Жуйке кушiнiн алсiреуiнiн кауiптi белгiлерi

Жуйке кушініз аз молшерде болган кезде, гумырынызды коркынышпен откізіп,  омірден осындай куш бар екенін де білмей отесіз. Тек кана батыл талдау гана жалпы жауыныздын бет пердесін ашып береді.  Осы талдауды бастаганда озініздін мінезінізді терен зерттеніз.

Озінізбен адал болыныз! Бул озініздін денсаулыкка баратын жолыныздын алгашкы кадамы – барлык азайган жуйке кушінін денгейін аныктау. Томенде сіздін жуйке кушініздін алсіз екенін аныктайтын басты кауіпті белгілер:

1. Жігерсіздік. Кандай болмасын тагдырдын соккысын карсылыксыз карсы аласыз ба? Нашарлаган жуйке куші озімшілдігінді алсіретіп,  сізді тандік те, психикалык та жалкау кылады. Кедейліктен де, кайыршылыктан да кутылудын жолын іздемей, баріне де шыдайтын конбіс боласыз. Кулшыну, озінді-озін бакылау, елестету, жігерленіп алга умтылу – жетіспейді.

2. Ынжыктык. Озініз ойга алган нарсені баска біреудін сіз ушін іске асыруын макулдайсыз ба? Жуйкесі алсіз адамды багындыру онай. Баскалар онын ойлау жуйесін игеріп алгандыктан, ол адамнын «куыршагына» айналып кетеді.

3. Кумандану. Озініздін кабілетінізге іштей куманданасыз ба? Сондай-ак, сізге комектескі келген адамнын ак ниетіне шубаланасыз ба? Жуйке куші алсіреген пенде озінін сатсіздіктерін білдірмеу ушін жиі акталып тусіндіріп алек болады.  Осынын белгісі дені сау, бакуатты адамдарды кундеу, сынап-мінеу.

4. Мазасыздык. Сіздін мазасыздыгыныз созылмалы ма? Бул жуйкенін жукаруынын негізгі корсеткіші. Ол жуйкенін толыктай тозуына алып келеді. Мазасыз адам – унемі секемденіп, коркып журетін жер бетіндегі ен бір бишара жан. Мазасыздык жуйке кушін жидітеді жане мезгілсіз картайтады. Ондай адамдардын айтатыны: «Мендегі таукіметті сендерге берсе, сендер де мазасызданатын едіндер».

Бул шындыкка жанаспайды. Барлык адамдарда да оздерінін шыргаландары бар, олар омірдін киын таукіметтерімен жиі беттеседі. Біракта жуйке куші сау адам, бул туралы мазасызданбайды.  Ол осы киыншылыктарды сабырлы карсы алып, осыдан шыгатын сайкес жолды да табады. Киыншылыктарды жіті бакылап шеше алмаса, баска біреудін комегіне жугінеді.

Мазасыздык жауап бермейді. Ол тек кана денсаулыгынды бузады, ерте картайтады. Мазасыздык – олім.

5. Аса сактык. Сіз озініздін ойынызды, жоспарынызды іс жузіне асыру ушін белгілі бір сатті кутесіз. Осы куте беру сіздін адетініз болып калыптасып кеткен жок па? Жуйке куші томен болганда, уайым жогары. Барлык жагдайды жаман жагынан багалап, осыны гана ангіменіздін аркауы кылып, барлык ойынызды жетістікке емес, керісінше келенсіздікке шогырлайсыз...

Кауіптін барлык жолдарын біліп, бірак осы тыгырыктан шыгатын жолды іздемесеніз, онда табыска жетіп жаткандарды кормейсіз. Осындай аса сактыктын уайымы – асказаннын кортпауына, кан, ауа айналысынын алсіреуіне, ішектін бітелуіне, жуйкенін ширыгуына, тепе-тендіктін болмауына, озіне сенбеуге, тыныс алудын бузылуына, рухыннын кулдырауына акеп согады.

Оз келенсіздіктерінізді біреуден корменіз, біреуге жала жаппаныз, біреу ушін біреу омір сурмейді, біреу ушін біреу тамак ішпейді. Озініздін бакытты, немесе сорлы болуыныз тікелей оз колынызда, аныгырак айтсак пайымдау мен сананызда. Не ойласан сол болады. Унемі жаксылык ойласан жаксылык, унемі жаманшылык ойласан жаманшылык болады. 

Аузыныздагы созге абай болып сойленіз, айткан созініз де кабылданатынын умытпаныз. Баягыда біреу актышкак, тышкак келгір деп екі созінін бірінде озінен озі карганып сілене  береді екен. Акыр аягында озі созылмалы, жазылмайтын актышкак ауруына шалдыгыпты. Создін кудіреті дегеніміз осы, карганып сіленбеніз, біреуді сыртынан да каргаманыз, озінізге кеп тиіуі мумкін.


Рецензии