Ольга Рапай. Альбом. Киев, 2007

 Ольга Рапай. Альбом. Київ, “Дух і Літера”, 2007
Один з найцікавіших київських скульпторів, одна з видатних київських керамісток, - Ольга Рапай з будь-якої точки зору, зверненої на її твори чи тільки на її особистість, її біографію та оточення, - представляє інформацію, обсяг та масштаб котрої завеликі для маленького тексту, припасованого до єдиної точки зору. Словосполучення “донька Переца Маркіша” впускає до мистецтвознавчої статті складні, особистісні і болісні літературні контексти; поєднання монументальних та станкових творів провокує лекцію з теорії сучасної скульптури; назва вулиці “Перспективна”, де розташовано майстерню мисткині, а також туберкульозний диспансер та СТО, надихає на досить похмуру іронію, пов'язану з суто київськими реаліями; тощо.
  Зупинимось все-таки на мистецтві. Каталог, виданий давніми шанувальниками творчості скульптора та керамістки, видавництвом “Дух і літера”, містить літературні та мистецтвознавчі тексти, а також теплі відгуки прихильників її творчості та просто близьких людей:  Діани Клочко, Шерілл та Івана Берреби, Жоржа Ніва, Катерини Рапай, Ади Рибачук, Катерини Петровської та Володимира Цельтнера. В альбомі репродуковано 60 творів художниці, різноманітність та інтенсивність котрих була б чудовим приводом для розмови про природу творчості, зосередженої на межово гротескових інтерпретаціях дійсності. Попри містерійну чи казкову зовнішність, твори Ольги Рапай уособлюють напрочуд конкретні ідеї; емоції; характери; те, що езотерики називають сутностями. Концентрація переживання, думки, настрою в її роботах змушує підтвердити тезу про те, що художник мислить ясно артикульованими формулами, звільняючи власну дійсність від надто інтенсивного, надто яскравого життя власних персонажів.
Творчість мисткині справляє сильне враження, - тому, сподіваюсь, і пересічні глядачі, і спеціалісти мають підстави сподіватись на великі виставки, а також нові, ґрунтовніші альбоми, присвячені творчості Ольги Рапай.

"Критика", сентябрь-октябрь 2009, с. 29


Рецензии