Обама заставил еврейских лидеров задуматься

Президент Обама заставил еврейских лидереров задуматься

Матвеев Владимир Иванович
Владимир Матвеев
Июнь 2009

/в октябре 2009 года автору статьи дважды открыто грозили по телефону убить, МВД Украини милиция и прокуратура расследуют дело по факту избиения В.И. Матвеева с травмами и переломами, которое тщательно питались уничтожить предаставители оргпреступности - заказчики избиения и преследования/

Обама заставил еврейских лидеров задуматься

Розглянемо фактори та події, які вплинули на розвиток єврейського та навколоєврейського світу у липні 2009 року: зростання звинувачень Ізраїлю в ООН, розповсюдження теорії «єврейської змови» та звинувачення єврейських лідерів у глобальній фінансовій кризі, зміни у політиці Білого Дому стосовно ситуації на Близькому Сході та розбудови так званих «поселень», поширення антисемітизму в Європі та деяких інших країнах світу.
Єврейські світові лідери також висловлюють своє занепокоєння поверненням Росії як досить сильного гравця на світовій сцені (особливо після конфлікту в Грузії).
Та, чи не найбільше єврейські лідери стурбовані внутрішньою боротьбою між єврейськими лідерами України за фінансові фонди, членів рухів та громад, публічність та доступ до керівників держав місць проживання, що посилилися через кризу із значним  спонсорським скороченням фінансування.
Ці фактори, політична та фінансова криза в Україні, "торги" відносно підтримки «єврейською громадою» того чи іншого кандидата на наступних президентських виборах, та низка інших місцевих подій у липні 2009 року на фоні фактично розпочатих перегонів, відбилися на єврейському та навколоєврейському житті України й мають вплив як на внутрішньоєврейське життя, так, певною мірою, і на загальноукраїнському рівні.
Суттєвий зовнішній вплив на Ізраїль та єврейську діаспору справляє зміна певних акцентів Президентом США Бараком Обамою, стосовно врегулювання ситуації на Близькому Сході (також – згортання поселень та з питання Єрусалиму), що викликало невдоволення Ізраїлю та більшості євреїв з посиленим «заграванням» Ізраїлю з РФ з основною метою як «збалансування» своєї зовнішньої політики, так і певного тиску та шантажу США (раніше США щорічно надавали 2,8 мільярдну допомогу Ізраїлю, на яку, зазвичай купувалася зброя в самих США).
Зокрема, провідні ізраїльські газети зазначали у липні ц.р. той факт, що в службах безпеки Ізраїлю прораховують варіанти функціонування силових структур без американських асигнувань на оборонні потреби Ізраїлю. Робиться це на той випадок, якщо США накладуть економічні санкції на Ізраїль через відмову згорнути будівництво в «поселеннях» та Єрусалимі, зазначає газета «Маарів». Газета нагадує, що досвід співробітництва у військовій сфері з Росією вже існує, та, якщо б не протидія США, то масштаби цього співробітництва могли би бути набагато більш широкими.
РФ реалізує проекти просування російських інтересів через російськомовних євреїв. Так, на цьому тижні депутат ізраїльського кнесету (парламенту) Алекс Міллер вніс на розгляд Парламенту законопроект про те, щоб школяри-репатріанти та діти репатриантів із колишнього СРСР вивчали російську мову в якості другої обов’язкової іноземної. Свого часу депутат Софа Ландвер намагалася також провести законопроект про легітимізацію російської мови другою державною мовою в Ізраїлі.
Однією з основних лобістських організацій інтересів «російськомовних євреїв» і є сенатор та бізнесмен Борис Шпігель, лідер Всесвітньої Ради Російськомовних Євреїв.
Ці програми цілком вписуються у політику держави Ізраїль, спрямовану на посилення репатріації до Ізраїлю євреїв та паралельно висмоктування кращих місцевих мозків для роботи в Ізраїлі.
 
