Технотронная паранойя или жестокая реальность?

(украинский язык)

ТЕХНОТРОННА ПАРАНОЯ ЧИ ЖОРСТОКА ДІЙСНІСТЬ?


Бабусю, а чому у тебе такі велики очі?
-Щоб краще бачити тебе моя онучко...
Бабусю, а чому у тебе такі великі вуха?
-Щоб краще чути тебе моя онучко...
Бабусю, а чому у тебе такі великі зуби?
-Щоб з’їсти тебе моя моя онучко!
                із дітячої казочки - “Червона шапочка”


  Шпигунство - це вміння потайки здобувати потрібну інформацію. Професія шпигуна стара, як світ і цілком спроможна суперничати з неменьш відомою старовинною професією...
Наука підглядати та підслуховувати відшліфовувалась від часів первисно-общинного стада.  За мільйони років розвитку цивілізації досягла рівня, при якому висловлювання авторитетного чину співробітника спецслужб: ”Якщо буде потрібно, ми будемо підслуховувати самого господа бога” - цілком має рацію.
Сучасна ера інформації відкрила надзвичайні технічні можливості “хитрим органам”. Підглядати у замкову шпару або притискувати вухо до стінки - це вже анахронізм. “ Ми взмозі спостерігати скрізь екран вашого телевізора та прослуховувати через дверний дзвінок” - продовжує розповідь поважна людина - професійний розвідник. “Все це, в принципі - справа техніки...”
Та й дійсно, техніка робить свою справу: усі планетні та космічні телекомунікації безперервно фільтруються крізь сито шпигунських електронних комплексів, які ретельно розфасовують по бездонних електронних папках  інформацію“ про всіх та про все”.
                ***
Одну з перших таємничих систем електронного спостередження під кодовою назвою “Ешелон” було створено у США після Другої світової війни з метою перехоплення данних військового зв’язку країн Варшавського договору.
Історія виникнення системи глобального шпигунства починається у 1943-му році, коли американська та англійська розвідки утворили офіційний союз, відомий під назвою “Угода BRUSA”, який за часів “холодної війни” було перейменовано  на “Угоду UKUSA”.
 Перша інформація про  систему “Ешелон”, після довготривалих заперечень  ії існування з’явилася у ЗМІ лише у 1998 році, у якій розповідалось про суто військовий напрямок діяльності. Але, як виявилось з часом, військове шпигунство - це лише частка ії комплексного завдання. Головна мета системи - організація глобального спостередження за всіма видами людської діяльності на планеті. Потенційними ії об’єктами стали урядові органи та політичні партії, суспільні та громадські утворення, сфера економіки, науки, культури. “Під ковпаком”- відомі особи та звичайні громадяни у кожній країні світу.
 Фантастика на межі параної.. Невжеж таке можливо?
 “Завдяки всесвітньої системі телекоммунікацій - розповідає наш розвідник,  -що швидко поширює свою мережу, та за стрімким розвитком комп’ютерних технологій - це наша реальність, яка відображає сучасні та майбутні плани нового світового порядку. Пора до цього звикати.”
Усі види телефонних переговорів, включно сателітний, мобільний та пейджерний зв’язок, інтернет, електронна пошта, факси, телекси, телебачення, радіо, належать до “інформаційного простору” зондування системи “Ешелон”. 
Отже, перехоплення також відбуваються у наземному, підземному та підводному кабельному зв’язку - від марних балачок до запису радарів під час пуску ракет. За фактом, кожна людина у світі, яка користується телефоном, комп’ютером та іншими засобами електрозв’язку щоденно контролюється “Ешелоном” та подібними  регіональними системами електронного спостередження, як державними, так і різноманітними таємними приватними конторами, набираючими оберти  комерційного шпигунства.
У сучасну UKUAS входять шпигунські відомства п’яти англомовних країн: Великобританії -Урядовий штаб комунікації(GCHQ); США - Агенство національної безпеки (NSA), Канади - Установа безпеки комунікацій (GCSB); Австралії -Управління захисту зв’язку (DSD); Нової Зеландії -Урядове бюро безпеки комунікацій (GCBS).
На початку 1970 - років UKUSA прийняло на озброєння Проект Р415 (Projekt P-415), який у наш час було модернізовано таємною програмою “Тетре 5+” (Буря) - зняття інформації за побічним електромагнітним випромінюванням.
Розвідувальна мережа “Ешелон” - складна система підрозділів, які розкинуті по усіх континентах.  Ії основу складають наземні бази, оснащенні чутливими соталітарними антенами великого діаметру. Одночасно до системи підключено понад 120 орбітальних космічних супутників- шпигунів, які мають можливість високого детального відеоспостередження  об’єктів розміром від 10 до 80 см.
Окремі наземні комплекси розташовано у Данії, Італії, Японії, Китаї, Турції, Пуерто-Ріко, та також на Близькому Сході,  і Африці.
Кожна станція перехоплює інформацію у зоні своєї досяжності.
Цетральний вузол системи “Ешелон” - “Польова станція F-83”, яка ховається у горному масиві англійського Менвіф-Хіл. Вона має потужний 28-супутниковий термінал, який займає територію понад 20 квадратних кілометрів.
