Таттi уйкы жан азыгы

Татті уйкыга бага жок. Осы калыпка келу ушін, толемін оз омір суру салтында денсаулык тартібімен отейсін. Жалкаулыкка салынбаныз. Оз танінізді жайлы шаршатыныз, миынызды сабырлы кылыныз, сол кезде табигат тілегендей, татті уйкы кушагына кіресіз. Есінізде болсын – бул жастыкта жаткан сагат саны емес, бул табиги татті уйкыдагы сагат саны.

Торт сагат татті уйкы, сегіз сагат нашар уйкыдан артык. Сіз катты уйыктаганда, жастык шагыныз бен жуйке кушініз, баска асерлермен салыстырганда, калпында болады.

Ерік кушінізді колданып, тандік жумыс істеп, терен тыныстап, тамакты калаганынша жеуге болады, біракта ерік кушінізбен озінізді уйыктата алмайсыз. Тан мен мидын іс-арекетін алсіздікпен гана жене аласыз, біракта бул сізге толык демалыс акелмейді. Кей кезде катты шаршап, ширыгып турсаныз уйыктай алмайсыз.

 Аса коп уйкы, аз уйкыга караганда зиян. Сіз бангі колданып акымак болуыныз мумкін, сол кезде миынызга кан жылдам келе бастайды да, сіз тустер коре бастайсыз. Газиз жаныныздагы бугып жаткан киялыныз киянкыланып озінізге шабуыл жасайды, коркыныш кегін алады.

Зареніз зар тубіне кетіп откенге сунгисіз. Откен кобалжулар мен кауіптер оянып, кулдык пен кедейлікті кайта басыныздан откересіз. Жасыныз келген сайын тус кору зардап болады! Оянганда корген тусім екен гой деп керемет женілдейсін. Терен уйкынын комегімен осындай азаптардын барінен кутыласыз.

Уйкы – жуйке кушін куратын ен кереметтердін біреуі. Егер де кунініз тамаша отсін десеніз, алдымен тунініз керемет болуы тиіс. Уйыктарда тосекке жайлы шаршаган дененмен, сабырлы акылынмен жане бос асказанынмен жатсан, сізде дені сау сабидін уйкысы болады. Танертен ерте турып, таза ауада жаттыгу жасап, табиги тамак ішсеніз, онда мыкты жуйке, татті уйкы, алансыз калыппен марапатталасыз.

Катты шаршап, ширыккан адамды 8...10 сагат уйкы калыпка келтірмейді. Уйкыга сан емес, сапа керек. Егер де жонді уйыктай алмасаныз, неге деп озінізден сураныз. Ен басты талап осы.

Егерде унемі темекі, кофе, шай, ішімдікпен озінді-озін камшылай берсен жаксы уйыктай алмайсын. Сау тамак пен таза ауадагы жаттыгулар оте манызды. Дені сау балалар денелік тынымсыз, кім куатты ойнаса, сол катты уйыктайды.

Керекті оттегін алмайтын, мына заманнын соккысы мен ширыгуынан шыга алмай журген улкен адам калай уйыктай алады. Егер тунде жаксы уйыктаймын десеніз, ол ушін енбектенуініз кажет.

Куні бойы кимылсыз отырып, аузын шайнандай беруге болмайды. Рухыннын солуы мен танінінін алсіреуіне, сіз бен татті уйкыныздын арасына килігуіне рухсат етпеніз. Уйыктаган кезде тек кана жуйке куатынын корын гана жаналамайсыз,  сондай-ак осынын корын да толтырып, миынызды тыныктырасыз. Денсаулыктын, бакыттын, уйлесімділігіне кол жеткізу ушін татті уйкынын манызын жете тусінуініз керек.

Уйкы тус корусіз терен болуы шарт. Егер де сізді уйыктаганда коркыныш, сумдык елес, киял немесе ескі сумдыктар басып алса, бул дурыс уйкы емес, бул уйкысыздыктан да жаман.

Коркыныш каннын улануынан пайда болады. Егер де тунде жиі оянсаныз, онда сіздін денсаулыгыныздын тепе-тендігі бузылган.

Уйкы – омірдін біркалыпты болігі, ол туракты турде терен болуы кажет. Осындай 8 сагат уйкыдан кейін, сіз алып адам сиякты оянасыз. Озіне карап кулесіз. Кулкін ыржиганга ауысып кетпесін, соны байка.

Сурак: – Мамыражай (релаксация) калыпка калай тусеміз? Ол ушін не істеу керек?

