Харьковский Хабад против реформистов

Володимир Матвеєв,
2005

Харківська громада Прогресивного іудаїзму продовжує боротися за приміщення колишньої синагоги, навіть вже маючи сертифікат на право володіння цим приміщенням.

Нова громада Прогресивного іудаїзму в Харкові, яку біло відроджено три роки тому, нараховує сьогодні понад сто членів.

Після того, як в серпні минулого року громаду очолив рабин Михайло Капустін, випускник Лондонського Лео Бек коледжу, громада почала набирати нових обертів.

Разом з тим, громада все ще орендує маленьке приміщення, через що не може повною мірою розгорнути необхідні релігійні, культурні, освітні та соціальні програми. "Нам конче потрібна синагога. адже чимало людей, враховуючи єврейських бізнесменів, не поспішають залучатися до громади через те, що замість синагоги ми маємо насьогодні лише невелику кімнату для молитов", - говорить рабин Капустін.

Релігійна громада близько трьох років намагалася повернути дореволюційну будівлю, яка раніше носила назву синагоги Файнберга, що знаходиться за адресою м. Харків, вул. Полтавський шлях, будинок 52, але, перш за все через місцевий бюрократизм та антисемітські настрої, не спромоглася це зробити. Тому лідери громади вирішили добиватися вирішення питання через суд. Прохання громади повернути приміщення релігійній громаді було схвалено комітетом з релігійних питань при Кабміні України.

Незважаючи на відмову колишнього мера Харкова повернути будівлю, реформістська громада виграла справу через суди.

Господарський суд Харківської області своїм рішенням від 8 лютого 2006 року визнав, що "спірні приміщення ніколи не знаходилися ні в державній, ні в комунальній власності, а навпаки, будинок № 52 по вулиці Полтавський шлях міста Харків, з 1924 року знаходився в безоплатном користуванні держави".

Було винесено три постанови судів. Згідно першої Харківська громада Прогресивного іудаїзму було визнано правонаступником єврейської громади, яка володіла приміщенням до того, як її забрала радянська влада.

Господарський суд вирішив: "Позовні вимоги Релігійної громади прогресивного іудаїзму до комунального підприємства "Харківське міське бюро технічної інвентаризації", про визнаня права власності на нежитлові приміщення та спонукання до державної реєстрації права власності на нежитлові приміщення - задовольнити".

Згідно другого та третього рішень судів, реформістська громада одержала приміщення у свою власність. Господарський суд своїм додатковим рішенням від 9 березня ц.р. вирішив "визнати право власності Релігійної громади" та "зобов'яззати "Комунальне підприємство Харківське міське бюро технічної інвентаризації" зареєструвати право власнсті за Релігійною громадою прогресивного іудаїзму" на зазначені нежитлові приміщення. "Харківський суд визнав приміщення власністю громади прогресивного іудаїзму, і наша громада одержала відповідний сертифікат", - зазначив рабин Капустін.

Незважаючи на це, готельний комплекс "Славія" та декілька приватних фірм, що насьогодні орендують приміщення, відмовилися залишити приміщення, нехтуючи рішенням судів. "Вони виставили службу охорони, яка не дозволила представникам громади зайняти приміщення, всупереч рішенню суду", - сказав голова Харковської громади Прогресивного іудаїзму Олександр Йоффе.

"Нелегко забрати за законом приміщення, якщо за його нинішніми користувачами стоять впливові чиновники, які, напевно, мають з приміщення в центрі міста свій особистий зиск", - додав Йоффе.

Зараз користувачі приміщення зробили спробу анулювати рішення судів, за якими приміщення відійшло у власність реформістської громади, та звернулися з відповідними заявами до судів та інших організацій у Харкові. На громаду, за словами їїдідерів, почався тиск. "Юрій Шкадовський, голова департаменту Архітектури Харківської обласної державної адміністрації, та нинішні користувачі приміщення звинуватили лідерів громади у перевищенні повноважень, після того, як останні за рішенням суду, намагалися зайяти кілька кімнат у будинку", - говорить Олександр Гайдар, виконавчий директор Релігійного Об'єднання громад Прогресивного Іудаїзму України.


На думку лідерів громади, така ситуація стала можливою "через приватні компанії, які сьогодня займають приміщення будинку за занищенною платою, своєвілля деяких з місцевих чиновників, а також через супротив ортодоксальних єврейських груп в Харкові", - вважає Олександр Йоффе.

"Деякі харківські чиновники творять велику несправедливість, - вважає Капустін. "Славія" є лише марионеткою в руках обласного Департаменту архітектури. Ця фірма має договір "охорона-оренда" з департаментм архітектури Харківської Обласної держадміністрації", - розповідає Йоффе, але "Славія" не має права здавати приміщення у суборенду".

Віктор Левчук, голова департаменту з релігійних питань Харківської обласної держадміністрації, розповів JTA, що реформістська громада була зареєстрована, коли держава повернула всі будівлі, що колись належали державі, релігійним громадам Харкова й "будинок сьогодні є колективною власністю, тому треба намагатися досягти домовлностей з нинішніми користувачами", - сказав Левчук.

Лідери реформістської громади зробили кроки для порозуміння з нинішніми користувавчами, але хазяї "Славії" відмовилися прийняти пропозицію й не захотіли "рухатися з місця та передати нашій громаді бодай 2-3 кімнати у користування для проведення молитов", - сказав Йоффе.

Олександр Йоффе розповів, що його дядько був ортодоксальним рабином і він зробить усе можливе для реконструкції будівлі синагоги: "Я повинен реконструювати цей будинок та витрачу не це значну частину власних коштів. "Разом з Всесвітнім Союзом Прогресивного Іудаїзму ми проведемо реконструкцію будівлі і будемо утримувати її у повному порядку", - додає Олександр Гайдар.

"Ортодокс Юніон" в Харкові також претендував на це приміщення і лідери реформістськог руху згодні піти йому назустріч. "Якщо "Ортодокс Юніон" звернеться до нас з відповідним проханням, ми прозглянемо його позитивно. Адже у нас вже є приклади такої співпраці у Кіровограді, Луцьку та Конотопі", - сказав Гайдар.

Після ситуації, що склалася на сьогодні, реформістська громада Харкова змушена була звернутися до Секретаріату Президента України та через громаду-побратим у Голлівуді – до конгресменів США, з проханням підтримати Харківську громаду прогресивного іудаїзму у вирішенні зазначенного питання. "Ми хочемо, щоб євреї всього світу знали про нашу боротьбу, і відоме висловлювання "Всі євреї несуть відповідальність один за дного" набуло більш глибокого сенсу", - сказав рабин Капустін.

Володимир Матвєєв


Рецензии
В Харькове давно творятся безобразия со стороны хасидов Хабад-Любавич.
Такое впечатление, что лозунг: "Цель оправдывает средства" - давно стал у них превалирующим относительно здания синагоги, принадлежавшего ранее реформистам.
Хочу напомнить им, что Бог есть и Он всё видит.
Пройдёт немного времени, и справедливость восторжествует.
Держитесь, прогрессивные хлопцы - победа будет за вами!
Владимир Леви, Хайфа

Владимир Леви   02.01.2010 15:42     Заявить о нарушении