Кун торабынын солнечное сплетения жуйке жуйесi буз

Жайлы (симпатическая) жуйке жуйесі манызды мушелерді баскаратыны бесенеден белгілі. Осы жуйенін негізгі болігі ауа-карын жуйке жуйесі (пневмо-гастрическая), орталыгы кун торабы – «карыннын миы» – йогтар ілімінде адамнын екінші миы болып саналады.
Ауа-карын жуйке жуйесі тыныс алу мен ас кортуды баскарады.

Ол манызды мушелердін барлыгымен тыгыз байланыста, тіпті жуйке жуйесінін азгантай бузылуы ауа-карын жуйке жуйесіне кері асерін тигізеді. Егер мазасыздана бастасак ішіміз буре бастайтынын – кун торабына асерін баріміз де байкадык. Жуйке тіпті шиыршык атып кетсе асказан тамак кабылдамай, керісінше куса бастаймыз.

Асказан мен ішектін кандай турде болмасын бузылуы, ауа-карын жуйкесінін калыптан шыккан жагдайына тікелей байланысты. Бул «жуйке карын-ішек бузылуы» деген жалпы атауга тан. Коптеген адамдар буны даріханадагы дарілермен жазылып кететін уакытша болатын жайсыздык деп кабылдайды. Бундай козкарас есептесу кунін артка біраз гана шегеру.

Осыган: ішектін шурылдауы, жел, асказаннын тітіркенуі, кекірік, запыран, кышкылдын кобеюі, асказаннын кеніуі – натижесі – журекке кысым тусіп, тыныс алуыныздын жылдамдауы. Бул журек согысынызды озгертіп, кейбір жагдайда журегінізге ауа жетіспей кысады.

Ішініздін жиі-жиі кебуі созылмалы турге ауысып, асказан ішінде тамак шыга алмайтын калталардын пайда болуына акеп согады. Бул оте кауіпті, азказанынызда жара пайда болады. Белгілі хирург маган айткан: асказаннын коптеген келенсіздіктері – асказаннын кеніп кетуінен.

Сондыктан да, асказаннын алгашкы кортпау белгісі пайда болганнан-ак, алдын алу шараларын карастыруымыз кажет. Осынын себебін табу керек. Озініз денсаулыкпен жуйке кушінін егесі болыныз.


Рецензии