Мета виправдову засоби

    Мета виправдовує засоби. Як часто перед вами поставало таке питання? Адже й справді, майже всі люди у світі докладають максимум зусиль, аби отримати бажане. Убивство, насилля, репресії, расизм – це засоби, які потрібні, щоб досягти мети.
    Уявімо таку ситуацію. Вам дуже хочеться отримати якусь річ. Ви ночей не спите, не думаєте про їжу, бо вона вам конче необхідна. Які будуть ваші дії? Ви понад усе захочете отримати бажане, і для цього використовуватимете всі можливі й неможливі засоби. Так, є люди, які не виходять за межі дозволеного. Зазвичай таких осіб називають “дуже правильними” Але, на жаль, їх мало. Але є ж й інша група: та, в якої немає ніяких меж.
Згадаймо революції, які відбулися у світі. Абсолютно всі вони не обійшлися без жертв. А заради чого це робилося? Заради мети! Засоби, за допомогою яких “надлюди” втілювали в життя свої бажання, часто суперечили здоровому глузду, адже, думали тільки про здійснення своєї найзаповітнішої мети. Смерть і мародерство – байдуже! Мета понад усе. Але якщо ціль велична й допоможе врятувати більше люду, ніж засоби можуть забрати, то саме тоді мета виправдовує все.
    Той, хто вивчає історію, знає про наказ, виданий наприкінці 1942 року Йосифом Сталіни, у якому було сказано, що всіх вояків, які під час бою поверталися додому, вважати “ворогами народу й на місці розстрілювати. На перший погляд, цей закон можна одразу осудити, бо це злочин і тисячі й тисячі людей гинули від рук своїх. Але саме після цього розпорядження армія СРСР перестала відступати й пішла в наступ з усіх фронтів, бо більшість солдатів просто не хотіла померти від руки побратимів. І саме це допомогло Радянському Союзу виграти війну. Ось яскравий приклад того, коли мета виправдовувала засоби.
    А згадаймо популярне для нашого часу субкультуру скінхедів (або як ще їх називають “фашисти”, “нацисти”). Вони підтримують вчення Гітлера. Їхня головна мета – знищення деяких рас, таких як євреї, азіати або просто людей з іншим кольором шкіри, а головний засіб – просто бійка. Ось ви тільки задумайтесь, як часто, дивлячись новини, ми чуємо що ведуча знову й знову повторює: “Група скінхедів до смерті побила молодого чорношкірого хлопця”.
Що ж це таке? Адже чорношкірі – також люди, в яких є і сім’ї, і, можливо, діти. Вони мають таке ж право жити, як й усі ми. Мета скінхедів ну ніяк не виправдовує засоби. Та й мета, на мою думку, нічого не значить.
    Ось і виходить, що мав рацію Гете, який свого часу наголошував: “Єдині засоби досягнення мети для людей – сила й хитрість. “І кохання,” – скажуть вам. Але це означало б очікувати, коли засяє сонце, а життю потрібна кожна мить.”


Рецензии
Добро завжди перемогае зло.

Валерий Шаханов   01.10.2009 14:55     Заявить о нарушении