 “F-83” - найбільший  шпигунський центр у світі. На станціі, щільно начиненою суперсучасною електронікою працюють 1400 інженерів, фізиків, лінгвістів, математиків, комп’ютерщиків, та  також 370 співробітників Міністерства оборони. Кількість працівників станціі прирівнювається до всьго штату МІ-5 - служби безпеки Британської імперії.
Одночасно, F-83 - самий потужний вузол класичного радіошпигунства. Він перехоплює практично всі сигнали військових радіостанцій, включно передавачі локального зв’язку типу “уокі-токі”, та також наземні мережі мікрохвильового зв’язку управлінь державних служб, дипломатичні та військові переговори.
Але найважливіша складова частина “Ешелону” - це  американська комп’ютерна мережа АНБ, яка існує під кодовою назвою “Платформа”.
Вона зв’язує 52 окремі мережі суперкомп’ютерів. Командний центр розташовано у Форт-Мід Меріленд, США - штаб квартирі АНБ.
Комп’ютерні мережі “Ешелону” шукають у мільярді перехоплених повідомлень на добу ті, що мають кодові слова, фрази, зашифровані сигнали. Завдяки високої організації системного забезпечення, автоматизації управління, центральні органи “Ешелону” мають миттєвий доступ до любої важливої інформації зі всього світу.
Як тільки у комп’ютерній мережі виявляється ключове слово: ім’я, назва, телефон, факс, електронна адреса або “відбиток” голосу – вмикається запис, далі повідомлення особливим засобом кодується та відправляється на базу. При цьому, комп’ютер автоматично записує подробиці, та також час, місце перехоплення, адресат - отримувач, тип зв’язку тощо... Зібрана інформація проходить відповідний аналіз, та зберігається у електронному архіві 5 років, після чого ще раз перевіряється на предмет актуальності, та тільки після цього  вона знищується.
 Серія міжнародних скандалів, пов’язаних з шпигунською діяльністю “Ешелону” у політичній та економічній сферах примусило почати розслідування спецкомісії Комітету громадських свобод від Європарламенту (документ “Небезпека “Перехоплення 2000). Комісія виявила, що поміж “цілей” “Ешелону” були правозахистні організації, “Міжнародна Амністія”, організація “Християнська взаємодопомога” та багато інших.
Американський незалежний журналіст Джозеф Фара оприлюднив набір ключових слів однєї з регіональних мереж “Ешелону”. Крім відповідних слів у списку типу: “вбивство”, “детонатор”, “вибухівка”, “зброя”, зустрічаються слова-ключі, та словосполучення: “таємниця приватного життя”, секс” “коханка”, “спілкування”, “інтернет-з’єднання”, корпоративна безпека”, “влада” “ілюмінати”, “Сорос”, “утопія”,”футбол”, “дзен”, “Зона -51”, та багато інших
“Викликає подив аналіз ключових слів “Ешелону”, які не мають ніякого відношення до військової справи - пише Д.Фара - велетенські суми грошей витрачаються на обслуговання невідомих зацікавлених у цьому осіб, які за рахунок державного бюджету країни вирішують свої особисті інтереси...”
Отже, у концепції вищезгаданного становиться зрозумілим  наступне твердження нашого шановного співробітника спецслужб: “ Ешелон” є одним з інструментів інформаційної війни, яка ведеться проти народів планети. Ця система є найбільш вірогідним прототипом мережі глобального позиціювання JPS. Отож, при об’єднанні обох у єдине ціле почнеться завершальний етап побудови світового електронного концтабору...”
Згідно матеріалів унікальної книги “Технотронна ера”, яку написав загальновідомий політичний стратег Збігнєв Бжезинський - ми ( мається на увазі усе людство) повинні бути під ретельним наглядом щогодинно на протязі 365 днів у рік віднині та назавжди. “ У той час, коли зростають можливості соціального та політичного контролю над особою - пише автор - незабаром буде можливо здійснювати безперервний контроль за кожним громадянином і вести постійно оновлені комп’ютерні файли - досьє, де крім звичайної інформації будуть накопичуватися  найінтимніші конфединційні подробиці, стан здоров’я та поведінки людини.
Відповідні державні органи будуть мати миттєвий доступ до цих файлів. Влада буде сконцентрована у руках того, хто контролює інформацію. Сучасну владу буде замінено на управління поперед кризовими ситуаціями.  Їх завданням буде попередження можливих соціальних кризисів та розробка програм керування ними.
Це народить тенденції на декілька десятків років, які приведуть  цивілізацію до технотронної ери -диктатури, з  ії початком  майже повністю будуть відмінені існуючі сучасні політичні процедури.
Нарешті, якщо зазирнути вперед до кінця століття, то можливість біохімічного контролю за свідомістю та генетичні маніпуляції з людьми, включно створення істот, які будуть не тільки діяти, але й розмірковувати як люди, може викликати ряд серьозних питань...”

За матеріалами інтернет-видань               
               


Рецензии