Так, низка ізраїльських організацій, зокрема відоме бюро «Натів» нарощує масштаби своєї діяльності серед єврейської  молоді на теренах колишнього радянського союзу. За даними «Натів», оприлюдненими у липні, в рамках різноманітних проектів планується привезти до Ізраїлю до 1.000 молодих юнаків та дівчат, потенційних іммігрантів.
На зміну проекту по імміграції «Маса», 1 липня 2009 року ще 70 молодих людей, в осиному з України та інших країн СНД, прибули до Ізраїлю для участі у семінарі, який вперше проводиться разом із ізраїльським рухом скаутів. В рамках цього зовсім нового проекту приїжджі разом із корінними ізраїльтянами й іммігрантами пройдуть особливий курс сіоністського лідерства. В серпні 2009 року група з 100 осіб приїздить для участі в черговому проекті «Маса» в Аріелі, а потім – в Карміелі.
Вже цього року в Хайфі має розпочати роботу програма підвищення кваліфікації лікарів з країн СНД.
В середині липня Агенція «Сохнут» для Ізраїлю та міністерство абсорбції Ізраїлю також заявили про початок нової програми стимулювання імміграції, спрямованої на значне збільшення масштабів репатріації із поліпшенням «якості абсорбції» на муніципальному рівні.
Посилення імміграції позначиться як на кількості та і на якості єврейської громади України (криза набагато менше торкнулася Ізраїлю, ніж України) й ідентифікації євреїв.
Особливу вагу привертає позаплановий «закритий» з’їзд рабинів Хабаду та бізнесменів з СНД 3-5 липня ц.р. в Ізраїлі, який було присвячено, як зазначається «обговоренню проблем життя єврейської діаспори».
Як вдалося з’ясувати у делегатів форуму, одним із основних питань було обговорення надання бізнесменами допомоги як для розвитку громад в діаспорі, так і надання спонсорської допомоги ізраїльської агенції для Ізраїлю «Сохнут» з метою посилення імміграції до Ізраїлю.

Офіційно оголошено про припинення фінансування учбового центру американською ортодоксальною організацією «Ортодокс Юніон. Вона припиняє свою діяльність у Харкові, у зв’язку із припиненням надання американської спонсорської допомоги й рішенням про вірогідне поступове закриття цієї організації в Україні.
Президент Ортодокс Юніон Стефен Савицькі дав наступний коментар з приводу припинення фінансування діяльності в Україні: "Программа (ОЮ в Харькове) была прекрасная, но из-за экономического кризиса мы выходим из неё. У нас нет планов продажи здания (на ул. Сумской, Харьков) ". Савицький висловив надію, що "кто-то ещё возьмёт на себя эту программу". За його словами, ОЮ буде ще протягом трьох років фінансувати харьківський центр, зменшуючи свою спонсорську долю в кілька разів. Замість вместо 400 тисяч долларів Харьков отримає цього року лише 200 тисяч, а через рік - 100 тисяч.


За даними з кількох джерел, осінню 2009 року деякі закордонні організації, готують широкомасштабні акції проти демократично обраних керівників та державності України, із вірогідним розігруванням «єврейської карти», «карти антисемітизму» та із продовжуванням залучення частини єврейських лідерів та активістів в Україні.

В Україні фактично розпочалися президентські й парламентські перегони, які розгортаються на тлі економічного спаду та фінансової кризи. Ці чинники, можуть розпалити внутрішні тертя щодо таких тем як «поширення» антисемітизму в Україні, статус російської мови, геополітична орієнтація.  Якщо зазначені тертя будуть продовжувати активізуватися відповідними силами впливу, вони можуть сприяти подальшому розколу України.

Значну роль в цих процесах відіграватиме частина організованої єврейської спільноти, пов’язана із зазначеними вище просіоністськими колами.

Слід взяти до уваги, що за відсутністю в Україні єдиного єврейського центру, існує кілька єврейських релігійних та світських організацій, штатні лідери яких конкурують або ворогують один з іншим.
Разом з цим, цілком закономірно, що претенденти на високі посади завжди бажають закріпитися єврейською підтримкою. Цього місяця продовжувалися «торги» найбільш відомих і заполітизованих єврейських лідерів відносно наступних президентських та парламентських виборів в Україні, відносно підтримки на основні державні посади кандидатів єврейською громадою України.

