Жуйкенiн жукаруы

Жуйкенін жукаруы – тік ішектін бітелуінін басты себептерінін бірі. Жуйкенін дурыс болуы ішектін жумысына да, журек пен окпенін іс-арекетіне асер еткендей асер етеді. Тік ішегі унемі бітеліп журетін адамнын тік ішегі, жуйкесі катты шошынганда (жанжалдасканда, аяк астынан кайгылы хабар естігенде, коніл куйі курт озгергенде) козгала бастайды.

Белгілі тамак тік ішекті одан арі тыгындай туседі. Осындай жагдай болмас ушін, сіздін тамагыныздын курамында майлагыш зат пен суйык мол молшерде болганы дурыс. Бул басты элементтер шикі коконістер – кокорам (капуста), сабізде, кызылшада, сельдерейде болады. Адамдардын басым болігі шикі кокеніс пен жемістердін туріне де карай алмаймыз дейді.

Бунын себебі, олардын асказанында жуйке куші мулдем жок, осы тамакты кортатын жуйке куаты тагы жок.  Былапыт мазірде отырган адамдар жуйке куаты жетіспегендіктен осындай жумсак тамакты да сініре алмайды. Осынын салдарынан коптеген адамдардын жуйкесі жидіп кетеді. Олар кез келген тамакты корта алмагандыктан жуйке жуйесін нашар коректендіреді. Мен жуйке кушінін томендігінен, осы адамдардын азып барып олгенін кордім.

Жуйкесі тым жукарган адамдардын асказан-ішек сыркаты зардапка урындырады. Біріншіден, жуйкенін жукаруы сурапыл ас корту мушесінін тас-талканын шыгарады. Оз кезегінде, булар уларды жасап, ары карай жуйкені жидіте береді. Улармен бірге жуйке тіні де жанып кеткен кезде, жуйке калыпты жумыс істей алмайды. Жуйке кушінін аздыгынан ас кортылмайды, біракта адамдардын копшілігі баленін басы осыдан басталатынын білмейді.

Жуйкесі закымданган адамдар тамакты аса ыждагаттылыкпен тандай білуі керек. Ас кортылмайтынына себепкер тамак турі мазірден алынып тасталганы жон. Кофе ішетін коптеген адамдардын асказаны біртіндеп кортпайтын болады. Сол сиякты печенье, кекс, муз кампит, шытырлак картошке, шужык, шошканын куйдірілген майы, шошка еті, майлы ет, куырылган ет, горчица, туздык, т.б. олі тагамдарды жеген адамдардын да асказандары біртіндеп істен шыгады.

Адамдардын басым болігі ішімдік пен сыраны ішіп оздерінін ас корту мушелерін талкандауда. Ішімдік, шылым сондай-ак курамында кофеин бар (кофе, кола, шай) сусындар жуйкені камшылап іс-арекет кылдырады, біракта оларда куат болмайды. Кофеин орталык жуйке жуйесін коздырады. Кофе ішкен адам сергиді, себебі кофеин барлык коймалардагы куат корын козгалыска келтіреді. Арине, бул толыктай жуйке жуйесін жукартып неше турлі ауыр жуйке ауруларына урындырады.

Казіргі зерттеулер бойынша орташа шыны кофе курамында екі грамм кофеин бар екен. Кунделікті алты кесе кофе ішсеніз, 12 грамм кофеин кабылдайсыз. Шошынган кезде дарі ретінде кысылтаян жагдайда коздыргыш ретінде ішкізетін кофеиннін молшері жеті грамм. Орташа кофе ішетін адам кунделікті екі есе артык ішеді.

Жуйкесі ауыратындардын коптігі тансык емес. Сіз озініздін жуйкенізді камшыламай-ак калыпты, бакыт пен саулыкта омір суруінізге болады.  Жуйкенін жукаруынан болган таннін ауруы мен зардап шегуі канша бейнет тарткызганмен, жаннын жабыркауынан болатын азаппен салыстырганда тук емес. Жаннын жабыркауынын бірінші белгісі – жинакталуга куаттын жетіспеуі, аса шамшылдык, аса сезімталдык, жаманшылыкка бейім туру жане ен коркыныштысы акылынан алжасу...

Осындай оз басыныздагы кемшіліктерді байкап, сезіп оянганнан кейін, тек кана ішкі жан дуниеніздегі бар нарселерді гана бере алатынынызга козініз жетеді, ал осынын барі тек ойлау жуйесі аркылы пайда болады. Егерде сіз бугін кореалмаушылык пен ошпенділікті берсеніз, бунын себебі сізге сырткы жагдайдын асері емес, ол ішкі жан дуниеніздін, ойлау барысыныздын натижесі. Суйіспеншілік пен уйлесімділікке толы ой, коршаган ортага тауелсіз, суйіспеншілік пен уйілесімділікті туындатады.


Рецензии