Жауап: – Арине, біз билеуге, козгалуга, ар турлі спортпен шугылдануга тиіспіз. Біракта, ешуакытта жай гана отырып немесе жатып мамыражай калыпка тусіп, барлык куйбен тіршілікті ысырып тастап дем алудан уялманыз. Бул жагымды гана емес, мултіксіз кажет нарсе.

Дарілердін комегімен мамыражай калыпка тусудін жолын таптым деп ойламаныз, екеуі бір нарсе емес.

Мамыражай калыпка тусіп уйыктау ушін радио, теледидарды ошіріп, тосекке шалканнан жатып, колдарынды дененнін бойымен тимейтіндей бос тастап еш нарсеге аландамай жатуга кенес беремін.

Алакандарынды томен каратып, колдарынызды тосектін устіне бос тастаныз, дем алсын. Аяктарынды біріне бірі тимейтіндей кылып созыныз. Басынызды кішкене жастыкшага немесе жастыксыз, озінізге калай ынгайлы, солай койыныз.

Алгашында козінізді жумбаныз, тесірейіп бір нуктеге карай бермей, арлы берлі, жан жагынызга, томен жогары жургізініз. Осындай кимылдан кейін козініз озінен озі жумылады. Бундай козгалыстын мамыражай калыпка енуге богеті жок.

Козініздін кимылына ойынызды ілестірініз. Козініздін карашыгынын козгалысына ілескен ойыныз алсірейді, осы букіл агзаныздын біртіндеп табиги алсіреуіне жане байсалды да куат куйылатын уйкыга алып келеді.

Егер де уйыктай алмасаныз, бірдеме окыныз, бул да комектеспесе, сіздін козініздін булшык еттері ауыр жумыстан кажыган, оку оны шаршаткандыктан, жогарыдагы айтылган адіспен алсіретініз.

Сурак: – Уйыктай бергенде булшык еттерді бір катайтып, бір босатуга бола ма?

Жауап: – Булшык еттерінізді бет алды ширыктыра барменіз. Колдын, аяктын козгалысы немесе аунап жатуынызбен сіз ішкі мамыражайлыкты бузасыз, белгілі бір мамыражайлык денгейіне жетіп калган булшык еттер осы агымды басынан кайта кайталауга мажбур болады.

Ширыгып турган булшык еттер оздерін ынгайсыз сезініп турады, сіз козгалысынызбен осы ынгайсыздыкты узарта тусесіз. Осы еттердін босансуы 10-15 минут аралыгына созылады. Босансыган еттер оздерін оте жайлы сезінуі керек, егер сіз толык мамыражай калыпка туссеніз, онда бурын сонды болмаган жайлылык пен тыныштыкты сезесіз. Кейбір булшык етініз немесе еттерініз жайсыздыкта болса, онда олар ширыгып тур, сіз олардын босансуына мумкіндік бермей турсыз.

Сурак: – Калай жатып уйыктаган ынгайлы?

Жауап: – Мамыражайлылыкты жанадан бастап жургендер жиі айтады, шалкадан жатып уйыктай алмаймыз деп. Бунын барі де сіздін миынызга жазылуына байланысты, егер сіз осынын пайдалылыгына толык сенімді болсаныз, онда ойдагыдай болады.

«Мен он кырыммен жатсам гана уйыктай аламын», «Мен етпетімнен жатып уйыктаймын», «Мен бук тусіп жатпасам уйыктай алмаймын», «Мен донбекшіп жатып барып уйыктаймын», «Мен кундіз біраз коз шырымымды алсам, тунде уйыктай алмаймын», «Мен тангы беске шейін гана уйыктаймын, сагат жетіге дейін козім бакырайып жатады, туске таман кайта маужырай бастаймын» – міне адамдардын шагатын мундары осы.

Бірак мен сенімдімін, егер адам куніне 15 минут уакытын мамыражайлыкка уйренуге болсе, онда ол кайтсе де табыска жетеді, ол ашыгу багдарламасын басшылыкка ала отырып мамыражайлыкка адеттеніп алады.

Сурак: – Уйкысыздыкты калай емдеуге болады?

Жауап: – Уйкысыздык мамыражайлыкпен жане аштык устаумен 10-12 кунде емделеді, сонынан татті уйкы арбір тунгі досынызга айналады, сіз танертен жана туган саби сиякты таза періште калыпта оянасыз.

Ашыгу багдарламасы, толык демалудын, арбір тунде татті де тамаша уйыктаудын шеберлігіне уйретеді. Улар сіздін жуйкеніз бен булшык етінізді кыспакка алып турады, ал 10-12 тауліктік ашыгу осы кыспакты мамыражайлыкпен алмастырады.


Рецензии