Майже всі провідні єврейські лідери «відкладають яйця» у кілька кошиків, або намагаються задружитися щонайменш з двома претендентами на найвищі державні посади.
Олександр Фельдман, народний депутат та лідер Українського єврейського комітету (22 липня його виконавчий директор раптово повідомив про скорочення фінансування програм цього комітету), на минулих президентських виборах-2004 відверто підтримував Віктора Януковича, а на сьогодні є одним із активістів-спонсорів БЮТ. Має підтримку значної частини «великого» Хабаду не тільки в Харкові.
Ім’я О.Б. Фельдмана, який довгий час лобіював відміну віз між Україною та Ізраїлем, фігурувало цього місяця на шпальтах ізраїльських ЗМІ з приводу його заяв про швидку відміну віз між двома державами. Разом з тим, джерело в МЗС Ізраїлю повідомило в липні наступне: «Скорая отмена виз между Украиной и Израилем высосана из пальца. Вся эта деятельность – вымышленная и не рассматривается сейчас».
Акривізувалися відомі єврейські кримінальні авторитети, яким заборонено вїзд до США, чиї імена повязують як із продажем при режимі Л. Кучми зброї недружнім Ізраїлю країнам (про це у свій час чітко сказав Володимир Павлович Горбулін), так і нещодавніми поставкам зброї до Грузії, за що авторитетів було урочисто нагороджено вищими нагородами СБУ та СВР в серпні цього року. 
Вадим Рабинович, лідер Українського єврейського Конгресу, задружився із мером Києва Леонідом Черновецьким, та, за різними даними, підтримує в основному Партію Регіонів. Виходячи із публічних заяв Вадима Рабиновича, він збирався підтримати на наступних президентських виборах в Україні Леоніда Черновецького, діючого мера Києва. Так, 21 грудня 2008 року Вадим Рабинович на запитання кореспондента, чи є в Україні людина, здатна витягти країну з політичної та економічної кризи, він відповів таке на прес-конференції в Брюсселі: «Так, достатньо прослідкувати за діями київського мера Леоніда Черновецького. І тоді все стане ясно, що він практично єдина людина, яка не тільки розуміє, що треба робити в такій складній ситуації, але й робить. Я вважаю, що Леонід Черновецький – політичне майбутнє України».
Та, не минуло й три місяці після заяви Л. Черновецького про його президентство, як він заявив, що передумав балотуватися та в черговий раз, від’їхав до Ізраїлю. Принаймні власний штаб для президентської кампанії 2010 року він не формує. Натомість підтримує формально "конкуруючу фірму" - Партію Регіонів. За повідомленнями, Блок Черновецького та Партія регіонів у Києві переходять у так звану стадію "щільної співпраці".
За словами Рабина Якова Дов Блайха, В. Рабинович підтримує стосунки із В. Балогою, а також може певною мірою підтримувати на виборах А. Яценюка. А. Яценюк дійсно намагається заручитися підтримкою нинішньої міської влади, але робить це невідкрито, оскільки побоюється низького рейтингу та іміджу Л. Черновецького.
Йосип Зисельс, лідер ВААДу та сіоністської організації в Україні, підтримує в основному Віктора Ющенка, а також А. Яценюка.
Частина «великого» Хабаду та більшість пристарілих євреїв, як і минулого разу, на сьогодні схильна підтримати перш за все кандидатуру Віктора Януковича та/або кандидата від лівих сил.
Разом з тим, жоден з єврейських лідерів чи існуючих організацій не спроможні надати сьогодні суттєву підтримку голосами євреїв будь-якому кандидату. Тим більше, що до організованої єврейської активності задіяні не більше 15-20 відсотків від загальної кількості євреїв.

Очевидно, що євреї, як завжди, будуть голосувати по-різному, але не будуть підтримувати кандидатів із ксенофобськими або антисемітськими поглядами, висловлюваннями, на чому грають політтехнологи із залученням "єврейських антисемітів", на кшталт найманів, як ми покажемо в наступних публікаціях.

Володимир Матвеєв, липень 2009


Рецензии