тосектен томен... Еденнен томен.. Томен кулдырай, кулдырай ... тунгиыкка бата берініз. Терен уйкынын купиясы – азат болу.

Акикатында, булшык еттердін босансуы куні бойы бірнеше марте болып туруы керек.  Кейбіреулер кабагын туйіп, екіншісі ширыгып, жуйкесі жукарган айел колын сыгымдап журеді. Арбір жуйке соккысын, ширыгуын алган адам, узак кун бойы белгілі аралыкта булшык еттерін босансытып отыруы тиіс. Егер де онын жумысы козге салмак тусірсе, онда осы булшык еттерді, баска заттарга карап босансытуы кажет. Далага, баска жакка шыгып келуі керек. Сіздін жумысыныз кандай болмасын, бірнеше кабат баска жумыспен алмастырып отырыныз жане куніне бірнеше марте булшык еттерініздін толык мамыражай калыпка тусуін іске асырыныз. Босансыныз, козінізді жумыныз, жанынызга жагатын жайлы жаксы ой ойланыз.
Алемдегі ен дамыган оркениетті – Мексика, Испания, Швейцария, Франция жане Италияда туратын улттар тапа-тал тусте демалады. Олар кеспелерін жегеннен кейін, мамыражай калыпка акелетін терен уйкыга шомады. Бул адет болган, окінішке орай казір айырылып калдык. Тусетен кейінгі уйкыдан бас тарту – каркынды дамыуга толеп жаткан бага жетпейтін отеміміз.

Мен куні бойы тынымсыз дем алмай жумыс істегенде, тустен кейін коз шырымымды алып лазаттанатынмын. Бул менін демалыс кундері жане тускі тамактан кейінгі рахаттануым. Казір тустен кейінгі уйкы мен ушін бостандыктын белгісі сиякты. Тустен кейінгі уйкыдан кейін, жана куннін басталганын сеземін.


Тустен кейінгі уйкынын манызы

Тустен кейінгі уйкы бір куннін орнына екі кун береді. Жарты сагаттан бір сагатка дейін озіне куат куйып алуын керек. Егер де мен ел президенті болсам, бірінші ураным: «Тустен кейін аркімге екі сагат уйкы!»  – дер едім.
Сіздін асказаныныз тамак ішкеннен кейін жаксы кортылуын калайды. Біраз гана узіліс, біракта басты назар асказанда. Осы аралыкта стадионды айнала жугіріп каныныздын аякка куйылыуын, адеби не окулык кітаптарын окып миынызга каннын лакылдап баруына кысым жасаманыз. Асказанынызга каннын баруына біраз гана уакыт мумкіншілік берініз. Осы аралыкта куатты боламын деп калгып-шулгумен алыспаныз. Одан да айтыныз: «Озімнін асказаным ушін, коз шырымын аламын» – деп. Кумырска сиякты тырбандай бермей осы аралыкта дем алыныз. Істін барін істеп тастау жане куатты болу ушін кундіз дем ала білініз.
Уйыктататын дарі – жуйкенізді толыктай тоз-тозын шыгаратын жаман адет. Бул дарі біртіндеп ішу молшерін кобейте беретін бангіге (наркотик) апарады. Шыны кутылар адамды олтіреді. Темекі, кофе, шай, кола кешке тоя жеген тамак сиякты уйкыны кашырады.


Сіз катты тосекте жатуга тиіссіз

Сіз катты тосекте жатуга тиіссіз. Бул булшык еттерінді серіппелі кылады. Менін тосегімнін устінде жука гана тосенішім бар. Осыган адеттену ушін бірнеше таулік кана керек. Терініз, дененіздін суйектері, булшык еттерініз, тінініз (етініз) катты жермен кабысып жатканда, уйкыныз да катты болады. Тосектін жалпактыгы кем дегенде 90 см болганы жон. Егер екі адам уйыктасаныз онда 180 см кем болмауы тиіс. Менін білуімше уйкы – мыкты жуйке кушін куратын курамдастын басты болігі. Ар адамнын жеке тосегі болуга тиіс. Менінше екі адамнын бірге жатуы жабайлылык жане тазалыкка да келмейді. Жаксы уйыктау – жалгыз уйыктау.

Оміріміздін уштен бірін тосекте откіземіз. Сондыктан да, озінізге тамаша тосек пен ынгайлы корпе-жастык сатып алыныз. Есінізде болсын, багасы акшамен емес, тосекте калай уйыктаганынызбен багаланады. Жатарда ынгайлы ішкиім, ен дурысы жаланаш жатыныз. Жаланаш жатканда, асіресе жазда, сергектік пен еркіндіктін кереметтігін болмысынмен сезесін. Уйыктайтын іш киім, жылдын кай мезгілінде болмасын женіл арі мол болганы дурыс.

Адамды сергітетін, мамыражай калыпка тусіретін, куатынды еселейтін татті уйкы – денсаулыктын ен тамаша кепілі. Татті уйкыга кол жеткізініз. Осы багытта жумыс жасаныз. Куатты жуйке кушін куюга зорланыз. Уйкы сіздін кайырымды, емдейтін ен сенімді достарыныздын бірі.


Рецензии